SOSYAL GÜVENLİK PRİMİNDE BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI VE MUHASEBE KAYITLARINDA GÖSTERİLMESİ

Kanunda belirtilen koşulların gerçekleşmiş olması durumunda, işverenlere beş puanlık sosyal güvenlik primi indirimi yapılmaktadır. Yapılan prim indiriminin niteliği, indirimin nasıl değerlendirilmesi ve kaydedilmesi gerektiğine de yön vermektedir. Prim indirimi işverenler için bir devlet teşviki olarak görülebilir. Ancak burada, diğer devlet teşviklerinden farklı olarak, ne işverenin aktif bir katılımı ne de üstlendiği bir risk söz konusu değildir. Zira düzenleme prim borçlarının erken tahsil edilebilmesi amacıyla değil, zamanında ödeme yapılmasını özendirmeye yöneliktir. Bu da zaten kanuni olarak prim borcunu vadesinde (zamanında) ödemek zorunda olan işverenlerin, herhangi bir finansal tercihte bulunmalarının gerekmediğini göstermektedir. Öte yandan belirli niteliklere sahip bir zümreyi ya da topluluğu değil; herkesi kapsayan bu uygulamanın, seçicilik yönünün bulunmaması da prim indiriminin “teşvik” niteliğini zayıflatmaktadır. Bu çalışmanın amacı, prim indirimi desteğinin, nasıl değerlendirilmesi gerektiğini incelemek ve prim indirimine ilişkin muhasebe kayıtlarının nasıl olması gerektiğini ele almaktır.

If the conditions are fulfilled the relevant law, a five-point deduction is made for employers’ social security contributions. The nature of the premium reduction is also affecting how to evaluate, and recognize this discount. Premium discounts for employers can be considered as a government promotion. But here, unlike other government promotions,neither any risk is taken by employers nor do they participate actively. The purpose of statutory regulation is not to be charged on premium loans early. The purpose of statutory regulation is to encourage timely payment of debt premium. In this case, the employers already legally have to pay premiums when due debt and that means there is no financial decision made by employers. On the other hand, since everyone rather than certain group or community is entitled to get benefit from this regulation, it makes to mitigate the expected effects of this regulation. In this study, we are considering how this premium reduction should be evaluated and also be recognized in the accounting process.

___

  • TMS 18 Hasılat Standardı TMS 20 Devlet teşviklerinin muhasebeleştirilmesi ve devlet yardımlarının açıklanmasına ilişkin Türkiye Muhasebe Standardı