Bağcılıkta terbiye sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması: Şanlıurfa ili örneği

Amaç: Bu araştırmada, Türkiye’de Şanlıurfa ilinde bağcılıkta serpene, goble, herek ve telli terbiye sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca ürün fiyatını, dolayısıyla brüt karı etkileyen meyve kalitesi ile terbiye sistemleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı araştırılmıştır.Yöntem ve Bulgular: Araştırmada esas gaye farklı terbiye sistemlerinin ekonomik analizi olduğundan dolayı yalnızca kapama bağ tarımı yapan üreticilere tam sayım yöntemi ile anket uygulanarak veri elde edilmiştir. Ayrıca, değişkenlerin normal dağılımdan gelme durumları incelenirken değişkenlerdeki birim sayılar nedeniyle Shapiro Wilk’s’ den faydalanılmıştır. Gruplar arası farklılıklar ele alındığında değişkenlerin normal dağılım göstermediği durumda Kruskal Wallis-H Testlerinden yararlanılmıştır. Yıllık bağ tarımsal faaliyeti sonuçları brüt kar üzerinden değerlendirilmiştir.Genel Yorum: Bağcılıkta, serpene, goble ve herek terbiye sistemlerine göre telli terbiye sisteminde değişen maliyetlerin daha yüksek olması ile birlikte verimin de yüksek olduğu, dolayısıyla en yüksek brüt karın telli terbiye sisteminden elde edildiği belirlenmiştir. Üzüm kalitesinde karşılaşılan problemlerden, tanelerde çatlama olması ile (p<0.05) ve hastalıklar ve zararlılardan kaynaklanan salkım çürümeleri ile terbiye sistemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0.05).Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çalışmada toprakların alınabilir bor içerikleri ile sadece silt içeriği arasında negatif önemli bir ilişki belirlenmiştir. Diğer yandan, toprakların tuz içeriği ile kum ve kireç içerikleri arasında negatif, kil içerikleri arasında ise pozitif önemli ilişkiler belirlenmiştir. Ayrıca, toprakların kil içerikleri ile kum, silt ve kireç içerikleri arasında negatif ve silt içeriği ile kireç içeriği arasında ise pozitif önemli ilişkiler belirlenmiştir.

Comparison of finishing systems in terms of economic in viticulture: A case study from Şanlıurfa Province in Turkey

Aims: This research aimed to compare serpene, goble, herek end wired finishing systems in terms of economic in viticulture in Şanlıurfa province, Turkey. In addition, it was investigated whether there is a significant difference between fruit quality and finishing systems that affect the product price and thus the gross profit. Methods and Results: Since the main purpose of the study is the economic analysis of different finishing systems, data was obtained by applying a survey with full counts to 54 grape producers who only cultivate the covering vineyard. In addition, when examining the status of variables coming from normal distribution, Shapiro Wilk's was used because of the unit numbers in the variables. Considering the differences between groups, Kruskal Wallis-H Tests were used when the variables did not show normal distribution. Annual vineyard agricultural activity results are evaluated on gross profit. Conclusions: In viticulture, it has been determined that with the higher costs in the wired finishing system compared to the serpene, goble and herek finishing systems, the yield is also high, so the highest gross profit is obtained from the wired finishing system. It was determined that there is a statistically significant difference between the grape quality problems, cracking in the grains (p <0.05), and cluster rotting caused by diseases and pests, and finishing systems (p <0.05). Significance and Impact of the Study: Studies on the economical comparison of the finishing systems in the regions where viticulture is used as intermediate agriculture rather than closing viticulture is quite limited. This situation increases the originality of the study. In addition, the problems encountered in fruit quality, which is among the factors affecting the product price, were analyzed by Kruskal Wallis-H Tests.

___

  • Anonim (2003). Üzüm Çalışma Grubu Raporu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), http://www.tzob.org.tr/tzob_web/rapor.htm; (01.03.2008).
  • Aras, A. (1988). Tarım Muhasebesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir.
  • Arroyo-Garcia, R., Ruiz-Garcia, L. and Bolling, L. (2006). Multiple origins of cultivated grape vine (Vitis vinifera L. ssp. sativa) based on chloroplast DNA polymorphisms. Mol. Ecol. 15: 3707-3714.
  • Bahar, E., Korkutal, İ., Öner, H. 2018. Bağcılıkta terroir unsurları. Bahçe 47(2): 57–70 (2018)
  • Bekişli, M. İ. (2016). Şanlıurfa ili bağ alanlarının mevcut durumu ve sulama sistemlerinin değerlendirilmesi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, Review Papers, Vol 27 (Özel Sayı) (http://sjafs.selcuk.edu.tr/sjafs/article/view/595)(19.03.2021)
  • Çakır, A., Odabaşıoğlu, M. İ., İşlek, F. ve Alanko, M. (2017). Diyarbakır ili Dicle ilçesi bağcılığının mevcut durumu, başlıca sorunları ve çözüm önerileri. Alatarım, 16(2): 37-46.
  • Erkuş, A., Demirci, R. (1996). Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ders kitabı:417, s: 158, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi Ankara.
  • Gazioğlu Şensoy, R.İ., Kısaca, G., Baş, E. Ö. ve Yılmaz, Y. (2020). Siirt ili ve bazı ilçelerinde mevcut bağcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve tarımsal uygulamalara yaklaşımlarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 30(2): 289-298.
  • Issı, S. (2019). Pamuk üreticilerinin tarım politikaları karşısındaki tutum ve algıları: Şanlıurfa örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa.
  • Kandemir, Z. H. (2013) Halfeti yöresinde bağcılıkta geleneksel olarak kullanılan goble ve serpene terbiye sistemlerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa.
  • Karabat, S. (2021). Türkiye ve Dünya Bağcılığı (16.03.2021) https://arastirma.tarimorman.gov.tr/manisabagcilik/Menu/26/Genel-Bagcilik
  • Karagölge, C. (1996). Tarımsal İşletmecilik-Tarım İşletmelerinin Analizi ve Planlanması. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:827, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 326, Ders Kitapları Serisi No:7, Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum.
  • Kaya, Ö. (2015). Dicle İlçesinde Geleneksel Bağlar ve Modern Bağların Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Semineri. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 22s, Şanlıurfa.
  • Kaymaz, Ö. A. (2019). Üzüm yetiştiriciliğinde organik ve konvansiyonel üretimin karşılaştırmalı ekonomik analizi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, bahçe bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır.
  • Kayri, M. (2009). Araştırmalarda gruplar arası farkın belirlenmesine yönelik çoklu karşılaştırma (POST-HOC) teknikleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19(1), s: 51-64
  • Lionberger, H.F. (1960). Adoption of New Ideas and Practices. (Ames: The Iowa State University Press.)
  • Roger, E.M. (1983). Diffusion of Inovation. Third Edition. New York: the Free Publication
  • Shapiro, S. S. and M. B. Wilk (1965). An analysis of variance test for normality (complete samples). Biometrika, 52: 591-611.
  • Ünal, A., Soltekin, O. (2018). Dünya kurutmalık üzüm üretimi ve ticareti. / BAHÇE 47 (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu): 1–9.
  • Taşkın, H., Demircan, V. (2014). Bağcılıkta Telli ve Goble Terbiye Sistemlerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması: Isparta İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9 (1):95-110.
  • TÜİK, 2020. İstatistiklerle Aile 2019. (20.02.2021) (https://tuikweb.tuik.gov.tr/)
  • Yüksel, İ., Ateş, F. (2021. Bağcılıkta budama ve terbiye sistemleri. (16.03.2021) https://arastirma.tarimorman.gov.tr/manisabagcilik/Belgeler/genelbagcilik
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı malç materyallerinin marul (Lactuca sativa L. Duna) bitkisinin gelişimi ve bazı mineral besin elementleri üzerine etkisi

Hasan ÖZ, Cennet YAYLACI, İbrahim ERDAL

Mardin ili Kızıltepe ilçesi makarnalık buğday (Triticum durum desf.) yetiştirilen tarım alanlarının verimlilik durumlarının toprak ve tane mineral analizleriyle belirlenmesi

Uğur BİLGE, Kerim Mesut ÇİMRİN, Abdullah EREN

‘Mikado’ ve ‘Mogador’ kayısı çeşitlerinde Bud Feed uygulamasının meyve tutumu, verim ve meyve kalitesine etkileri

Oğuzhan ÇALIŞKAN, Derya KILIÇ, Safder BEYAZİT

Kilis keçilerinde farklı vücut özellikleri ile süt verim özellikleri arasındaki ilişkiler

Hatice YILMAZ TİLKİ, Mahmut KESKİN

Capsicum baccatum türüne ait biber popülasyonunun karakterizasyonu ve morfolojik varyasyon düzeyinin belirlenmesi

Aslı KANAL, Ahmet BALKAYA

Tekirdağ ilinde yetişen zeytin ağaçlarında dal kanseri hastalığı etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi’nin tanısı ve antagonist bakteriyel izolatlar ile biyolojik mücadelesi

Ece BİTGEN, Mustafa MİRİK

Bağcılıkta terbiye sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması: Şanlıurfa ili örneği

Remziye ÖZEL, Baver ESER

Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki mısır alanlarında Cicadellidae (Hemiptera) türlerinin belirlenmesi

Vahdettin AKMEŞE, Erdal SERTKAYA

Osmaniye ili buğday ekim alanlarında sap çürüklüğü hastalığıyla ilişkili Fusarium türleri

Özer ER, Davut Soner AKGÜL

Arttırılmış sıcaklık ve karbondioksit seviyelerinin Ambrosia artemisiifolia L. (Arsız zaylan)’nın çimlenme ve bitki gelişimi üzerine etkisi

Olcay BOZDOĞAN, Yücel KARAMAN, Nihat TURSUN