TÜRKİYE VE DÜNYA UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLERLE ANTİ-DAMPİNG VERGİLER VE ETKİLERİ

Dış ticarette serbest ticaret politikası uygulanmasının birçok olumlu etkisinin yanı sıra olumsuz etkileri de mevcuttur. Bunlardan biride, ihracatçı bir firmanın malını normal değerinin altında bir fiyatla ihraç etmesi anlamına gelen dampingdir. Dampingli ürün nedeniyle ortaya çıkan haksız rekabetin önlenmesi ve yerli üreticinin korunması nedeniyle dampinge karşı vergi anlamına gelen anti-damping vergisi de kaçınılmaz hale gelmektedir. Dampinge karşı ilk uluslararası önlemler Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması’nda, daha sonra da Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde düzenlenmiştir. Türkiye’de ise bu konudaki ilk adım 1989 tarihinde kabul edilen İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat ile atılmıştır. Türkiye ve dünya uygulamalarından örneklerle Anti-damping vergisinin ele alındığı bu çalışmada, dünya uygulamaları çerçevesinde AB, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika Birliği gibi ülkeler ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler:

damping, anti-damping, vergi

Many positive effects of the implementation of free trade in foreign trade policy is also available, as well as negative effects. One of them, an exporting company, which means that goods exported at a price below the normal value of the dumping. Prevention of unfair competition caused by the dumped product and the protection of the domestic manufacturer of anti-dumping tax, anti-dumping tax, which means inevitably becomes. The first international anti-dumping measures against the General Agreement on Tariffs and Trade, and later held at the World Trade Organization. In Turkey, the first step in this regard on the Prevention of Unfair Competition in Importation Legislation adopted in 1989, and has taken. Turkey and the world of anti-dumping tax on sample applications discussed in this study, within the framework of international applications for EU, U.S., Canada, Australia, New Zealand and the South African Union, countries such as will be discussed.

___

  • Kanatbüken, H. 1995. “ Dış Ticarette Damping Uygulamaları Ve Buna Karşı Alınan Önlemler ( AT Ve Türkiye Örneği)”. Y. Lisans Tezi: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İzmir.
  • Krıshna, R. ‘’Antıdumpıng In Law And Practıce’’. http://elibrary.worldbank. org/docserver/download/1823.pdf?expires=1347611634&id=id &accname=guest&checksum=4E99B7FD1BF0732598923D6C4D7403F7, 20.06.2012.