Termal Yöntemlerle Tarımda ve Şehir Yaşam Alanlarında Yabancı Ot Kontrolünün Teknik Yönden Değerlendirilmesi

Türkiye de yılda ortalama 40-45 bin ton tarım ilacı kullanılmaktadır. Bu ilaçların önemli bir miktarı yabancı otlarla mücadelede kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda kimyasal mücadele maliyetlerinin artışı, herbisitlerin insan ve çevreye olan olumsuz etkilerinin kavranması, organik ve tıbbi bitki tarımının önem kazanması ve ayrıca her yıl herbisitlere dayanıklılık kazanan yabancı ot tür sayısının artması, dünya bilim adamlarını herbisite alternatif olabilecek yöntemlerin araştırılmasına itmiştir. Yabancı otlarla mücadelede herbisitler dışında en ümit var yöntemler, termal yöntemler olarak görünmektedir. Çünkü bu yöntemler, kontrollü uygulandığında çevreye yaydıkları emisyonlar çevre açısından bir risk taşımamaktadır. En yaygın olarak araştırmalara konu olan termal yöntemler; alevle, sıcak su, buhar ve yeni bir teknik olan infrared ışınımla yabancı otların kontrolünden oluşmaktadır. Ancak bu yöntemlerin en önemli sorunlarından bazıları, sistemlerin işletilmesindeki yüksek yakıt maliyetleri, farklı ot çeşitlerine göre değişen etkinlik, alevle mücadeledeki yangın riski ve yüksek ısı nedeniyle kültür bitkisi dokularına verilen zarardan oluşmaktadır. Bu çalışmada, kimyasal olmayan bazı yabancı ot kontrol yöntemlerine yer verilmiştir.

Technical Evaluation of Thermal Weed Control Methods in Agriculture and Urban Areas

Pesticide consumption is about 40 to 45 tons per year in Turkey and a valuable amount of this consumption is consisted of herbicides which are used in weed control. But, due to increasing of pesticide cost, concerns about pesticides’ risks on environment and human life, increasing interest to organic farming and medical plants, increasing the resistance of some weed sorts to herbicides, scientists have trended to find new alternatives to the herbicides. Besides of herbicides, the most preferable methods seem to be thermal methods. Because, the emissions of these methods don’t include any environmental risks if these methods were operated in an appropriate situation. The common thermal methods which are subjected to researches are flaming, hot water, steam and infrared heater that is known a new technology in weed control. However, the some concerns and problems regarding with these thermal methods consist of high fuel expenses, variable effects depending on the weed sorts, fire risks in flaming and potential head risk on cultivated plants’ tissue injuries. In this paper, some thermal weed control methods were given and discussed.

___

  • Referans1 [1]. Tepe, I., 1998. Türkiye’de Tarım ve Tarım Dışı Alanlarda Sorun Olan Yabancı Otlar ve Mücadeleleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yayınları No: 32, Ziraat Fakültesi Yayınları No:18, 5-86s.
  • Referans2[2]. Anonymous., 2007. Ruhsatlı Tarım İlaçları, Registered Agrochemicals in Turkey, 2007. Hasad Yayıncılık , Kadıköy, İstanbul, 315 s.
  • Referans3[3]. Aksoy, A, Menne, H, Şimşek, M, Büschbell, T., 2004. Yabani Yulaf (Avena sterilis L.)’ın ve Tilki Kuyruğu (Alopecurus myosuroides Huds.)’nun Farklı Herbisitlere Karşı Dayanıklılığı Üzerine Çalışmalar. I. Ulusal Bitki Koruma Kongresi, Samsun, 2004.
  • Referans4[4]. Aksoy, A., Kural, İ., Şimşek, V.M., Ünlü, Ş., Sizer, V., 2007. Buğday Ekim Alanlarında Kullanılan Herbisitlere Karşı Dayanıklılık Problemi. Tarım İlaçları, Kongre ve Sergisi, Bildiriler Kitabı, 25-26 Ekim 2007, Ankara. 235-244 s.
  • Referans5[5]. Uludağ, S., Nemli, Y., Tal, A., Rubin, B., 2003. ACCase-resistance in wild oat (Avena sterilis) in Turkey. 7th EWRS Mediterranean Symposium, Adana, Turkey
  • Referans6[6]. Hansson, D. 1999. Vegetationsreglering med hetvatten på banvallar – försöksverksamhet 1996-1998. Swedish University of Agricultural Sciences, Dept Agricultural Engineering, unpublished report, Alnarp, Sweden.
  • Referans7[7]. Kerpauskas, P., Sirvydas, A.P.,Lazauskas, P., Vasinauskiene, R., Tamosiunas, A. 2006. Possibilities of weed control by water steam. Agronomy Research 4 (special issue).221-225.