Madencilik Sektöründe Yalın Üretim Felsefesi

Günümüzde doğal kaynakların hızla tüketilmesi insanlık için tehdit oluşturmaktadır. İnsan ihtiyaçlarının sürekli artması doğal kaynakların önemini artırmaktadır. Bu kaynakların sağlanmasında madencilik sektörü çok önemli bir yere sahiptir. Sektörde faaliyet gösteren kuruluşların küreselleşen dünyada varlıklarını sürdürebilmeleri için maliyetlerini düşürmeleri ve karlarını artırmaları gerekmektedir. Bu hedeflere ulaşmanın ana unsurlarından biri de yeni yönetim yaklaşımlarından olan “Yalın Yönetim” felsefesinden yararlanmaktır. Yalın yönetim yaklaşımı, üretim sürecini israflardan arındırmak, üretim kapasitesinin daha etkili ve verimli kullanılmasını sağlamak, iş performansını ve işletme karlılığını artırmak amacını taşıyan sistem ve teknikler bütünüdür. Yalın yönetim uygulamaları ile madencilik sektöründeki israfların önüne geçilerek kaynakların etkin bir şekilde değerlendirilmesi sağlanacaktır. Bu çalışmanın amacı madencilik sektöründe yapılan yalın yönetim çalışmalarını inceleyerek,  yalın yönetimin madencilik sektöründeki katkılarını irdelemektir.

Lean Manufacturing Philosophy in the Mining Industry

Today, rapid consumption of natural resources is a threat to humanity. Increasing human needs is increasing the importance of natural resources. The mining sector has a very important place in providing these resources. Organizations, operating in the sector, need to reduce their costs and increase their profits so that they can sustain their assets in the globalizing world. One of the main elements of achieving these goals is to make use of the philosophy of "Lean Management" which is a new management approach. Lean production is the whole system and techniques that aim to purify the production process from waste, to make production capacity more efficient and efficient, to increase business performance and operational profitability. With lean management practices, wastes in mining sector will be avoided and resources will be evaluated effectively. The aim of this study is to examine the lean management practices in the mining sector and to examine the contribution of lean management to the mining sector.

___

  • Dunstan, K., Lavin, B., ve Sanford, R., 2006. The application of lean manufacturing in a mining environment. International Mine Management, 16-18 Ekim, 145-157.
  • Hattingh, T., ve Keys, O., 2010. How applicable is industrial engineering in mining? Platinum in Transition 'Boom Or Bust'. 4th International Platinum Conference, 205-210, Sun City, Güney Afrika.
  • Klippel, A., Petter, C., ve Antunes Jr., J., 2008a. Lean management implementation in mining industries. DYNA, 75(154), 81-89.
  • Shukla, R., ve Trivedi, M., 2012. Productivity improvement in coal mining industry by using lean manufacturing. International Journal of Emerging Trends in Engineering and Development, 6, 580-587.
  • Wijaya, A., Kumar, R., ve Kumar, U., 2009. Implementing lean principle into mining industry issues and challenges. International Symposium on Mine Planning and Equipment Selection, 1-9, Banff, Kanada.
  • Yingling, J. C., Detty, R. B., ve Sottile Jr., J., 2000. Lean manufacturing principles and their applicability to the mining industry. Mineral Resources Engineering, 9(2), 215-238.
  • Klippel, A. F., Petter, C. O., ve Antunes Jr., J. A. V., 2008b. Management innovation, a way for mining companies to survive in a globalized world. Utilities Policy, 16(4), 332-333.
  • Freire, J., ve Alarcón, L. F., 2002. Achieving lean design process: Improvement methodology. Journal of Construction Engineering and Management, 128(3), 248-256.
  • Ade, M., ve Deshpande, V. S., 2012. Lean manufacturing and productivity improvement in coal mining industry. International Journal of Engineering Research and Development, 2(10), 35-43.
  • Ortiz, F., 2010. Reducción de tiempos de preparación: un enfoque práctico. 4th International Conference on Industrial Engineering and Industrial Management, XIV Congreso De Ingeniería De Organización, San Sebastián. 1029-1036.
  • Womack, J., Jones, D., ve Ross, D., 1990. The machine that changed the world: Based on the Massachusetts institute of technology 5-million-dollar 5-year study on the future of the automobile. New York: Rawson Associates.
  • Lopez, A., Santos, J. F. ve Arbos, L. C., 2013. Lean Manufacturing: Costing the Value Stream. Industrial Management & Data Systems, (113), 5; 647-668.
  • Baggaley, B., 2003. Costing by Value Stream. Journal of Cost Management, 17(3), 24-30.
  • Birgün, S., Gülen, K. G., ve Özkan, K., 2006. Yalın Üretime Geçiş Sürecinde Değer Akışı Haritalama Tekniğinin Kullanılması: İmalat Sektöründe Bir Uygulama. Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(9), 47-59.
  • Chan, F. T. S., Lau, H. C. W., Ip, R. W. L., Chan, H.K., ve Kong, S., 2005. Implementation of Total Productive Maintenance: A Case Study. International Journal of Production Economics, 95, 71-94.
  • Tanık, M., 2010. Kalıp Ayar Sürelerinin SMED Metodolojisi ile İyileştirilmesi: Bir Yalın Altı Sigma Uygulaması. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25, 117-140.
  • Michalska, J. ve Szewieczek, D., 2007. The 5S methodology as a tool for improving the organisation. Journal of Achievements in Materials and Manufacturing Engineering, 24(2), 211-214.
  • Dudek-Burlikowska, M., 2006. Quality research methods as a factor of improvement of preproduction sphere. Journal of Achievements in Materials and Manufacturing Engineering, 18, 435-438.
  • Gürdal, K., 2007. Maliyet Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • Meyers, F.E. ve James R.S., 2002. Motion and Time Study for Lean Manufacturing. Prentice Hall.
  • Steinberg, J. ve De Tomi, G., 2010. Lean mining: Principles for modelling and improving processes of mineral value chains. International Journal of Logistics Systems and Management, 6(3), 279-298.