Farklı Yapısal Malzeme Özelliklerinin Yığma Yapı Davranışına Etkisi

Yığma yapıların inşası ve kullanımı farklı yapı malzemeleri ve yapım teknikleri ile yıllardır süregelmektedir. Günümüzde de yoğunluklu bir kullanımı olan yığma yapıların davranışlarının gerçekçi bir şekilde belirlenmesi oldukça önemlidir. En önemli parametrelerden olan yapısal malzeme özelliklerinin, yapı davranışına olan etkisinin incelenmesi gereklidir. Bu çalışmada farklı tipte malzemeler kullanılarak tasarlanmış yığma yapılar ele alınmıştır. Oluşturulan modellerde yapısal malzemenin tuğla, taş, pomza ve gaz beton olması durumları dikkate alınarak modellerin yapısal davranışları incelenmiştir. Analizlerde zaman tanım alanı yöntemi uygulanarak, farklı malzeme durumlarına göre, yirmi farklı deprem ivme kaydı kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen sonuçlar farklı malzemeler için karşılaştırımalı olarak değerlendirilmiştir.

Effects of Different Structural Material Properties on Masonry Building Structural Behavior

Masonry buildings have been constructed and used for years with various structural materials. It is essential to define the structural behavior of masonry buildings precisely which are constructed and used widely. Effects of structural materials on structural behavior of masonry buildings should be investigated. In the present study, masonry buildings with different structural materials are studied in detailed. Structural models have been developed with various structural materials such as brick, stone, pumice, and aerated concrete. In the analyses, time history analyses have been carried out considering various structural materials with 20 different ground motion data. As a result, structural behavior of masonry buildings with different material properties, is compared and evaluated according to analysis results in detail.

___

  • Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 85s. 1997, Ankara.
  • Bayülke, N., ‘Yığma Yapılar. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı’, 1992, 184s. Ankara.
  • Bayülke, N., ‘Depremler ve Depreme Dayanıklı Yapılar. İmar ve İskân Bakanlığı Deprem Araştırma Enstitüsü Başkanlığı’, 1978, 148s. Ankara.
  • İnangu, A., Kırbaş, H., ‘Anadolu Levhası Üzerinde Kütahya’nın Deprem Tehlikesi’. S.D.Ü. X. Mühendislik Sempozyumu, Bildiriler Kitabı I, 1999, 279–293, Isparta.
  • Benedetti, D., Carydis, P., Pezzoli, P., ‘Shaking Table Tests on 24 Simple Masonry Buildings’. Earthquake Engineering and Structural Dynamics, 1998, (27), 67-90.
  • Başyiğit C.,Gençer Ö.,Terzi S., ‘Bimsblok ile yapılan yığma yapının deprem davranışının araştırılması’ 2001, İMO Antalya bülteni.
  • Doğan H.,Şener F., ‘Hafif yapı malzemeleri (pomza-perlit-gazbeton) kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik sonuç ve öneriler’. Bayülke, N., ‘Depreme Dayanıklı Betonarme ve Yığma Yapı Tasarımı’. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yayın No:27, 1998, 245s. İzmir.
  • Karaman S., ‘Tarımsal yapılarda kullanılan hafif inşaat malzemeleri’. HR.Ü.Z.F.Dergisi, ,11(1/2), 2007, 63-69.
  • Köktürk, U., Endüstriyel Hammaddeler, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayını, 1997, Yayın No:205. Bayülke, N., Hürata, A., Doğan, A., ‘Düşey Delikli Taşıyıcı Tuğladan Yapılmış Yığma Yapıların Sarsma Tablası Deneyleri’ Raporu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı, 1989, 76s. Ankara.
  • Gündüz L., Sarıışık A., Tozaçan B., Davraz M., Uğur ., Çankıran O., Pomza Teknolojisi cilt 1. Sesigür H., Büyüktaşkın H.,A., Çılı F., ‘Gazbeton duvar ve döşeme elemanları ile inşa edilen az katlı konut binalarının deprem güvenliği’. Kocaeli deprem sempozyumu, 2005.
  • Celep, Z., Kumbasar, N., Betonarme Yapılar, Sema Matbaacılık, İstanbul, 1996, 669-679.
  • Çağlar, N., ‘Yapay Sinir Ağları İle Binaların Dinamik Analizi’. Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kasım 2001.