Antalya ilinde tüketicilerin kefir tüketimi ve tüketici davranışları

Amaç: Bu çalışmada, Antalya ili Merkez ilçelerindeki tüketicilerin kefir tüketim düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışma ile tüketicilerin kefir tüketimi üzerinde etkili olabilecek faktörler Lojistik regresyon analizi ile belirlenmiştir.Yöntem ve Bulgular: Bu araştırmada; Antalya ili Merkez ilçeleri araştırma alanı olarak seçilmiştir. Araştırmanın ana materyalini 384 tüketiciden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmaktadır. Tüketiciler 2 gruba (kefir tüketen ve tüketmeyen) ayrılarak incelenmiştir. Çalışma verileri Kasım 2018 dönemine aittir. Öncelikle hanelerin sosyo-ekonomik göstergeleri irdelenmiştir. Tüketicilerin kefir tüketim durumu, tüketim nedenleri, tüketici davranışları, kefir tüketimi konusunda tüketici bilinçlendirilmesi için öneriler ortaya konulmuştur. Lojistik regresyon analizi ile deneklerde kefir tüketimi üzerinde etkili faktörler araştırılmıştır. Kefir tüketimi ile cinsiyet, kefir tüketimi ile eğitim ve kefir tüketimi ile yaş arasında ilişki varlığı Ki-kare bağımsızlık testi kullanılarak test edilmiştir. Genel Yorum: Hanede kefir tüketim oranı %29.17’dir. Logistik regresyon analizi sonuçlarında eğitim, hanehalkı ortalama geliri ve doğum yeri göstergeleri ile kefir tüketimi olasılığı istatistiki olarak ilişkilidir. Bu göstergeler istatistiki olarak da anlamlıdır.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Kefir tüketimi, tüketicilerin tercihi, alışkanlıkları konularında çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu durum çalışmanın özgünlüğünü artırmaktadır. Ayrıca tüketimi üzerinde etkili faktörler Lojistik regresyon analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma kefir üretimi yapan tüm firmalar için önem arz etmektedir.

Consumption of kefir and consumer behaviour in Antalya province

Aims: In this study, it is aimed to determine the consumption levels of consumers in central districts of Antalya province. In addition, the factors that may have an impact on consumers' consumption of kefir were determined by logistic regression analysis.Methods and Results: In this research, the central districts of Antalya were chosen as the research area.The main material of the research consists of data collected from 384 consumers through surveys. Consumers were divided into two groups (consuming and not consuming kefir). The data of the study belongs to November 2018 period. First of all, socio-economic indicators of households were examined. Consumers' kefir consumption status, consumption reasons, consumer behaviours were examined and recommendations have been put forward for consumer awareness about kefir consumption. Logistic regression analysis wasconducted to investigate the factors affecting kefir consumption in subjects. The relationship between kefir consumption and gender, kefir consumption and education and kefir consumption and age were tested using the Chi-square independence test.Conclusions: Kefir consumption rate in the household was 29.17%. In logistic regression analysis results, education, average household income and birth place indicators and kefir consumption probability were statistically related. These indicators were also statistically significant.Significance and Impact of the Study: Studies on kefir consumption, consumers' preferences and habits are quite limited. This situation; increase the originality of the study. In addition, factors affecting consumption were analysed bylogistic regression. The study is important for all companies producing kefir.

___

Mustafa Kemal Üniversitesi tarım bilimleri dergisi (online)-Cover
  • ISSN: 1300-9362
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Forage yield responses of some maize genotypes at high plant densities in twin row planting pattern

Ömer KONUŞKAN, İBRAHİM ATIŞ, Hüseyin GÖZÜBENLİ, Cem Tufan AKÇALI

Bayat, Çorum, tarım alanlarının verimlilik parametrelerinin yersel değişkenliğinin belirlenmesi

Sinem SEZER HIZ, VELİ UYGUR

Detection of ‘Candidatus Phytoplasma pyri’in different pear tissues and sampling time by PCR-RFLP analyses

Mona GAZEL, Çiğdem ULUBAŞ SERÇE, Harun ÖZTÜRK, Kadriye ÇAĞLAYAN

Relationship between bodyweight and morphological traits in Sahelian goats of Nigeria using path analysis

Zekiye Ceren AKTAN, Ojoh Michael MOMOH, Joseph Ochoche EGAHI

Kır teresi (Cardaria draba (L.) Desv.), küçük ısırgan (Urtica urens L.) ve kara banotu (Hyoscyamus niger L.) tohumlarının çimlenme biyolojilerinin araştırılması

Zeynettin DENİZ, Uğur DÜNDAR, Kübra ÇETİN, Mehmet Ali DOĞAN, Yücel KARAMAN, NİHAT TURSUN

Mikoriza, elementer kükürt ve fosforun biber verimi ve besin elementi alımı üzerine etkileri

Hüseyin KARACA

Tuz ve PEG kaynaklı kuraklık stresinin çok yıllık çim (Lolium perenne L.) çeşitlerinde fide gelişimine etkisi

Merve Birhan YILMAZ, Şule KISAKÜREK

Ekim zamanının Amik Ovası koşullarında yetiştirilen bazı mısır (Zea maysL.) çeşitlerinde ot verimi ve kalitesine etkisi

Merve ATASEVER, Şaban YILMAZ, İBRAHİM ERTEKİN

Peynir altı suyunun bazı tahıl ürünlerinde kullanımı ve kalite özellikleri üzerine etkisi

Mustafa Tuğrul MASATCIOĞLU, Mücahide KÖKSAL KAVRAK, Dilek TÜRKMEN, AHMET DURSUN, Zehra GÜLER

Farklı azot dozlarının kişniş (Coriandrum sativumL.) yaş herba uçucu yağ bileşenleri üzerine etkisi

MUSA TÜRKMEN, Ahmet MERT