İnsansız Hava Aracı (İHA) ile Farklı Yüksekliklerden Üretilen Sayısal Yüzey Modellerinin (SYM) Doğruluk Analizi

Günümüzde İnsansız Hava Araçları (İHA), iş gücü kapasitesi ve kısa zamanda yüksek konumsal ve zamansal çözünürlüklü görüntülerin elde edilmesinde klasik fotogrametri metoduna göre düşük maliyeti ile çeşitli uygulama alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Üç boyutlu yeryüzü modellerinin oluşturulması, yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimi, ulaşım ağı planlamaları, arazi izlemeleri, orman, maden ve tarım alanlarının belirlenmesi ve izlenmesi gibi çeşitli alanlarda İHA kullanılmaktadır. Haritacılık uygulamalarında ortofoto haritalardaki geometrik doğruluk oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, İHA ile farklı yüksekliklerde yapılan uçuş planlarında bütünleşik dijital kameradan elde edilen görüntülerin ve üretilen Sayısal Yüzey Modellerinin (SYM) konumsal doğruluklarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Yer kontrol noktalarının koordinatları Ayrımsal Küresel Konumlama Sistemi ( DGPS) ile belirlenerek konumsal doğrulama için kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca üretilen yoğun nokta bulutlarının doğrulukları arazi ölçmeleri ile karşılaştırılmıştır. Düşeyde İHA ve DGPS ile yapılan ölçümlerde ortalama olarak santimetre seviyesindeki fark dikkat çekmektedir. Yüzeydeki ani değişimlerin olduğu bölgelerde ise daha büyük değerler olduğu gözlenmiştir.

___

  • Snavely, N., Seitz, S.M., Szeliski, R. (2007). Modeling the world from internet photo collections. International Journal of Computer Vision. 80 (2), pp 189–210.
  • Lucieer, A., Turner, D., King, D.H., Robinson, S.A. (2014). Using an Unmanned Aerial Vehicle (UAV) to capturemicro-topography of Antarctic moss beds. International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation, 27, 53–62.
  • Jaud, M., vd. (2016). Potential of UAVs for monitoring mudf-lat morphodynamics (Application to the Seine Estuary, France). ISPRS International Journal of Geo-Information. 5, 50. doi:10.3390/ijgi5040050.
  • Javernick, L., Brasington, J., Caruso, B. (2014). Modeling the topography of shallow braided rivers using Structure-from-Motion photogrammetry. Geomorphology. 213, pp.166–182.
  • Woodget, A.S., Carbonneau, P.E., Visser, F., Maddock, I.P. (2015). Quantifying submerged fluvial topography using hyperspatial resolution UAS imagery and structure from motion photogrammetry. Earth Surface Processes and Land-forms. 40, pp. 47–64.