Kimlik Çatışmalarında İskenderun Sancağı: Tarık Mümtaz Ve Karagöz, Monografik Bir Çalışma

Öz 1930’ların başında Suriye’nin bağımsızlık hareketi ile hız kazanan Sancak meselesi bölgedeki kimlik ve aidiyet tartışmalarını daha çatışmalı bir hale getirmiştir. Arapların hayal ettiği millet kavramı ile Sancak Türklerininki birbirleriyle örtüşmemektedir. Bu çatışma içinde dil ve kültür Sancağın akıbetinin belirlenmesindeki en önemli alanlar olarak kendilerini göstermişlerdir. Dil ve kültür üzerinden şekillenen bu kimlik ve aidiyet çekişmeleri içinde, popüler kültürün milliyetçi kadroların oluşmasındaki rolünün önemi oldukça belirgindir. Sancak gibi tartışmalı bölgelerdeki milliyetçilik hareketlerini inceleyen araştırmalar, popüler basının kaynak olarak çalışılmasını araştırmanın bir parçası olarak görmelidir. Makalem, bu yaklaşımda, orijinal bir kaynağın literatüre katkıda bulunmasını amaçlayan monografik bir çalışmadır. Çalışma, 1933-1934 yılları arasında İskenderun Sancağında yayınlanan Tarık Mümtaz’ın siyasi hiciv gazetesi Karagöz’ün tüm sayılarını içeren nadir koleksiyonuna dayanmaktadır. Bu çalışmanın çekişmeli siyasi bölgelerdeki milliyetçilik ve kimlik inşası üzerine sürdürülecek akademik incelemelere popüler kültür ve basın üzerinden katkı sağlayacağına inanıyorum.

___

Ada, S. (2005). Türk-Fransız İlişkilerinde Hatay Sorunu (1918-1939) (Vol. 111). İstanbul Bilgi Üniversitesi.

Audigier, Jean. Y.(1991) Connections. New York: Lanham,

Apaydın, M. (2007). Türk mizahında bir dönüm noktası Aydede (Vol. 57). Karahan Kitabevi.

Bazantay, P. (1935). La pénétration de l'enseignement dans le sandjak autonome d'Alexandrette (Doctoral dissertation, Imprimerie catholique).

Berkes, N. (1982). Atatürk ve devrimler. Adam.

Bourdieu, P. (1984) Distinction: A Social Critique of the Judgment of Taste. London: Routledge & Kegan Paul.

------- (1991). Language and symbolic power. Harvard University Press.

Chatterjee, P. (1993). The nation and its fragments: Colonial and postcolonial histories (Vol. 11). Princeton, NJ: Princeton University Press.

Çelenk, S. (1997). Hatay’ın Kurtuluş Mücadelesi Anıları. Hz. Günay Çelenk (Antakya: Antakya Gazeteciler Cemiyeti Yayınları, 1997).

Çeviker, T. (1988). Gelişim sürecinde Türk karikatürü (1908-1918) (Vol. 2). Adam Yayınları.

Duman, O. Ö. (2016) Kalemden Kelama Sancak’ta Bir Dil Atölyesi̇ ve Anadi̇l Savunması: “Yeni̇ Mecmua” (1928-1930) ed. Bulent Ari Hatay Tari̇hi̇ ve Kültürü Üzeri̇ne Araştırmalar-1 Dr. Mehmet Teki̇n Armağani.

--------. (2016) “Halep Maarif Matbaasindan Tarik Mümtaz’in Kalemiyle Çizgiler Ve Bilgiler.” Editörler Doç. Dr. Gündüz, A ve Selim Kaya Hatay Araştırmaları II. Foucault, M. (2013). Archaeology of knowledge. Routledge.

Halıcı, Ş (1998) Yüzellilikler, Anadolu Üniversitesi, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.

Hill, C. A., & Helmers, M. (Eds.). (2012). Defining visual rhetorics. Routledge.

Khoury, P. S. (1987). Syria and the French Mandate: The Politics of Arab Nationalism, 1920-1945. Princeton University Press.

Landau, J. M. (Ed.). (1984). Atatürk and the Modernization of Turkey. Brill.

Payaslı, V., & Duman, O. Ö. (2014). Bir Yüzelliliğin Halep Gezi Notlarindan Günceler: Tarik Mümtaz Yazganalp (Göztepe). Electronic Turkish Studies, 9(4).

Okyar, Ilkim Buke. “Arab Other in Turkish Political Cartoons, 1908-1939.” Multimedial Representations of the Other and the Construction of Reality edited by Dagnosław Demski. L’Harmattan: Budapest, 2017.

Satloff, R.B. (1986). Prelude to conflict: communal interdependence in the Sanjak of Alexandretta 1920–1936, Middle Eastern Studies, 22:2, 147-180.

Shields, S. D. (2011) Fezzes in the River: Identity Politics and European Diplomacy in the Middle East on the Eve of World War II. Oxford University Press.

Yorulmaz, Ş. (1998). Fransız Manda Yönetimi Döneminde İskenderun Sancağı (Hatay)’nın Sosyo-Ekonomik ve Siyasal Durumuna İlişkin Bazı Kayıtlar (1918-1939). Atatürk Yolu, 6(22), 231-259.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKOKUL TÜRKÇE ÖĞRETİM PROGRAMININ EĞİTİM PROGRAMI ÖGELERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (1923-2017)

Ali KOCAYİĞİT, Necdet AYKAÇ

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI HEDEF YÖNELİMLERİ İLE FİZİK ÖĞRENMEYE YÖNELİK AKADEMİK MOTİVASYONLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Göktuğ Alper GENÇ, Volkan GÖKSU

4+1 PLANLI YAZMA VE DEĞERLENDİRME MODELİNİN TÜRKÇEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN YAZMA BECERİLERİNE ETKİSİ

Jale ÖZTÜRK, Yakup ALAN

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARININ BELİRLENMESİ

Ramazan ALABAŞ, Halil İbrahim AKYÜZ, S. Tunay KAMER

Sınıf öğretmenlerinin Suriyeli öğrencilerin eğitimi ile ilgili yaşadıkları problemler

Hüseyin ERGEN, Ergül ŞAHİN

LÜTFİ FİKRİ BEY’İN ANKARA İLE İSTANBUL’U UZLAŞTIRMAK İDDİASIYLA 1920 YILINDA KURDUĞU BİR İTTİFAK: MÜSALEMET İTTİFAKI

Ahmet GAZEL

İMAM HATİP LİSESİNDE ÖĞRENİM GÖREN SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM SORUNLARI: KİLİS ÖRNEĞİ

Rıdvan DEMİR

HABERLEŞME TEKNOLOJİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELERİN LOJİSTİK YÖNETİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Cuma BOZKURT, Ercan KILINÇ, Osman Fidan

Yapısal Sermaye ve İnsan Sermayesinin İşletmenin Nicel ve Nitel Performansına Etkileri/The Effects of The Structural Capital and the Human Capital on The Quantitative and Qualitative Performances of the Enterprise

Osman Yılmaz, Gökhan Özer

ÖĞRETMEN ADAYLARININ OKUMA MOTİVASYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Rahime ŞENTÜRK, Ali GÖÇER