KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MALİYET YÖNETİMİNİN ÖNEMİ: ZAMAN ESASLI FAALİYET TABANLI MALİYETLEME YÖNTEMİNİN KULLANIMINA İLİŞKİN BİR ÖRNEK UYGULAMA

Mal ve hizmet üretiminin gerçekleştirilmesinde birbirlerinden ayrıştırılabilir faaliyetlerin ortaya çıkması ve bu faaliyetlerin de kaynakları tüketerek üretim maliyetlerini oluşturduğu düşüncesinin temel dayanağı olduğu faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin geliştirilmiş hali Zaman Esaslı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme yöntemidir. Mal ve hizmete yüklenecek olan maliyetin hesaplanmasında dağıtım anahtarı olarak zamanı esas alan bu yöntem, gerçekleştirdiği faaliyetlerde önemli ölçüde işçilik zamanını kullanan konaklama işletmelerinin maliyetlerinin daha doğru ve kolay bir biçimde belirlenmesinde etkili ve yararlı bir yöntemdir. Bu nedenle yapılan bu çalışmada öncelikle ZEFTM yöntemi tanıtılmış olup daha sonrasında bir örnek yardımı ile konaklama işletmelerinde bu yöntemin nasıl kullanılması gerektiği anlatılmıştır. 

IMPORTANCE OF COST MANAGEMENT IN ACCOMMODATION BUSINESS: A SAMPLE APPLICATION FOR USE OF TIME DRIVEN ACTIVITY-BASED COSTING METHOD

The development of the activity-based costing method in the basis of the idea that the production of goods and services which activities can be separated from each other and that these activities constitute the production costs by consuming the resources, is the Time Driven Activity Based Costing method. This method, based on time as the allocation key in the calculation of the cost to be charged to the goods and services, is an effective and useful method in determining the costs of the accommodation businesses, which use significant labor time in the activities they perform more accurately and with ease. Therefore, in this study, primarily TDABC method was introduced and then it was explained how to use this method in accommodation businesses with reference to a sample.

___

  • Aktaş, R., Özata, D. (2017). Otomotiv Parçaları Üreten Bir İşletmede Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Zaman Etkenli Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Uygulamalarının Karşılaştırılması. Yönetim ve Ekonomi, 24(1), 233-254.
  • Basık, F. O. (2012). Rekabet Stratejisinde Maliyet Yönetimi. İstanbul: Türkmen Kitabevi Yayınları.
  • Bekçioğlu, S., Köroğlu, Ç. (2012). Stratejik Maliyet Yönetimi Kapsamında Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yönteminin Analizi ve Bir Otel İşletmesinde Uygulama. Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 37, 1-24.
  • Çarıkçıoğlu, P., Polat, L. (2007). Zaman Sürücülü Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (ZSFTM) ve Bir KOBİ Örneği. İstanbul: 4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, (Ed. Güneş GENÇYILMAZ).
  • Erden, S. (2004). Üretim Ortamları Maliyet Yönetim Sistemleri İlişkisi ve Stratejik Maliyet Yönetimi. İstanbul: Türkmen Kitabevi Yayınları.
  • Everaert, P., Werner B. (2007). Time-Driven Activity-Based Costing: Exploring The Underlying Model. Cost Management, 21(2), 16–20.
  • Everaert, P., Werner B., Creus, G. (2008b). Sanac Inc.: From ABC to Time-Driven ABC (TDABC)- An Instructional Case. Journal of Accounting Education, 26, 118-154.
  • Everaert, P., Werner B., Sarens, G., Anderson, S. R., Levant, Y. (2008). Cost Modeling in Logistics Using Time-Driven ABC Experiences From a Wholesaler. International Journal of Physical Distribution & Logistics Management, 38(3), 172-191.
  • Haftacı, V. (2019). Maliyet Muhasebesi. İzmit: Umuttepe Yayınları.
  • Kaplan, R. S., Steven R. A. (2003). Time-Driven Activity-Based Costing. White Paper Presented At The First European Summit On Time-Driven Activity-Based Costing. Available from: http://www.hbs.edu/research/facpubs/workingpapers/papers2/0304/04-045.pdf.
  • Kaplan, R. S., Steven R. A. (2004). Time-Driven Activity-Based Costing, Harvard Business Review, 82(11), 131–138.
  • Kaplan, R. S., Steven R. A. (2007). The Innovation Of Time-Driven Activity-Based Costing. Cost Management, 21(2), 5–15.
  • Okutmuş, E., Ergül, A. (2013). Konaklama İşletmelerinin Yiyecek içecek Faaliyetlerinde Tedarik Zinciri Maliyetlerinin Hedef Maliyetleme İle Birlikte Uygulanması. Journal of Yasar University, 8(32), 5409-5432.
  • Okutmuş, E., Ergül, A. (2015). Konaklama İşletmelerinde Hedef Maliyetleme, Değer Analizi ve Kaizen Maliyetleme Yöntemlerinin Birlikte Uygulanabilirliğine İlişkin Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 65, 97-116.
  • Pan, C. (2007). Market Demand Variations, Room Capacity, and Optimal Hotel Room Rates, Hospitality Management, 26, 748-753.
  • Yıldıztekin, İ. (2009). Konaklama Hizmetlerinde Maliyete Dayalı Fiyatlama ve Fiyat Değişiminin Bölüm Kârlılığına Etkileri. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(4), 215-240.
  • Yükçü, S. (2011). Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi. İzmir: Altın Nokta Basım Yayın Dağıtım.