HATAY'DA (ANTAKYA) YER ALAN YER KAROLARININ ANALİZİ VE ANTAKYA KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ

Öz Her toplum kendini yansıtan kendinden türeyen ya da dışarıdan beslenerek oluşturduğu çeşitli dokulara sahiptir. Çeşitli kültürel dokulara sahip illerimizden biride Hatay olup sahip olduğu dokulardan bir tanesi de Estetik forma sahip yer karolarıdır. Özellikle Hatay ilinin merkezi olan Antakya’da 100 yıla aşkındır birçok bina ve evde mekânları daha estetik gösteren yer karoları kullanılmıştır. Kullanılan yer karoları halkın geleneksel ve tarihi bir yapı formu haline dönüşmüştür. Antakya’daki yer karolarının tarihi değerini ve niteliğini ortaya çıkarmak araştırmanın amacını oluştururken Antakya’da yer alan karoların bölgedeki kullanımını ve tarihsel durumunu ortaya çıkarmak araştırmanın önemini oluşturmaktadır. Nitel araştırma deseni ile yapılan araştırmada saha araştırması, görüşme, internet taramaları yoluyla verilere ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında ele alınan mekânlar Antakya’da bilinen önemli yerler seçilerek amaçlı örneklem yoluna gidilmiştir. Araştırmada ele alınan mekânlar ve mekânlar içerisinde yer alan karoların tarihi hakkındaki bilgiler hem internet aracılığı ile hem de ilgili mekân hakkında bilgisi olan kişiler ile görüşme yoluyla elde edilmiştir. Karoların incelenmesi geleneksel Selçuklu ve İran motiflerin özellikleri ele alınarak betimsel metot ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Antakya ilinde yer alan mekanlardaki 100 yıla yakın yada aşkın yer karoları almaktadır. Araştırmanın sonucunda Antakya’daki yer karolarının ilin dokusunda önemli bir yer tuttuğu ve geleneksel bir yapı formuna dönüştüğü ve Antakya’nın tarihinde kendine yer edindiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler:

Karo, Antakya, Quatrefoil, Şemse

___

Avşar, L. (2010). “Antik Yunan Seramiklerdeki Haç Ve Çarkıfelek Simgeleri Ve Bunların Avrasya, Anadolu Ve Mezopotamya Kültürlerindeki Muhtemel Kaynakları”. Mukaddime, .3, 113-140Soyupak, O. (2016). “Selçuklu Geometrik Desenleri Arasında Yer Alan Yıldız Sembolünün Günümüz Ürünleri Üzerindeki Yansımaları”. Uluslararası Geçmişten Geleceğe Sanat Sempozyumu ve Sergisi. Türkiye: Çorum, Eylül 26-28.

Soyupak, O. (2016). “Selçuklu Geometrik Desenleri Arasında Yer Alan Yıldız Sembolünün Günümüz Ürünleri Üzerindeki Yansımaları”. Uluslararası Geçmişten Geleceğe Sanat Sempozyumu ve Sergisi. Türkiye: Çorum, Eylül 26-28.