Jet motorlarının yarı-dinamik benzetişimi ve uçuş şartlarına uygulanması

Bu makalede, jet motorlarının benzetişimi için geliştirilen ve motor parça performans haritalarının belirlenmesine ihtiyaç duymayan, yarı-dinamik bir yöntem açıklanmakta ve F110-GE-100 turbofan motoru için yapılan bir örnek uygulamanın sonucu tartışılmaktadır. Benzetişim için gerekli olan motor parametrelerinden yapımcının açıklamadıklarını belirlemek amacıyla ters mühendislik (reverse engineering) uygulanmıştır.

In this paper, a semi-dynamic method for the simulation of jet engines, which does not necessitate determination of performance maps of engine parts, is explained and the results of a case study for F110-GE-100 turbofan engine are discussed. Reverse engineering methods has been utilized in order to determine the motor parameters necessary for simulation but not revealed by the examiner.

___

1. B. Narin, Simulation of Jet Engines and Thermoeconomic Optimization of a Cogeneration System Incorporating J-79 Turbojet Engine, Yüksek Lisans Tezi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, Türkiye, 2001.

2. B. Narin ve Y. Göğüş, Jet Motorlarının Benzetişimi ve Motor Parçalarının Performansının Belirlenmesi, Mühendis ve Makina, Cilt 43 Sayi:505, 2001.

3. J.D. Mattingly, W.H. Heiser, D.H. Daley, Aircraft Engine Design, AIAA Education Series, U.S.A., 1987.

4. E. Öztürk, Türbin Motorlarının Aerodinamiği, Birsen Yayınevi, 1997.

5. E. Öztürk, Türbomakinalarda Akış, Birsen Yayınevi, 1997.

6. H. Cohen, G.EC. Rogers, H.I.H. Saravanamuttoo, Gas Turbine Theory, Pearson education Limited, England, 1996.

7. Y.A. Çengel, M.A. Boles, Thermodynamics: An Engineering Approach, McGraw-Hill Inc., 1994.