Makina arızalarının belirlenmesinde titreşim analizi

Döner makinaların sağlığı ile ilgili en ayrıntılı bilgi, yataklar üzerinden alınan titreşim (vibrasyon) ölçümlerinin analizi ile edinilir. Her arıza, fiziksel özelliklerine göre farklı frekanslarda kendini göstermektedir. Titreşimin, bir rakamla nitelenmesi , bir orkestra müziğinin 85 dB-A gibi bir değerle tanımlanması gibidir. Bu değer müziğin notaları yerine, ses şiddetinin alçak ya da yüksek ayırımı yapılmasını sağlar. Bu şekilde rakamla verinin sürekli izlemesi ile, bir artış olduğunda uyarı alınması sağlanır. Ancak yükselme nedeninin, bu örnekte hangi müzik aletince üretilen hangi notadan kaynaklandığı, yaylı sazlardan kemandan mı yoksa sesli sazlardan flütten mi geldiği bilgisini vermez. Titreşim Analizi bunun ayırt edilmesini, vibrasyonun rulman arızasından mı, kaplin ayasızlığından mı, dişli sorunundan mı yoksa balanssızlıktan mı kaynaklandığının ayırt edilmesini sağlar.

In industry today, vibration signature is the best technology, which contains the most information about on machine health. A good assessment of machine health allows to predict which part is most likely to fail, and give information approximately how long it can be continue to operate before fault conditions to occur. This way the maintenance actions can be scheduled, shutdowns can be minimized and damage that results from catastrophic failures can be avoided. Once the vibration data is collected,.a comparison is made between the fault frequencies and their harmonics and the actual frequencies that dominate the vibration signature. This article discusses vibration transducers, instrumentation and basic analysis techniques in both time and frequency domains.

___

  • 1. H. Öztepe, "Transport Tekniği - Kaldırma ve Taşıma Makinaları", İstanbul, 1999.
  • 2. T. Şişman, "Kaldırma Makinaları", Makina Tek , Mayıs 1996, s. 52-61
  • 3. R. Aslan, "Kaldırma Makinalarının Tanımı ve Sınıflandırılması", Vinçlerin Seçimi, Montajı ve Bakımı Seminer Notları, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 94/1, 1994, s. 7- 26.
  • 4. S. Dağaş, "Gezer Köprülü Vinçlerde Güvenlik" Vinçlerin Seçimi, Montajı ve Bakımı Seminer Notları, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 94/1, 1994, s. 155 - 164.
  • 5. P.M. Laing, "Accident Prevention Manual For Industrial Operations", R.R.Donnnelley& Sons., 1998.
  • 6. N.N, "İş Makinaları Kullanma ve Bakım El Kitabı", TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Yayın No:194, İzmir, 1997.
  • 7. M. Özkırım, "Kren Halatlarının Periyodik Bakımı ve İş Güvenliği", Krenlerin ve Vinçlerin Seçimi, Montaj ve Bakımı", TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 1998, s. 160 - 172.
  • 8. D.E. Dickie, "Lifting Tackle Manual", Butterworths, London, 1975.
  • 9. M. Demirsoy, "Transport Tekniği - Kaldırma Makinaları Cilt 1", Birsen Yayınevi, İstanbul, 1999.