Türkiye Türkçesi Öğrenen Türkmenlerde Görülen Sesli Okuma Yanlışları ve Çözüm Önerileri / Oral Reading Mistakes Seen in Turkmen People Who Are Learning Turkey Turkish and Suggestions for Solutions

Öz Dil öğretimi dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin geliştirilmesi ile mümkündür. Bu anlamda her bir becerinin üzerinde önemle durulmalı ve beceriye özgü etkinlikler yapılmalıdır. Yabancı dil öğreniminin ilk zamanlarında okuma yanlışlarının yapılması olağandır. Ancak bu yanlışların en kısa sürede düzeltilmesi gerekmektedir. Bu çalışmayla Türkiye’de dilimizi öğrenen Türkmen öğrencilerin sesli okuma hatalarını tespit etmek ve bu konuda çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmıştır. Çalışmada Aksaray Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan dokuz Türkmen öğrencinin sesli okuma hatalarını tespit etmek amacıyla onlara bir metin verilmiş ve okumaları kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlar araştırmacılar tarafından dinlenmiş ve içerik analizi yapılarak hatalar belirlenmiştir. Bu hatalar ses yutumu, ekleme yaparak okuma, yanlış ses kullanımı ve benzeterek okuma başlıkları altında toplanmıştır. Her bir deneğin yaptığı okuma hataları tablolar halinde gösterilmiştir. Buna göre %50,9’la en fazla yapılan hata, yanlış harf kullanımıdır ve katılımcıların tamamı bu hatayı yapmıştır. %17,6 hata oranı ile ekleme yaparak okuma ikinci sıradadır ve katılımcıların %88,8’inde bu hata görülmektedir. Üçüncü sırada %12 ile ses yutumu hatası bulunmaktadır ve katılımcıların %88,8’i bu hatayı yapmıştır. Katılımcıların %33,3’ünün yaptığı benzeterek okuma %6,49 ile en az görülen hata türü olmuştur. 

___

  • Akıncı, A. ve Seferoğlu, S.S. (2010). Bilişim şuraları, teknoloji politikaları ve eğitim. Akademik Bilişim'10 - XII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri. 10 - 12 Şubat 2010, Muğla Üniversitesi, 475-482. 15.
  • Bayrak, B. ve Erden, M. (2007). Fen bilgisi öğretim programının değerlendirilmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 15: 137-154.
  • Creswell, J. W. (2003). Researchdesign: Qualitative, quantitative, andmixedmethodsapproaches(2nd ed.). ThousandOaks, CA: Sage.
  • Dirisağlık, F. (2007). Bilgisayar formatör öğretmenlerinin bilgi teknolojisi sınıflarına ilişkin görüşleri (Eskişehir ili örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Duman, H. (2012).Zorunlu formatörlük uygulaması ve bilişim teknolojileri öğretmenlerinin gelecekteki konumuna ilişkin öğretmen görüşleri (Adana İli Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Erden, M. (1998) Eğitimde program değerlendirme.Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Fırat Durdukoca, Ş. ve Arıbaş, S. (2011). İlköğretim seçmeli bilişim teknolojileri dersi 5. basamak öğretim programının öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi (Malatya ili örneği). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 140-168.
  • Gömleksiz, M. N. ve Koç, A. (2011). Bilgisayar kullanımı öğretiminde akran değerlendirme. 5th International Computer&Instructional Technologies Symposium, 22-24 Eylül 2011, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Güneş, A. ve Karabak, D. (2013). Ortaokul birinci sınıf öğrencileri için yazılım geliştirme alanında müfredat önerisi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2 (3), 175-181. ks281142/File/21b.karabak.pdf adresinden alınmıştır. 2014 tarihinde http://www.jret.org/FileUpload/
  • MEB. (1998). İlköğretim Bilgisayar Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara 10 Aralık 2013 tarihinde http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx adresinden alınmıştır.
  • MEB. (2011). Bilişim teknolojileri alanı çerçeve öğretim programı. Ankara. 10 Aralık http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/42/12/176702/dosyalar/2013_08/27 032635_ ereveretmprogram%C4%B1.pdf?CHK=f0168533268fd83e1898f4c6aa073203 adresinden alınmıştır. 2013 tarihinde
  • MEB (2012) Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu bilişim teknolojileri ve yazılım dersi (5,6,7ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara. 10 Aralık 2013 tarihinde http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx adresinden alınmıştır.
  • Özgen, Ç. (2005). Avrupa Birliği' ne üye 15 ülkede ve Türkiye' de ilköğretim birinci kademe bilgisayar ders programlarının karşılaştırılması ve Türkiye' deki durumun değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Özoğul, P. (2006). Bilgisayar öğretmenlerinin meslek yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar: Eskişehir ili örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Öztürk, H. T. ve Yılmaz, B. (2011). Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi'nin seçmeli statüsünün dersin pedagojik değerine yansımasının öğretmen bakış açısı ile değerlendirilmesi. Ege Eğitim Dergisi, 2(12), 63-821.
  • Sanalan, V. A. ve Altun, A. (2002). Bir veri tabanı uygulaması olarak elektronik portfolyo. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 11-21.
  • Seferoğlu, S. S. (2007). İlköğretim bilgisayar dersi öğretim programı: eleştirel bir bakış ve uygulamada yaşanan sorunlar. EurasianJournal of EducationalResearch, 29, 99-111.
  • Strauss, A., ve Corbin, J. (1990). Basics of qualitativeresearch: Groundedtheoryproceduresandtechniques. Newbury Park, CA: Sage Publications, Inc.
  • Şerefoğlu Henkoğlu, H. ve Yıldırım, S. (2012). Türkiye'deki ilköğretim okullarında bilgisayar eğitimi: Kuram ve uygulamadaki farklılıklar. Ankara Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi,45 (1), 23-61.
  • Şişman Eren, E. ve Şahin-İzmirli, Ö. (2012). İlköğretim okul müdürü ve bilişim teknolojileri öğretmenlerine göre bilişim teknolojileri dersinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri (Eskişehir ili örneği). EducationalSciences: Theory&Practice, 12(4), 2861-2888.
  • Uşun, S. (2012). Eğitimde program değerlendirme süreçler yaklaşımlar ve modeller.Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Varış, F. (1994). Eğitimde program geliştirme teori ve teknikler. Ankara: Alkım Yayınları.
  • Yaprak, M. (2009). İlköğretim okullarında çalışan bilişim teknolojileri öğretmenlerinin dersin öğretiminde karşılaştıkları sorunlar (Şanlıurfa ili örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Yılmaz Tanataş, D. (2010). İlköğretim seçmeli bilişim teknolojileri dersi öğretim programının uygulanmasına yönelik öğretmen görüşleri (Malatya İli Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İnönü Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
  • Yüksel, İ. ve Sağlam, M. (2012). Eğitimde program değerlendirme. Ankara: PegemYayıncılık.
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Açık-Düşündürücü ve Tarih Temelli Öğretimin Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Bilimin Doğası Anlayışları Üzerindeki Etkisi / Impact of Explicit-Reflective and History Based Instruction on Preservice Science Teachers' Understanding of Nature of Science

Oktay ASLAN, Volkan GÖKSU, Murat ÖZEL, Tuba ŞENEL ZOR

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ GELİŞİM FAALİYETİ OLARAK MENTÖRLÜK: BİR ÜNİVERSİTE HAZIRLIK PROGRAMI ÖRNEĞİ

Şule KERVANCIOĞLU, Birsen BAĞÇECİ, Fadime YALÇIN ARSLAN, Emrah CİNKARA

Konuşma Becerisinde Aşamalı Gelişim Modelinin Etkililiği Üzerine Bir Değerlendirme / An Assessment on the Effectiveness of the Gradual Development Model in Speaking Skill

Mehmet TEMİZKAN, Arzu ATASOY

AÇIK-DÜŞÜNDÜRÜCÜ VE TARİH TEMELLİ ÖĞRETİMİN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİMİN DOĞASI ANLAYIŞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Oktay ASLAN, Volkan GÖKSU, Tuba ŞENEL ZOR, Murat ÖZEL

Türkiye Türkçesi Öğrenen Türkmenlerde Görülen Sesli Okuma Yanlışları ve Çözüm Önerileri / Oral Reading Mistakes Seen in Turkmen People Who Are Learning Turkey Turkish and Suggestions for Solutions

Neşe ÖZKAN, Muammer NURLU

TÜRK SİYASAL HAYATINDA DEVLET VE HİKMET-İ HÜKÜMET GELENEĞİ

Yavuz ÇİLLİLER

ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLGİSAYAR YETERLİLİK DÜZEYLERİ İLE TEKNOLOJİYE YÖNELİK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Şenol SAYGINER

KONUŞMA BECERİSİNDE AŞAMALI GELİŞİM MODELİNİN ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Mehmet TEMİZKAN, Arzu ATASOY

Türkiye’deki Limanların İnternet Sitelerinde Yer Alan Misyon ve Vizyon Beyanlarının Verimlilik Odaklı İçerik Analizi / Productivity Based Content Analysis about Vision and Mission Statements in the Web Sites of Turkish Ports

Alpaslan ATEŞ

SAHİP OLDUKLARI PSİKOLOJİK SERMAYENİN ÖĞRETMENLERİN İŞTEN AYRILMA NİYETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Selçuk DEMİR, Fatih TÖREMEN