Biyokütle yakan dolaşımlı akışkan yataklı yakıcıların iki boyutlu modellenmesi

Biyokütlenin enerjiye dönüştürülmesinde, mevcut yanma teknolojileri arasında en etkili ve uygun olanı akışkan yatak teknolojisidir. Buradan hareketle bu çalışmada, biyokütle yakan bir dolaşımlı akışkan yataklı yakıcı için hidrodinamik, ısı geçişi ve yanmayı bir bütün olarak dikkate alan ve eş zamanlı olarak tahmin eden 2 boyutlu bir model geliştirilmiştir. Model sonuçları literatürde yayınlanmış ve farklı tipte biyokütle yakıtlar kullanan, küçük ve büyük ölçekli biyokütle yakıcılarının deneysel sonuçları ile karşılaştırılarak modelin doğruluğu kanıtlanmıştır.

The fluidized bed technology is the most efficient and suitable for converting biomass into energy among the proven combustion technologies. From this point of view, in this study, a 2D model for a circulating fluidized bed biomass combustor has been developed which integrates and simultaneously predicts the hydrodynamics, heat transfer and combustion aspects. The model results are compared with and validated against experimental data both for small-size and industrial-size biomass combustors which uses different types of biomass fuels given in the literature.

___

  • 1. M.Akkurt "Makina Mühendisliğinde Güvenilirliğin Esasları" Birsen Yayınevi, İstanbul, 1997.
  • 2. N.Tahralı, F. Dikmen "Konstrüksiyon Elemanlarında Güvenilirlik ve Ömür Hesapları" 2. Baskı, YTÜ Yayınları, 2004, İstanbul.
  • 3. TSE EN ISO 377 Mekanik Deneyler İçin Numunelerin,ve Deney Parçalarının Alınması ve Hazırlanması.
  • 4. G. Saatçi "Dinamik Kırılmalarda Birikimli Hasar Mekanizmalarının İncelenmesi ve GTD Model 4x4 Askeri Aracın Aktarma Organlarına Uygulanması", YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2002, İstanbul.
  • 5. G. Niemann, H.Winter "Masekinen Elemente" Band I, Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, 1975.
  • 6. M. S. Ayaroğlu "GTD Model Askeri Aracın Aktarma Elemanlarının Birikimli Hasar Durumlarına Göre Ömür Değerlendirmeleri" YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2002, İstanbul.
  • 7. N. E. Dowling "Mechanical Behaviour of Materials", Printice Hall, 2. Edition, 1999, USA.