Bazı Pazar Artıklarının in vitro Gaz Üretim Yöntemiyle Yem Değerinin Saptanması

Bu araştırmada bazı meyve ve sebze artıklarının in vitro gaz üretim yöntemiyle yem değerinin saptanması amaçlanmıştır. Meyve ve sebze artıkları Isparta’daki semt pazarlarından toplanmıştır. Örnekler yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, lahana, pırasa), diğer sebzeler (soğan, domates, havuç, patates) ve meyveler (elma, portakal, kavun, karpuz) olarak gruplandırılmıştır. Meyve ve sebze örneklerinde besin maddesi analizleri yapılmıştır. İnkübasyon için gerekli rumen sıvıları iki adet Holstein inekten alınmış, toplam gaz oluşum miktarları 200 mg/kuru madde örnekte  3.,6., 12., 24., 48., 72. ve 96. saatlerde ölçülmüştür. Elde edilen gaz ölçümleri eksponensiyal bir eşitlikte yorumlanmıştır. Genel olarak; pazar artıklarının kuru madde içerleri düşük, buna karşın organik madde içerikleri yüksek bulunmuştur. Pazar artıkları yapraklı sebzeler, diğer sebzeler ve meyveler olarak gruplandığında; yapraklı sebzelerin organik madde içeriğinin diğer gruplardan daha düşük olduğu saptanmıştır (P<0.05). Ayrıca yapraklı sebzelerin ham protein içeriğinin meyvelerden (P<0.05),  nötral deterjan selüloz (NDF) içeriğinin ise diğer sebzelerden daha yüksek (P<0.05) olduğu bulunmuştur. Toplam gaz üretimi en yüksek patates, en düşük marulda bulunmuştur. Benzer şekilde organik maddenin sindirim derecesi (OMSD) ve metabolik enerji (ME) içeriği en yüksek patateste, en düşük marulda bulunmuştur. Yapraklı sebzelerin OMSD ve ME içeriği diğer sebzelerden daha düşük olduğu saptanmıştır (P<0.05). Araştırma sonuçlarına göre; in vitro gaz üretimi tekniğine göre pazar artıklarının belirli bir yem değeri vardır. Ancak bunların taşıma ve kullanımında yüksek nem içeriklerinin dikkate alınması gerekir.

___

  • Akyıldız AR, 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No, 286, Ankara.
  • Akinfemi A, 2012. Evaluation of nutritive value of vegetable wastes grown in North Central Nigeria using in vitro gas production technique in ruminant animals. J. Anim. Sci. Adv. 2(11): 934-940.
  • Angulo J, Mahecha L, Yepes SA, Yepes AM, Bustammante G, Jaramillo H, Valencia E, Villamil T, Gallo J, 2012. Nutritional evaluation of fruit and vegetable waste as feedstuff for diets of lactating Holstein cows. J. Environ. Manage. 95: 210-214.