TÜRKİYE’DE HAVACILIK ENDÜSTRİSİNDE BAKIM TEKNİSYENİ YETİŞTİRME PATİKASI

Havacılık Bakım Endüstrisi'nde esas aktivite ve en önemli kısımlardan biri, doğrudan bakım, onarım ve revizyon yapan teknisyen çalışmalarına ilave olarak planlama, depolama ve kalite işlemlerinden de oluşmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Part / SHY-145 Onaylı Bakım Organizasyonu'nda çalışan personelin kriterini “SHY-66 Hava Aracı Bakım Personeli Yönetmeliği” ile düzenlemiştir. Bu çalışmada, aday bakım personeli için eğitim, sertifikasyon basamakları ve belgelendirme aşamaları hakkında bilgi sunulacaktır. Çalışmanın sonunda, kariyerini uçak teknisyeni olmak olarak belirleyen birinin mesleki yetişim ve gelişim patikasının ana hatlarıyla ortaya konduğu bir rehber doküman oluşturulması hedeflenmiştir.

AIRCRAFT MAINTENANCE TECHNICIAN TRAINING PATH IN TURKISH AVIATION INDUSTRY

One of the most important part and core activity in Aviation Maintenance Industry consist of the technician who perform direct maintenance, overhaul and repair activities on the aircraft in addition to planning, storage and quaility activities. Directorate General of Civil Aviation (DGCA) regulates the criteria of staff who works for Part / SHY-145 Certified Maintenance Organisation using Part / SHY-66 Aircraft Maintenance Certifying Staff Regulation. In this study, information about training, certification steps and registration procedure for the Candidate Maintenance Staff will be provided. At the end of study, it is targeted to provide a guide-book which includes personnel improvement path for those who want to have career as Aircraft Maintenance Technician.

___

  • 1. Kara, N. 2015. "Savunma ve Havacılık Alanında Aditif İmalat Teknolojisinin Bakım ve Tamir Amaçlı Kullanımı," Mühendis ve Makina, sayı 672, cilt 57, s. 50.
  • 2. SHGM, http://web.shgm.gov.tr/tr/s/174-bakim-ve-egitimlerikonulu-soru-cevap, son erişim tarihi: 22.07.2016.
  • 3. Erel, C. 2012. "Türkiye’de Havacılık Endüstrisine Yönelik Örgün Öğrenim Programlarının Değerlendirilmesi," MSI, sayı 76, s. 46.
  • 4. SHGM. 2014. Hava Aracı Bakım Personeli Lisansı Talimatı (SHT-66), s.38.
  • 5. Resmi Gazete. 2006. “Hava Aracı Bakım Eğitimi Kuruluşları Yönetmeliği (SHY-147),” http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/04/20060430-2.htm, son erişim tarihi: 22.07.2016.