ALMANCADA ÖNEKLİ FİİLLER: “EIN” ÖNEKİ ÖRNEĞİNDE BİR İNCELEME

Önekli fiiller Almancada çok yaygındır. Ancak yabancı dil olarak Almancaöğretiminde yeterince ele alındığı söylenemez. Gerek ders kitaplarında gerekse dersiçeriklerinde önekli fiiller üzerinde çok az durulmaktadır. Oysa bu fiiller iletişiminvazgeçilmez ögeleridir. Bu durum Almanca öğrencilerinin sözcük dağarcığında ve dilkullanımında sorunlara neden olmaktadır. Gözlemler Almanca öğrencilerininçoğunlukla yalnızca temel fiilleri öğrendikleri ve önekli fiillerin olanaklarındanyararlanmadıklarını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı Almancadaki önekli fiilleri“ein” öneki örneğinde incelemektir. Almancada önekli fiiller ikiye ayrılır; önekiayrılan fiiller ve ayrılmayan fiiller. “Ein” ayrılan önektir ve birleştiği temel fiilin hemsözdizimsel hem de anlamsal özelliğini etkilemektedir. Sözdizimsel olarak temel fiilinistemi ve değerliğinde değişimlere neden olmaktadır. Anlam bakımından temel fiilebir şeyin içine doğru yönelme, içine girme, içine yerleştirme ve yeni bir durumageçme gibi özellikler kazandırmaktadır. “Ein” önekli fiiller bu özelliklerine göresınıflandırılmış, Türkçe karşılıkları yazılmış ve örnek tümcelerle gösterilmiştir.Çekimli bir dil olan Almanca ile sondan eklemeli bir dil olan Türkçenin yapısalfarklılıkları nedeniyle bu tür çalışmaların Almanca öğrencileri için yararlı olacağıöngörülmektedir.

PREFIX AND PARTICLE VERBS IN GERMAN: A STUDY ON THE EXAMPLE OF THE PARTICLE “EIN

Prefix- and particle verbs have an important place in German vocabulary. But they are not treated enough in the teaching of German as a foreign language. This causes problems with vocabulary learning and language usage. Observations show that Turkish learners of German learn only the basic verbs and do not benefit from the possibility of prefix verbs. The aim of this work is to examine prefix and particle verbs in the German on the example of the particle "ein". In German there are two different prefix verbs; separable verbs and inseparable verbs. "ein" is a separable particle and influences the syntactic and semantic features of the basic verb. It changes syntactically the valence and value of the basic verb. This particle shows semantically “in” one direction, go in, bring in and enter a new state. Particle verbs with "ein" were classified according to these properties and shown with their Turkish equivalents in examples. Because of the structural differences of German and Turkish, the prefix and particle verbs in foreign language teaching should be treated more. It is envisaged that Turkish learners of German benefit from the research on prefix and particle verbs.

___

  • Bağatır, G., Balcı, T., Wegener, R., Kaçar, E. And Balcı, H. (2016). Die Relevanz Der Verbalen Präfixbildungen Im Daf-Unterricht. Turkish Studies -International Periodical For The Languages, Literature And History Of Turkish Or Turkic, 11(3), 389-404.
  • Balcı, T., Aksöz, A. S. Ve Serindağ, E. (2010). Almanca Önekli Eylemler Sözlüğü: Wörterbuch Deverbaler Deutscher Verbpräfigierungen, Adana: Ulusoy Matbaası.
  • Buβmann, H. (2002). Lexikon Der Sprachwissenschaft, Stuttgart: Alfred Kröner Verlag.
  • Duden Band 4 (1995). Duden Grammatik Der Deutschen Gegenwartssprache, Mannheim: Dudenverlag
  • Eichinger, L. M. (2000). Deutsche Wortbildung Eine Einführung, Tübingen: Gunter Narr Verlag.
  • Engel, U. (1996). Deutsche Grammatik, Heidelberg: Julius Groos Verlag.
  • Erben, J. (2000). Einführung In Die Deutsche Wortbildungslehre, Berlin: Erich Schmidt Verlag.
  • Fleischer, W. And Barz, I. (2012). Wortbildung Der Deutschen Gegenwartssprache, Berlin: Walter De Gruyter.
  • Helbig, G. Ve Buscha, J. (1988). Deutsche Grammatik. Ein Handbuch Für Den Ausländerunterricht, Leibzig: Veb Verlag Enzyklopädie.
  • Lohde, M. (2006). Wortbildung Des Modernen Deutschen: Ein Lehr- Und Übungsbuch, Tübingen: Günter Naar Verlag.
  • Mater, E. (1966). Deutsche Verben 1, Alphabetisches Gesamtverzeichnis. Leipzig: Bibliographisches Institut.
  • Mungan, G. (1986). Die Semantische Interaktion Zwischen Dem Präfigierenden Verbzusatz Und Dem Simplex Bei Deutschen Partikel- Und Präfixverb, Frankfurt: Peter Lang Verlag.
  • Paul, H. (1966). Deutsches Wörterbuch 5, Auflage, Tübingen: Max Niemeyer Verlag.
  • Ülkü, V. (1980). Affixale Wortbildung Im Deutschen Und Türkischen Ein Beitrag Zur Deutsch-Türkischen Kontrastiven Grammatik, Ankara: Dil Ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yayınları.
  • Ülkü, V. (1993). Almanca-Türkçe Sözlük, Ankara: TDK Yayınları.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi