BİREYSEL YOZLAŞMANIN ROMANI "KUNDAKÇI" ÜZERİNE BİR İNCELEME

Edebi bir ürün olan roman, Türk edebiyatına Tanzimat'la beraber girmiştir. Tanzimat'tan bugüne değin sayısız örnekleri bulunan bu türün bazılarının hâlâ Arap alfabesinden günümüz Türkçesine aktarımının yapılmaması, söz konusu eserlerin şimdiki okurlar ile yeterince buluşamaması ve edebi çalışmalara da konu edilememesi gibi bir sorunu beraberinde getirmiştir. Türk edebiyatının yenileşmesi ve kendini geliştirmesinde büyük bir yere sahip olan Recaizâde Mahmut Ekrem'in dört çocuğundan biri olan Ercüment Ekrem Talu, edebiyatımızın üretken kalemleri arasındadır. Talu, yazdığı birçok roman, hikâye ve köşe yazılarına rağmen hazırlanan birkaç tez çalışması ve yine az sayıdaki makale dışında üzerinde yeteri kadar çalışma yapılmamış şahsiyetler arasında yer almaktadır. Yazar, Şekip isminde hercai ve aynı zamanda mirasyedi bir tipi romanının merkezine koymuş ve onun İstanbul'un gözde semtlerinde serbest yaşam tarzını benimsemiş kadınlarla olan sergüzeştlerini ve Şekip'in terk edişleri, ihanetleri yüzünden altüst olmuş kadınların hazin akıbetlerini işlemiştir. Bu çalışmada, Ercüment Ekrem Talu'nun hayatına ve edebi yönüne değinilip sonrasında Kundakçı romanı yapı (olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân), dil ve anlatım, tema, bakış açısı başlıkları altında incelenmeye ve yozlaşmanın hangi boyutlarda gerçekleştiği ifade edilmeye çalışılacaktır. Böylelikle yukarıda belirtilen eksikliklerin de azalmasına da katkı sağlanmış olunacaktır.

A STUDY ON THE NOVEL OF INDIVIDUAL CORRUPTION "KUNDAKÇI"

Novel, which is a literary product, has entered the Turkish literature with the Tanzimat period. From Tanzimat period to today, because some of this type's products have not been transferred to Turkey Turkish from Ottoman Turkish caused these works not having enough inventions with the present readers and have brought the problem of not being the subject in literary works. Ercüment Ekrem Talu, who is one of the four children of Recaizade Mahmut Ekrem that has an important place in innovation and self-development of Turkish literature, is among the prolific pens of our literature. Despite many novels, stories and columns, he is among the people about whom there has not been sufficient studies, apart from some thesis and small number of articles. Talu's novel Kundakçı, by putting a pansy and also a spendthrift stereotype named Şekip in the centre, in which he gave place to his adventures and sad fates of women whose lives have been disrupted because of this man, is one of the works that has not been a subject of a comprehensive study. In this trial of article, in order to eliminate the identified deficiencies first of all the life of Ercüment Ekrem Talu and his literary aspect have been touched on and then the novel Kundakçı has been studied under the headings of abstract, structure (plot, people, time, place), language and narrative, theme, perspective and has been tried to express the extent of degeneration.

___

  • Aktaş, Ş. (2003). Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Bayrak, Ö. (2009). Milli Edebiyat Dönemi Türk Romanında Yabancılar, Akpınar Dergisi 21. Sayı, Niğde.
  • Bourneur R. ve Quellet R., (1989). (Çeviren: Hüseyin Gümüş) Roman Dünyası ve İncelemesi, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Göçgün, Ö. (1993). Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Romanları ve Romanlarında Şahıslar Kadrosu, Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.
  • Kacıroğlu, M. (2007). 1919-1928 Arası Türk Romanında Yapı ve Tema, Doktora Tezi, Erzurum.
  • Kara, E. (2009). Ercüment Ekrem Talu'nun HikayelerindeKadın-Erkek İlişkilerinin Mizahi Dille Eleştirisi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
  • Karabulut, M. (2008). II Tanzimat Dönemi Türk Romanlarında Alafrangalaşmak, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı-Belleten, s.47-67, Ankara.
  • Karaburgu, O. (2008). Postmodern Anlatılarda Zaman, Hece Postmodern Özel Sayısı, Ankara.
  • Karaca, A. (2005). Geçmiş Zaman Olur Ki Anılar Ercümend Ekrem Talu, Ankara: Hece Yayınları.
  • Kayabaşı, Ö. (2011). Ahmet Midhat Efendinin "Karnaval" Romanını Tahlil Denemesi/ An Analysis of Karnaval Written By Ahmet Midhat Efendi, Turkish Studies - İnternational Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic ISSN: 1308-2140. Volume 6/4, 2011, www.turkishstudies.net, DOI Number: 10.7827/Turkish Studies.2904 p.659-670.
  • Korkmaz, R. (1996). Sabahhattin Ali, İstanbul: YKY.
  • Narlı, M. (Mayıs 2002). "Romanda Zaman ve Mekân Kavramları", Balıkesir Üniv. Sosyal Bilimler Dergisi (Journal of Social Sciences), C.5.
  • Özher, S. (2009). Romancı Yönüyle Atilla İlhan, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • Parla, J. (2001). Don Kişot'tan Bugüne Roman, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Stevick, P. (2010). Roman Teorisi, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Talu, E. E. (1926). Kundakçı 1. Baskı, İstanbul: Yeni Şark Kütüphanesi.
  • Tekin, M. (2001). Roman Sanatı ve Unsurları, Ankara: Ötüken Yayınları.
  • Timur, T. (1991). Osmanlı-Türk Romanında Tarih, Toplum ve Kimlik. İstanbul: Afa Yayınları.
  • Toker, Ş. (2005). Ercüment Ekrem Talu Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Peyami Safa'nın Romanlarında Alafrangalar, İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.
  • Yücebaş, H. (1957). Bütün Cepheleriyle Ercüment Ekrem, İstanbul: (Matbaa Bilgisi Yok).
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE ADALET EĞİTİMİ VE ADALET MESLEK YÜKSEKOKULLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Feyzullah EZER, Sami ÇELİK

BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLI BİR OKULDA DRAMA YÖNTEMİYLE KESİR ÖĞRETİMİNDEN YANSIMALAR: BAYBURT ÖRNEĞİ

Mesut ÖZTÜRK, Yaşar AKKAN, Gül KALELİ YILMAZ, Abdullah KAPLAN

KADIN GİRİŞİMCİLERİN İŞ YAŞAM SÜREÇLERİNİN İNCELENMESİ: ADANA İLİNDEKİ GİRİŞİMCİLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

Serap ÇABUK, Hatice DOĞAN SÜDAŞ, Selin KÖKSAL ARAÇ

Öğretmen Adaylarının Okul Müdürüne İlişkin Meteforik Algıları/Metephoric Perceptions Of Teacher Candidates For School Managers

Necati Çobanoğlu, Serkan Gökalp

AİLE İŞLEVSELLİĞİNİN MATEMATİK BAŞARISIYLA İLİŞKİSİ

Mehmet KARAAĞAÇ, Hatice ERBAY

OKULLARDA SOSYAL ADALET ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Murat BAĞLIBEL, Hüseyin KARACAN, Recep BİNDAK

TÜRKİYE'DE ADALET EĞİTİMİ VE ADALET MESLEK YÜKSEKOKULLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Feyzullah EZER, Sami ÇELİK

KESEB NAHIYESININ TOPLUMSAL YAPISI VE FRANSIZ MANDA İDARESINCE ANTAKYA’DAN KOPARILMASI/ THE SOCIAL STRUCTURE OF THE TOWN JESEN AND ITS SEVERANCE FROM ANTAKYA BY THE FRENCH MANDATE ADMINISTRATION

Yasar DEMİR

A CASE STUDY ON RESOLVING THE CONCEPTUAL CONTRADICTION IN GRAMMAR TEACHING THROUGH QUESTIONS AND IMAGES

Jale ÖZTÜRK

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN PERFORMANS ÖDEVLERİNE KARŞI TUTUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Halil AYDIN, İlker UĞULU, Nurettin YÖREK