İSTİHDAMA YÖNELİK İŞVEREN SİGORTA PRİMİ TEŞVİKLERİNİN TÜRKİYE MUHASEBE-FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI (TMS-20) AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Uygulamada istihdam teşviklerinin muhasebeleştirilmesinde tereddütlerin olduğu ve yanlışlıkların yapıldığı görülmektedir. Çalışmamızda bu tereddüt ve yanlışlıkları önlemek için halen yürürlülükte olan istihdama yönelik işveren sigorta pirimi teşviklerinin neler olduğu ve bunların Türkiye Muhasebe Standartları (TMS-20) açısından nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. İstihdam teşvikleri “TMS-20 Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması” standardına uygun bir biçimde muhasebeleştirilmeli ve raporlanmalıdır. Bu standarda göre teşviklerin gelir tablosunda raporlanmasında iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar brüt ve net yöntemlerdir. Brüt yöntemde teşvikler “649 Diğer Olağan Gelir ve Karlar” hesabında izlenmelidir. Net yöntemde ise teşvik ilgili giderlerden düşülerek gösterilir. İşletmeler kendileri açısından en uygun yöntemi uygulayabilirler.

EVALUATION AND ACCOUNTING FOR EMPLOYMENT OF EMPLOYER INSURANCE PREMIUMS INCENTIVES İN TERMS OF TURKISH ACCOUNTING FINANCIAL REPORTING STANDARDS (TAS-20)

It is seen that in application there are indecisions and mistakes when entering employment incentives in accounting. In our study, to prevent these indecisions and mistakes, what is the insurance premium of employer incentives for employment are still walking and their in terms of Turkey Accounting Standards (TAS-20) focuses on how accounting is required. Employment incentives “TAS-20 Accounting for Government Grants and Disclosure of Government Assistance” standards in a manner appropriate to accounting should be and reported. According to this Standard incentives for reporting in the income statement there are two methods. They are gross and net methods. Incentives in the gross method “649 Other Ordinary Income and Profit” account should be monitored. Net method, the incentive is shown dropped of related costs. Companies for themselves can implement the most appropriate method.

___

  • Ulusan,H, (2008) “Türk Muhasebe Hukuku Çerçevesinde Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Raporlanması”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.
  • Uygun, R, (2010) “İşçilik Maliyetlerini Azaltmaya Yönelik Devlet Teşvikleri ve Muhasebeleştirilmesi”, www.kokerymm.com/dosyalar/gonder1/.../ rahmiuygun06.02.09.doc (26/04/2010).