Eğitim Fakültesi Birinci Sınıf Öğrencilerinin Dilekçe Yazma Becerilerinin İncelenmesi

Eğitim Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin dilekçe yazma becerilerini incelemeyi amaçlayan bu çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesinin Türkçe, İngiliz Dili, Fen Bilgisi, Resim İş, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Zihin Engelliler ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümlerinde okuyan 165 birinci sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma tarama modelindedir. Veriler nitel araştırma yöntem ve tekniklerinden doküman incelemesi ile çözümlenmiştir. Öğrencilerin dilekçeleri, Özçakmak (2017) tarafından geliştirilen Dilekçe Dereceli Puanlama Anahtarı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen temel sonuçlar şu şekildedir: Eğitim fakültesi öğrencilerinin ortalama dilekçe yazma puanlarının 13,41 olduğu, bunun oransal karşılığının %67 olduğu tespit edilmiştir. Eğitim Fakültesi öğrencilerinin en az hatayı tarih yazma ve meram problem anlatma konusunda; en fazla hatayı ise adres ve iletişim bilgisi yazma ve dil kullanımı konusunda yaptığı belirlenmiştir. Bölüm değişkeni açısından dilekçe yazma puanlarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (x2=29,606; sd=6; p<.05). Dilekçe yazma konusunda en başarılı bölümler Türkçe Eğitimi ile Zihin Engelliler Eğitimi; en başarısız bölümler ise Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ile Resim İş Eğitimi şeklinde sıralanmıştır. Cinsiyet değişkeni açısından puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (U= 2357,500; z= -1,952; p=.051). Son olarak, öğrencilerinin biçimsel puanları ile dil-anlatım puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. (Z=-1,301; p>.05).

Analysis of Petition Writing Skills of the First Graders at the Faculty of Education

The study aiming to analyse petition writing skills of the first graders at the faculty of education was carried out with 165 first graders studying at Turkish Language, English Language, Science, Art and Crafts, Guidance and Psychological Counseling, Individuals with Intellectual Disabilities and Computer and Instructional Technologies Education departments of Mustafa Kemal University Faculty of Education. The study was in survey model, and the data were analyzed through document review among qualitative research methods and techniques.  The petitions of the students were analyzed using Petition Writing Rubric developed by Özçakmak (2017). Basic findings of the study were as follows: It was concluded that mean petition writing score of the students was 13,41 and this was proportionately 67%.   It was also revealed that the students made mistakes mainly in writing date and expressing their problems while they made mistakes at the least in writing address and contact information and use of language. On the other hand, it was found that petition writing scores of the students were statistically significant with respect to department variable (x2=29,606; sd=6; p<.05). The most successful departments in writing petition were Turkish Language Teaching and Education of Mentally Handicapped whereas the least successful departments were Computer and Instructional Technologies Education and Painting and Crafts Education. Additionally, there was no statistically significant difference between the scores regarding gender variable (U= 2357,500; z= -1,952; p=.051). Finally, there was not statistically significant difference between formal scores and language and expression scores of the students (Z=-1,301; p>.05).

___

Afacan, S. (2011). Devletle yazışmak: Türkiye ve İran sosyal tarihçiliğinde dilekçeler. Türkiyat Mecmuası, 21(1), 1-29.

Beyreli, L., Çetindağ, Z. ve Celepoğlu, A. (2005). Yazılı ve sözlü anlatım. Ankara: Pegema Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Durmuş, T. I. (2013). Bilimsel yazılar ve yazışma türleri. (Ed.: M. Macit ve S. Cavkaytar), Türk Dili II, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Web-Ofset.

Ergene, O. (2013). MEÜ eğitim fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım dersindeki uygulamalarda belirlenen yanlışları üzerine bir değerlendirme (Dilekçe metinleri). Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 296-312.

Göçer, A. (2010). Türkçe öğretiminde yazma eğitimi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(12), 178-195.

Göçer, A. (2014). Yazma eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Göğüş, B. (1978). Orta dereceli okullarımızda Türkçe ve yazın eğitimi. Ankara: Dağıtım, Gül Yayınevi.

Kenan, K. (2007). Türk kamu hukukunda dilekçe hakkı ve kullanma usulü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Koç, H. ve Tarhan Öztoprak, M. (2003). Yazışma teknikleri: Örnekler ve uygulamalar. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Nohutçu, U. (2015). Yükseköğretim öğrencilerinin işlevsel yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eylem araştırması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.

Özçakmak, H. (2017). Türkçe öğretmeni adaylarının dilekçe yazma yeterliklerinin değerlendirilmesi. 4rd International Eurasian Educational Research Congress Ejer Congress 2017 Bildiri Özetleri Kitabı, s. 1857-1858. Ankara: Anı Yayıncılık.

Özdemir, N. H. ve Erdem, İ. (2011). Türkçe öğretmeni adaylarının yazma alışkanlıklarının bazı değişkenler açısından incelenmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 102-129.

TBMM. (2005). Dilekçe hakkı ve TBMM dilekçe komisyonu. (Ed. Ömer Ekşi). Ankara: TBMM Basımevi.

Türk Dil Kurumu. (2011). Türkçe sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Topaloğlu, Y. (2010). Yazılı anlatım türleri. (Ed.: L. Doğan). Üniversiteler için Türk dili yazılı ve sözlü anlatım, İstanbul: Kriter Yayınları, s. 295-401.

Topçuoğlu Ünal, F., & Altın, H. (2017). Üniversite öğrencilerinin dilekçe yazım yanlışları üzerine bir inceleme. Electronic Turkish Studies, 12(6), 741-760.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası. (1982). 29.05.2016 tarihinde https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf adresinden erişilmiştir.

Yakıcı, A., Yücel, M., Doğan M. ve Yelok, V. S. (2008). Üniversiteler için Türkçe 1 yazılı anlatım. Ankara: Gazi Kitabevi.

Yavuz, K., Yetiş, K. ve Birinci, N. (2003). Üniversite Türk dili ve kompozisyon dersleri. İstanbul: Bayrak Basım Yayım Dağıtım.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H.(2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.