Yerel Temsil Ve Katılım Bağlamında Belediye Meclisleri: Kahramanmaraş Ve Sivas Örnekleri/Munıcıpal Councıls In Terms Of Local Representatıon And Partıcıpatıon: The K.Maraş And Sivas Munıcıpal Councıls

Öz Özet Bu çalışma, yerel temsil ve katılım ile belediye meclisleri arasındaki ilişkiyi kavramsal olarak inceledikten sonra yerel temsil ve katılım açısından belediye meclislerini Kahramanmaraş ve Sivas Belediye Meclisi örneğinde karşılaştırmalı olarak ele alıp incelemektedir. Bu çerçevede öncelikle araştırma alanın sosyo-ekonomik özelliklerine değinilmekte, daha sonra K.Maraş ve Sivas belediye meclisinde uygulanan anket çalışmasının sonuçları temsil ve katılım açısından irdelenmektedir. Elde edilen sonuçlar ışığında Kahramanmaraş ve Sivas Belediye Meclisi üyelerinin yerel temsil ve katılım hakkındaki görüş ve yaklaşımları değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimeler: Yerel, Temsil, Katılım, Belediye Meclisi, Kahramanmaraş, Sivas. Abstract This study aims to make generalizations about the relationships between local representation and participation in municipal councils using sample of municipal councils of Kahramanmaraş and Sivas. In this context, firstly, the socio-economic features of research area were touched upon. Secondly, the outcomes of survey implemented in municipal councils of Kahramanmaraş and Sivas in terms of local representation and participation were analyzed. Finally, the views and attitudes about local representation and participation of municipal council members in Kahramanmaraş and Sivas, were assessed in the light of results obtained. Keywords: Local, Representation, Participation, Municipal Council, Kahramanmaraş, Sivas

___

Kaynakça

Adıgüzel, Ş. (2003). “Yerel Düzeyde Yönetime Katılım ve Yerel Yönetimler Sürecinde İşlevleri Açısından 'Yerel Gündem 21 ve Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 Örneği' ”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt:12, Sayı: 1, ss.45-63.

Akdoğan, Y. (2008). “Yerel Siyaset – Kavramlar”, Yerel Siyaset Dergisi, Sayı:24, ss.41-44.

Aydın, A. H. (2007). Türk Kamu Yönetimi. Ankara: Seçkin Yay.

Baraç, O. (2005). Belediyelerde Temsil Sorunu: Bingöl Belediye Meclisi Örneği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Başaran, İ. (2008). Kent ve Yerel Yönetim, İstanbul: Okutan Yayıncılık.

Bulut, Y. ve Tanıyıcı, Ş. (2008). “Türkiye'de Belediye Meclis Üyelerinin Temsil Ediciliği: Erzincan Örneği”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:21, ss.171-194.

Çelik, A. ve Uluç, A. V. (2009). “Yerel Siyasette Temsil Üzerine Bir Çalışma: Şanlıurfa Örneği”, İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Sayı:41, ss.215-231.

Çevikbaş, R. (2008). “Yerel Yönetimlerde Siyasal Katılım”, Türk İdare Dergisi, Sayı:461, ss.71-95.

Demir, Ö. ve Acar, M. (2002). Sosyal Bilimler Sözlüğü, Vadi Yayınları, Ankara.

Eroğlu, T. (2006). “Yönetime Katılma Biçimleri Ve Yerel Yönetimlerde Demokratik Mekanizmalar”, Selçuk Üniv. İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 11, ss.191-206.

Eryılmaz, B. (2007). Kamu Yönetimi: Düşünceler, Yapılar, Fonksiyonlar, Erkam Matbaası, İstanbul.

Gökçe, G. (1999). “Yerel Yönetim Demokrasi İlişkisi”, Selçuk Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:5, ss.53-77.

Heywood, A. (2004). Political Theory: An Introduction, New York: Palgrave. MacMillan.

Keleş, R. (2009). Yerinden Yönetim ve Siyaset, Cem Yayınevi, İstanbul, 6. Basım.

Keleş, R., Güner, A. ve Öner, Ş. (2009). “Yerel Yönetimlerde Katılım Yasal Çerçeve Ve Mevcut Durumun Analizi” Batı Akdeniz Mimarlık Dergisi, S.42, Mayıs, Antalya.

Kozan, M. (2002). Türkiye'nin Merkeziyetçi Yapısının Siyasal Demokrasi Üzerindeki Olumsuz Etkileri, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta.

Köseoğlu, Ö. (2006). “Yeni Belediye Kanununda Yerel Demokrasiye İlişkin Gelişmeler”, Yerel Siyaset Dergisi, http://www.yerelsiyaset.com/v4/ sayfalar.php?goster=ayrinti&id=861 (Erişim Tarihi: 01.09.2010).

Mahiroğulları, A. (2009). “Cumhuriyetten Günümüze Sivas'ta Ekonomik Yapı ve İstihdam”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 10, Sayı 1, ss.175-194.

Norman P., Purdam K., Tajar A., Simpson L. (2007). “Representation And Local Democracy: Geographical Variations in Elector to Councillor Ratios”, Political Geography , Volume: 26, Issue 1, ss.57-77.

Rao, N. (1998). Representation in Local Politics: a Reconsideration and some New Evidence, Political Studies, XLVI, 19-35.

Öner, Ş., (2000). Belediye Yönetim Kararlarında Sivil Toplum Kuruluşlarının Etkinliği, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Öner, Ş., (2001). “Sivil Toplum Kuruluşlarının Yerel Demokrasi ve Katılım Algılamaları”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, C.10, S.2, Nisan 2001.

Öztürk, A. (1996). “Türkiye'de Halkın Yönetime Katılması, Mevcut Yerel Yönetim Anlayışı ve Çözüm Bekleyen Temel Sorunlar” Çukurova Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 4, ss.105-116.

Şentürk, H. (2008). “Seçim Sistemleri ve Yerel Siyaset”, Yerel Siyaset Dergisi, Sayı 34, ss.13-18.

TÜİK, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Sivas İli, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 28.08.2010).

Türeli, N. ve Çağlar N. (2010). “Yerel Yönetimde Kadın Temsili - Isparta İli Örneği”, SDÜ Vizyoner Dergisi, C.2, S.1. s.16-40.

Ulusoy, A. ve Akdemir, T. (2010). Mahalli İdareler: Teori-Uygulama-Maliye, Seçkin Yayıncılık, Ankara.

Sayılı “Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun”, http://www.ysk.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.9.2010).

Sayılı “Büyük Sehir Belediye Kanunu”, http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.9.2010).

Sayılı “Belediye Kanunu”, http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.9.2010).

Kahramanmaraş Belediyesi Kent Rehberi, http://www. kahramanmaras. bel.tr /kent-rehberi/cografi-yapi (Erişim Tarihi: 06.06.2010).

Kahramanmaraş Valiliği,http://www.kahramanmaras.gov.tr/anasayfa.asp?menu

=1&ana=2&alt=3 (Erişim Tarihi: 06.06.2010).

http://www.idea.int/publications/democracy_at_local_level/dll_factsheet_english .doc, erişim tarihi 15.05.2003.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

9. SINIF TÜRK EDEBİYATI PROGRAMI’NIN ELEŞTİREL DÜŞÜNME AÇISINDAN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Mehmet KURUDAYIOĞLU, Gamze ÇELİK

Yerel temsil ve katılım bağlamında belediye meclisleri: Kahramanmaraş ve Sivas örnekleri

Şerif ÖNER, Hüseyin AKSU, Sabire Melike TATLI, Uğur YILDIRIM

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin nüfus coğrafyası

Ahmet ATASOY

ÖĞRETİM ELEMANLARININ ÖĞRETİM STRATEJİLERİ-YÖNTEM VE TEKNİKLERİ, İLETİŞİM VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME YETERLİKLERİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

H. İsmail ARSLANTAŞ

Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerilerinin Değerlendirilmesi/Evaluating Of Prospective Biology Teachers' Scientific Process Skills

Olcay SİNAN, Muhammet UŞAK

Akıllı Tahtalar Ve Öğretim Uygulamaları/Smart Boards And Their Instructional Uses

Tufan ADİGÜZEL, Neşe GÜRBULAK, Hakan SARİÇAYİR

İlköğretim fen ve teknoloji dersi fizik ünitelerinde kavram Haritalarının kullanımı/Use Of Concept Maps About Physics Topics In Primary Science And Technology Courses

Neslihan UTKU, Yunus KARAKUYU, İsmail MARULCU, Mevlüt DOĞAN

İlköğretim Yüz Temel Eserin Türkçe Dersi Öğretim Programındaki Temalar Açısından Analizi/Analysıs Of The “100 Basıc Books For Prımary Educatıon” Accordıng To The Themes In Turkısh Course Teachıng Program

Bayram BAŞ

An Investigation On College Students' Conceptual Understanding Of Quantum Physics Topics/Üniversite Öğrencilerinin Quantum Fiziğini Kavramsal Anlamaları Üzerine Bir Araştırma

Bayram AKARSU, Hilal COŞKUN, İ. Afşin KARİPER

Yalanlamalı destanlar ile masal tekerlemeleri arasındaki benzerlikler

Münir CERRAHOĞLU