POMZA AGREGALI KÖPÜK BETONLARIN ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Volkanik faaliyetler sonucu oluşan pomza, gözenekli ve içeriğinde kristal suyu yer almayan bir kayaçtır. Gözenekli olması sebebiyle kullanıldığı alanlarda, ısı ve ses geçirgenliği yönünden avantaj sağlamaktadır. Ayrıca gözenekli olduğu için de hafiftir. Pomzanın hafif olması, ısı ve ses yalıtım özelliklerinin iyi olması nedeniyle inşaat sektöründe çeşitli yapı malzemelerinin üretiminde kullanım alanı bulmaktadır. Buna rağmen, pomzanın inşaat sektöründe yaygın kullanılan geleneksel yapı malzemelerine göre kullanım oranı oldukça azdır. Bunun sebeplerinden biri ise ülkemizde bulunan bu doğal kaynakla ilgili yeterli akademik çalışmaların olmamasıdır. Bu çalışma kapsamında; Isparta, Kayseri, Nevşehir ve Karaman pomzaları kullanılarak köpük beton üretilmiştir. Ayrıca, pomza agregası yerine taş unu (kireçtaşı) kullanılarak kontrol betonu da üretilmiştir. Toplamda deneysel uygulamalar için 5 farklı köpük beton üretimi yapılmıştır. Üretilen köpük beton numunelerinin birim hacim kütle, basınç dayanımı, ısı iletkenlik katsayısı, ses yutma katsayısı ve ses iletim kaybı değerleri belirlenmiştir.

INVESTIGATION OF PROPERTIES OF FOAM CONCRETE WITH PUMICE

Pumice is a porous rock, which is formed as a result of volcanic activity and does not include any crystal water. Its porous structure makes it light-weight and provides advantage for heat and sound isolation. For these reasons, it is widely used in manufacturing of various materials in construction industry. However, compared to other materials used in construction industry, usage of pumice is relatively low. One of the major reasons for low usage of pumice is the fact that there are not enough researches on this natural resource of our country. In this study, pumice aggregates were collected from Isparta region, Kayseri region, Nevşehir region and Karaman region for foam concrete with pumice. The compressive strength, sound transmission loss values, coefficient of thermal conductivity and sound absorption of foamed concrete with the same dry unit densities and different pumice origins have been examined. It has been observed that the pumice origin has a different effect on these values.    

___

  • ASTM-E 1050, 2006. International Standard: Standard Test Method for Impedance and Absorption of Acoustical Materials Using A Tube, Two Microphones and A Digital Frequency Analysis System.
  • ASTM-E 2611, 2006. Standard Test Method for Measurement of Normal Incidence Sound Transmission of Acoustical Materials Based on the Transfer Matrix Method. New York, USA.
  • Baradan, B., 1991. Yapı Malzemesi–II. Dokuz Eylül Üniveritesi Mühendislik– Mimarlık Fakültesi yayını, s 1-3, İzmir.
  • Davraz, M., 2001. Pomzanın Endrüstriyel Kullanım Alanları. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Semineri, Isparta.
  • Davraz, M., Kılınçarslan, Ş., Koru, M., 2015. Farklı yoğunluktaki köpük betonların dayanım ve ısıl iletkenlik özellikleri, 9. Ulusal beton kongresi, (2015), 93-102.
  • Eriç, M., 2002. Yapı Fiziği ve Malzemesi, Literatür Yayınevi, İstanbul.
  • Ekinci, D., 2013. Türkiye'de köpük beton. Dünya İnşaat Dergisi. http://www.dunyainsaat.com.tr/dergioku.php?haberid=4224.
  • Konuk, H., Özyurt, N., Taşdemir, C., Yüceer, Z., Sönmez, R., 2002. Hafif betonların taşıyıcılık özellikleri, 1. Ulusal Yapı Malzemesi Kongresi, İstanbul.
  • Neville, A.M., 1975. Properties of Concrete. Pitman Publishing. London.
  • Neville, A.M., and Brooks, J.J., 1987. Concrete Tecnology. Longman Scientific and Tecnical, 155. TS EN 678, 1995. Gaz ve köpük beton-Kuru yoğunluk tayini. TSE, Ankara.
  • TS EN 1354, 2007. Gözenekli hafif beton - Basınç dayanımının tayini. TSE, Ankara.
  • TS EN 12667, 2003. Yapı malzemeleri ve mamullerinin ısıl performansı-Mahfazalı sıcak plaka ve ısı akış sayacı metotlarıyla ısıl direncin tayini-Yüksek ve orta ısıl dirençli mamuller. TSE, Ankara.
  • TS EN 12664, 2009. Yapı malzemeleri ve mamulleri - Isıl direncin, korumalı tablalı ısıtıcı ve ısı akı ölçerin kullanıldığı metotlarla tayini - Isıl direnci orta ve düşük seviyede olan kuru ve rutubetli mamuller. TSE, Ankara.
  • TS EN 1097-6, 2013. Agregaların mekanik ve fiziksel özellikleri için deneyler - Bölüm 6: Tane yoğunluğunun ve su emme oranının tayini. TSE, Ankara.
  • TS EN ISO 10534-1, 2004. Akustik- Empedans borularında ses absorplama katsayısı ve empedansın tayini - Bölüm 1: Duran dalga oranını kullanma metodu. TSE, Ankara.
  • TS EN ISO 10534-2, 2003. Akustik-Empedans borularındaki ses absorpsiyon katsayısının ve empedansın tayini-Bölüm 2: Aktarım fonksiyonu metodu. TSE, Ankara.
  • Uluata, A.R., 1981. Beton Malzemeleri ve Beton, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Erzurum.