ÖZEL EĞİTİM VE GÖRSEL SANATLAR ALANLARINI İLİŞKİLENDİREN LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALARIN İÇERİK ANALİZİ

Bu çalışma; her alanla bütünleşen hayatın bir parçası olan görsel sanatların, özel eğitim alanıyla bütünleştirildiği lisansüstü çalışmaları inceleyerek Türkiye de bu konu ile ilgili eğilimleri ortaya çıkarmaktadır. Bu amaçla 2000-2021 yılları arasında yapılmış ulusal tez merkezinden erişilebilen 63 tez çalışması araştırma kapsamına alınmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olana tarama modeli içerisinden betimsel içerik analizi yöntemini kullanmıştır. Bu kapsamda lisansüstü çalışmaların nerede, ne zaman, kimler tarafından çalışıldığı hangi özel grupla nasıl bir çalışma yapıldığına dair dağılımlarına bakılmıştır. Bu doğrultuda, araştırmacılar tarafından geliştirilen kodlama formu kullanılmış olup iki araştırmacı birbirinden bağımsız olarak incelemiş ve sonuçları birbirleriyle karşılaştırmıştır. Beş kategori taraması yapılmış elde edilen sonuçlar grafikler ve tablolarla görselleştirilip yüzde ve frekans olarak yorumlanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda; %31,74 (f=20) oranıyla Gazi Üniversitesinin bu konuyla ilgili en çok çalışma yapılan üniversite olduğu, %65 (f=41) oranıyla Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nın konu ile ilgili en çok çalışma yapılan ABD olduğu, %33 (f=21) oranıyla en çok “zihinsel engellilerle” ilgili çalışmaların yapıldığı, yapılan araştırmaların büyük bir çoğunluğunun %41,26 (f=26) oranıyla “mevcut eğitimi ve/veya yeni verilen bir eğitimin” değerlendirilmesi olarak şekillendirildiği görülmüştür. Bunların yanı sıra, farklı uzmanlık alanlarından, hem özel eğitim hem de görsel sanatları içine alan çalışmaların bulgulanmasıyla, alanın multidisipliner ve/veya interdisipliner olarak değerlendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bu sonuçla ileride yapılacak çalışmalara yol gösteri olacağı düşünülmektedir.

___

  • Allahverdiyev, M. (2020). “Görsel Sanatlar Eğitimine Yönelik Yapılmış Olan Akademik Çalışmaların İçerik Analizi”, Uluslararası Türk Kültür Coğrafyasında Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (1), 60-65.
  • Aykut, A. (2006). “Günümüzde Görsel Sanatlar Eğitiminde Kullanılan Yöntemler”, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21 (2), s.33-42. Çağlayan, N. (2014). Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4 (1), 91-101.
  • Erim, G. & Caferoğlu, M. (2012). “Görsel Sanatlar Eğitimi Dersinin Zihinsel Engelli Çocuklara Katkısının Özel Eğitim Öğretmenlerinin Görüşleriyle Belirlenmesi”, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25 (2) , 321-342.
  • İnce, M., Gül, H. & Bozyiğit, S. (2017). “Türkiye’de Turizm Pazarlaması Konusunda Yazılan Lisansüstü Tezlerin İçerik Analizi Yöntemiyle İncelenmesi: 1990-2016”, MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(5),113-130.
  • Salderay, B. (2001). “Zihin Engelli Bireylerle Çalışan Özel Eğitim Öğretmenlerinin Plastik Sanatlar Eğitimine İlişkin Görüşleri”, Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Salderay, B. (2003). “Zihinsel Engelli Bireyler İçin Güzel Sanatlar Eğitimi”, Milli Eğitim Bakanlığı: Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, 39 (4) 32-33.
  • Selçuk, Z., Palancı, M., Kandemir, M., & Dündar, H. (2014). “Eğitim ve Bilim Dergisinde Yayınlanan Araştırmaların Eğilimleri: İçerik Analizi”. Eğitim ve Bilim, 39(173), 428-449.
  • Şahin, D. (2015). “Zihinsel Engelli Bireylerde Görsel Sanatlar Eğitiminin Önemi”. Sanat Eğitimi Dergisi, 3 (2), s.25-37. Ültay, E., Akyurt, H., & Ültay, N. (2021). “Sosyal Bilimlerde Betimsel İçerik Analizi”, IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, (10), 188-201.
Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ALTERNATİF ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTESİ

Özlem YUNUS, Serpil KALAYCI

SOVYET SONRASI KIRGIZİSTAN VE TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SÜRECİ VE SORUNLARINA BİR BAKIŞ

Mirgül ENTERİEVA

TERS YÜZ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN DERSE KATILIMLARINA VE ÖĞRENME SORUMLULUKLARINA KATKISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Firdevs GÜNDOĞAN ÖNDERÖZ, Soner Mehmet ÖZDEMİR

OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLIĞI: AÇIMLAYICI KARMA YÖNTEM

Mehmet YILDIRIM

OKUL MÜDÜRLERİNİN UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE ERİŞİM, KALİTE VE KAPASİTE BOYUTLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

İbrahim BOLATAN, Aysel BOLATN

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FEN PROJELERİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİNİN YERİ

Erdinç ÇORAKBAŞ, Ramazan ÇEKEN

İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRE SORUNLARI VE ÇEVRE EĞİTİMİNE YÖNELİK ALGILARI

Barış YAMAN, Hülya KARAKUŞ AYDOĞAN, Perihan CENGİZ ÖZGENÇ

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ SERÜVENİ: BİR ANLATI ÇALIŞMASI

Celal Teyyar UGURLU, İsmail CENGİL

ÖZBEK ASILLI AFGAN GÖÇMENİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM-ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARA İLİŞKİN YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİ

Murat GÖL, Hasan SAVAŞIR, Şule SARIGÖZ

COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNE GELEN KİŞİLERİN REKREASYON URUNLERİ SATIN ALMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ

Hüseyin ÖZTÜRK