Yükseköğretim Düzeyinde Görsel Sanatlar Eğitiminin Öğrencilerin Yaratıcı Düşünme Gelişimi Üzerine Bir Karşılaştırma ve İzleme Çalışması

Öz Sanat’ın yaratıcı bir alan olarak yaratıcı düşünmeyi geliştirmesi beklenmektedir. Torrance’a göre yaratıcı düşünme şekilsel ve sözel olarak iki boyutta ölçülebilmektedir. Görsel Sanatlar Eğitimi’nin (Resim İş) şekilsel yaratıcı düşünme boyutunda etkisi açısından ilgili alan yazında birçok araştırma olmasına karşın, sözel yaratıcı düşünme boyutunda çok az araştırma bulgusuna rastlanılmaktadır. Bundan dolayı bu çalışmada öğrencilerin sözel yaratıcı düşünme becerilerinin gelişiminde Görsel Sanatlar Eğitiminin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, görsel sanatlar öğrencilerinin aldıkları eğitimin süresine göre, sözel yaratıcı düşünme becerilerinin gelişiminde anlamlı bir farlılık olup olmadığının belirlenmesi için hem karşılaştırma hem de boylamsal (izleme) araştırma yönteminin kullanıldığı bir çalışma yürütülmüştür. Araştırmanın sonucuna göre, daha uzun zaman Görsel Sanatlar Eğitimi almak, sınıf düzeyinde grup karşılaştırması olarak öğrencilerin sözel yaratıcı düşünme becerilerinin gelişiminde anlamlı bir farklılık oluşturmazken, aynı öğrencilerin bireysel seviyede kendi gelişimleri içinde belli bir zaman (yaklaşık dört öğrenim dönemi) izlendiğinde olumlu yönde anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Bu sonuç ayrıca sözel yaratıcı düşünme alt boyutlarından Orijinallik için de geçerlidir ancak, sözel Esneklik ve Akıcılık açısından geçerli olmadığı belirlenmiştir. Araştırmanın bu sonuçları, Görsel Sanatlar Eğitiminin doğasından ve öğrenme ortamından kaynaklanan olası nedenler göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Buna göre, görsel sanatlar gibi bireysel becerilerin ön plana çıktığı eğitimlerde beceri gelişimlerinin sınıf ya da grup düzeyinde değil, öğrencinin kendi seviyesindeki gelişimi dikkate alınarak değerlendirilmesinin önemli olduğu yargısına varılmıştır. Bu yargıya dayanarak, ilerde yapılacak araştırmalara ve bu alan öğrenme ortamları için gerekli önerilerde bulunulmuştur.

___

Özsoy, V. (2003). Görsel Sanatlar Eğitimi. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

Rostan, S. M. (2005) Educational intervention and the development of young art students’ talent and creativitiy. Journal of Creative Behavior, 4(4), 237-261.

Rostan, S. M. (2010). Studio Learning: Motivation, Competence, and the Development of Young Art Students' Talent and Creativity. Creativity Research Journal, 22(3), 261-271, doi: 10.1080/10400419.2010.503533

Runco, M. A. (2014). Creativity. (Second Edition). U.S.A.: Elsevier Inc.

Torrance, E. P. (1966). Torrance tests of creative thinking. Norms-Technical Manual (Research Edition). NJ: Personnel Press, İnc.