Öğretmen Bakış Açısına Göre Masal ve Masal Anlatıcılığı

Öğretmenlerin masal ve masal anlatıcılığı hakkında görüşlerine dayalı olarak yürütülen araştırmada çalışma grubu olarak Muş ili Bulanık ilçesinde görev yapan 20 sınıf öğretmeni belirlenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden olan görüşme tekniği kullanılarak yürütülen araştırmada elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Çalışmada bağımsız kodlama yoluyla öğretmenlerin verdikleri cevaplar iki uzman tarafından analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde doğrudan aktarmalarda K1, K2, K3<şeklinde kodlama yapılmıştır. Fazla tekrarlanan veya önemli görülen görüşler doğrudan aktarılarak çalışmanın güvenirliği sağlanmaya çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara bakıldığında öğretmenlerin masal ve masal anlatıcılığı hakkında genel anlamda bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Ayrıca öğretmenler bu bilgilerini zaman zaman sınıfta öğretim ile birlikte işe koştukları şeklinde görüş belirtmişlerdir. Çalışmada dikkat çeken önemli sonuçlardan biri öğretmenlerin hepsi sınıflarında az ya da çok masal anlattıklarını belirtmelerdir. Buna karşılık aynı öğretmenler kendilerini masal anlatıcısı olarak görmemekteler. Yine öğretmenlerin tamamı masalların önemine vurguda bulunarak öğretim programlarında masallardan daha çok yararlanılması gerektiği yönünde görüş belirtmiştir. Öğretmenlerin görüşlerinden hareketle masalların etkili bir öğretim aracı olmasına rağmen okullarda yeterince masallardan yararlanılmadığı söylenebilir. Bu durum aslında masallarla ilgili farkındalık çalışmaların yapılması gerektiği düşüncesini desteklemektedir. Nitekim öğretmenlerin tamamı masal ve masal anlatıcılığı hakkında fikir beyan ederken bunlardan bazılarının masallardan yeterli derecede yaralanmadıkları görülmüştür.

___

  • Aslan, E. (2003) Halk Bilimi Araştırmaları, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Yayınları, Diyarbakır.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem Akademi Yayıncılık. Ankara.
  • Devellioğlu, F. & Güneyçal, A. S. (Eds.). (1993). Osmanlıca-Türkçe ansiklopedik lûgat: eski ve yeni harflerle; haz. Ferit Devellioğlu; yay. haz. Aydın Sami Güneyçal. Aydın Kitabevi.
  • Seyidoğlu, B. (1985). “masal” Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi 6, İstanbul Tezel, N. (2009). Türk Masalları (4. Basım). İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayıncılık.
  • Topçam, S. (2019). Masal Anlatıcılığı ve Günümüz masal Anlatıcılığında Hazırlanma Süreçleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Güzel Sanatlar Enstitüsü. Dokuz Eylül Üniversitesi. İzmir.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık. Ankara.
  • Yüksel, A., Mil, B. ve Bilim, Y. (2007). Nitel Araştırma: Neden, Nasıl, Niçin? Detay Yayıncılık, Ankara.