Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) ve Sütçüler Kekiği (Origanum minutiflorum O. Schwarz & P.H. Davis) Uçucu Yağlarının Bazı Yabancı Ot Tohumlarının Çimlenmelerine Etkileri

Bitkiler tarafından savunma amaçlı sentezlenen bileşiklerin en başında uçucu yağlar gelmektedir. Çalışmada, Origanum minutiflorum O. Schwarz & P.H. Davis) ve Rosmarinus officinalis L.’den elde edilen uçucu yağların 2,  4,  8,  16 ve 32 µl/petri dozlarında yabancı otlardan; Amaranthus hybridus L. (melez horoz ibiği), Amaranthus retroflexus L. (horoz ibiği), Echinochloa colonum (L.) Link. (benekli darıcan),  Portulaca oleracea L. (semiz otu), Physalis angulata L. (fener otu), Solanum nigrum L. (köpek üzümü), Sinapis arvensis L. (yabani hardal) ve Urtica urens L. (ısırgan otu) tohumlarının çimlenmelerine etkileri araştırılmıştır. O. minutiflorum uçucu yağı uygulanan tüm dozlarda yabancı otların tamamında tohumların çimlenmesini % 70’in, R. officinalis ise  % 30’un üzerinde engellemiştir. 

___

  • Arminante F, De Falco E, De Feo V, De Martino L, Mancini E, Quaranta., E, 2006. Allelopathic activity of essential oils from Mediterranean Labiatae. I. International Symposium on the Labiatae: Advances in Production, Biotechnology and Utilisation (22-25 February, Sanremo-Italy), 347-360.