YÖNETİMSELLİK YAKLAŞIMI ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE MEDYASINDAN SÖYLEMSEL VE SİMGESEL YANSIMALAR: YÜKSELEN YENİ MİLLİYETÇİLİK

Simgesel ve söylemselin etki boyutu olarak ifade edilebilecek “kültürel” imlemenin temsil pratiklerinde Türkiye Medyasından yükselen “yeni milliyetçilik” değerlendirilecektir. Özellikle de anlamın üretildiği “iletişimsel model”, yani simgeleyen ya da tasvir eden dil, işaretler ve görüntü bir süreci betimlemektedir. Mesajların ve anlamların alıcısı, aynı zamanda “anlamlandırmanın” da pratiğidir. Bu bağlamda temsil tek yönlü bir aktarıcı olmaktan ziyade, “simgesel” ve “söylemsel”dir. İletişimsel modelin göstergebilimsel yaklaşımı, kültür ve temsilin nasıl işlediğine dair genel bir model sunmaktadır. Türkiye’de ve Avrupa’daki milliyetçi ve aşırı sağcı siyasi oluşumlar seçimlerde kazanımlarla çıkıyor. Bazı siyasi hareketler iktidarda kendilerine yer bulurken, kimileri ana muhalefet konumuna yükseliyor. Özellikle de “küreselleşme, göç, ulusal kimliklerin çözülmesi ve AB gibi” konularda bir memnuniyetsizlik dalgasının tepkisi olduğu yönünde yorumlar söz konusudur. Siyasalın ve toplumsalın bilgisi bu anlamda medyadan bağımsız değildir. Aynı zamanda yorumları içeren bir inşadır. Bu bağlamda simgeselin ve söylemselin çerçevesinde Türkiye’de yükselen “yeni milliyetçiliğin kültürel temsillerine” ve “içerimlerine”, göç krizinde belirginleşen medyanın söylemsel ve simgesel temsillerini yönetimsellik yaklaşımı çerçevesinde, farklı bakış açısına sahip gazete incelemesi (Cumhuriyet ve Hürriyet) ile birlikte değerlendirilecektir.

DISCURSIVE AND SYMBOLIC REFLECTIONS FROM TURKISH MEDIA WITHIN THE FRAMEWORK OF GOVERNMENTALITY APPROACH: RISING NEW NATIONALISM

Symbolic and discursive effect size can be expressed as "cultural" rising from the roll in practical bookmarking represent Turkey Media "new nationalism”. I'll try to understand. Especially the "communicative model" in which meaning is produced, that is, the language that symbolizes or depicts, signs and images describe a process. The receiver of messages and meanings is also the practice of "making sense". In this context, representation is "symbolic" and "discursive" rather than a one-way transmitter. The semiotic approach of the communicative model provides a general model of how culture and representation work. Nationalists in Turkey and in Europe with extreme right-wing political formations and tactics election gains. Some political movements find their place in power, while others rise to the position of the main opposition. There are comments that there is a response to a wave of dissatisfaction especially on issues such as "globalization, immigration, dissolution of national identities and the EU". Political and social knowledge is not independent from the media in this sense. It is also a construction that includes comments. I would like to say that argument is a way of "looking". In this context, rising in Turkey within the framework of the symbolic and discursive's "cultural representation to the new nationalism" and "the implications of the" migration of the media which intensified in the crisis discursive and symbolic representations of governmentality approach and newspaper review (Republican and Freedom) I will evaluate with.

___

  • 21. yy. Türkiye Enstitüsü. (2019, Mayıs 24). Suriyeli sığınmacıların vatanlarına dönmeleri için yapılması gerekenler. https://www.21yyte.org/tr/merkezler/bolgesel-arastirma-merkezleri/orta-dogu-ve-afrika-arastirmalari-merkezi/suriyeli-siginmacilarin-vatanlarina-donmeleri-icin-yapilmasi-gerekenler adresinden alındı
  • Althuser, L. (2019). İdeoloji ve devletin ideolojik aygıtları. (A. Tümertekin, Çev.). İthaki Yayınları.
  • BBC. (2019). Avrupa ve milliyetçilik: Avrupa Parlamentosu seçimlerinde milliyetçi ve aşırı sağcı partiler “güç bloğu” oluşturma çabasında. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45474089.
  • Beck, U. (2011). Başka bir modernliğe doğru (B. Doğan, Çev.). İthaki Yayınları.
  • Calhoun, C. (2009). Milliyetçilik. (B. Sütçüoğlu, Çev.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Cumhuriyet Gazetesi. (2016). Suriyeliler işyeri açtı, esnaf kepenk kapattı. https://www.cumhuriyet.com.tr/amp/haber/suriyeliler-isyeri-acti-esnaf-kepenk-kapatti-531566.
  • Cumhuriyet Gazetesi. (2019). Suriyeliler İstanbul Valiliği önünde eylem yapacak iddiası. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/suriyeliler-istanbul-valiligi-onunde-eylem-yapacak-iddiasi-1501589.
  • Cumhuriyet Gazetesi. (2019). Suriyeliler sınır kapılarına akın etti! İzdiham yaşandı. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/suriyeliler-sinir-kapilarina-akin-etti-izdiham-yasandi-1502042.
  • Cumhuriyet Gazetesi. (2019). Suriyelilere nefret kampanyası. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1498842/suriyelilere-nefret-kampanyasi.html.
  • Çetinkaya, D. (2016). Ortadoğu: Direniş, devrim, emperyalizm. İletişim Yayınları.
  • Çuhacı, A. (2007). Ulrich Beck’in risk toplumu kuramı. Sosyoloji Dergisi, 3(14), 129-157.
  • Delibaş, K. (2015). Risk Toplumu. Ayrıntı Yayınları. Eatwell, R., & Goodwin (2018). Matthew national populism the revolt against liberal democracy. Pelican Books.
  • Erdoğan, M. M., & Kaya, A. (2016). Türkiye’nin göç tarihi 14. yüzyıldan 21. yüzyıla Türkiye'ye göçler. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Erdoğan, M. M. (2017). Türkiye’de Yaşayan Suriyeli Mültecilere Yönelik Medya Algısı. Özgürlük Araştırmaları Derneği.
  • Ergin, S. (2019). Kendini Türkiyeli gören Suriyeliler kuşağı geliyor. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/kendini-turkiyeli-goren-suriyeliler-kusagi-geliyor-41100190.
  • Euronews. (2019). Sarı Yelekliler'den esinlenen Kara Yelekliler, belgesiz göçmenler için Pantheon'u bastı. https://tr.euronews.com/2019/07/12/sari-yeleklilerden-esinlenen-kara-yelekliler-belgesiz-gocmenler-icin-pantheonu-basti-isgal.
  • Foucault, M. (2003). Cinselliğin Tarihi. (H. U. Tanrıöver, Çev.). Ayrıntı Yayınları.
  • Hall, S. (2017). Kültürel temsiller ve anlamlandırma uygulamaları. (İ. Dündar, Çev.). Pinhan Kültürel Araştırmalar Yayınları.
  • Hürriyet Gazetesi. (2018). 35 bin Suriyeli, bayram için ülkesine gitti. http://www.hurriyet.com.tr/35-bin-suriyeli-bayram-icin-ulkesine-gitti-40859196.
  • Hürriyet Gazetesi. (2018). Suriye’yle ilgili hiçbir hatıraları yok. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/suriyeyle-ilgili-hicbir-hatiralari-yok-40986730.
  • Hürriyet Gazetesi. (2019). Süre doldu; Suriyeliler akın etti. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/sure-doldu-suriyeliler-akin-etti-41363189.
  • Karabel, S. (2018). Avrupa’da yükselen aşırı sağ ve popülist söylem. https://www.aa.com.tr/tr/analiz-haber/avrupa-da-yukselen-asiri-sag-ve-populist-soylem/1113760.
  • Karkın, V., & Yazıcı, Ö. (2016). Arap Baharı’nın Suriye’ye yansıması ve Türkiye’ye sığınan mülteciler (Gaziantep örneği). 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Dergisi, 4(12), 201-213.
  • Koç, A. (2018). Michel Foucault’un biyopolitika kavramının teorik çerçevesi. Uluslararası Kriz ve Siyaset Araştırmaları Dergisi, 2(2), 193-218.
  • Lemke, T. (2015). Foucault'nun modern yönetimsellik çözümlemesi (Ö. Karlık, Çev.). Phoenix Yayınevi.
  • Mouffe, C. (2013). Siyasal üzerine. (M. Ratip, Çev.). İletişim Yayınları.
  • Oğan, S. (2018). Dünyada düşüşteki küreselleşme ve yükselen milliyetçilik. Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi. http://turksam.org/dunyada-dususteki-kuresellesme-ve-yukselen-milliyetcilik.
  • Zizek, S. (2014). Ahir zamanlarda yaşarken. Metis Yayınları.