İŞLETMELERDE NAKİT AKIŞ PROFİLLERİ VE ANALİZİ: BİST 100 İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Son zamanlarda işletmelerin elde etmiş olduğu faaliyet sonuçlarının yanında, nakit akışlarının oluşumu hakkında bilginin raporlanması ve bu bilginin değerlendirilmesi işletme faaliyetlerinin başarısı açısından önem kazanmaktadır. İşletmelerin nakit akışlarının incelenmesinde bunların hangi faaliyetlerden elde edildiği ve nerelere kullanıldığının analiz edilmesi önemlidir. Nakit akış tablolarında yer alan faaliyetlere göre, nakit akışlarının durumunu belirli nakit akış özelliklerine göre oluşturulabilecek farklı profiller söz konusudur. Bu çalışmada BİST Ulusal 100 endeksi kapsamında yer alan işletmelerin, nakit akış profilleri ile seçilmiş finansal oranlar arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen sonuca göre işletmelerin en fazla (MODEL 2) işletme faaliyetlerinden pozitif, yatırım ve finansman faaliyetlerinden de negatif nakit akışına sahip oldukları saptanmıştır. En çok karşılaşılan bu profile sahip işletmelerin finansal oranları, diğer tüm profillerde yer alan işletmelerin finansal oranları ile karşılaştırılmıştır.

CASH FLOW PROFILES AND ANALYSIS: A STUDY ON BIST 100

Recently, reporting and evaluation of information about cash flows besides operating results is very important for the success of business activities. In examining the cash flows, it is important to know the acivities which genarate cash and the activities which use cash. There are different profiles according to the the status of activities in the cash flow statement. In this study, the relationship between the the cash flow profiles and the financial ratios of the businesses in the scope of BIST National 100 has analysed. According to result the most common model is (MODEL 2) which means that majority of the firms has positive cash flows from operating activities but negative cash flows from investing and financing activities. The financial ratios of these companies in Model 2 has compared with financial ratios of the companies situated in other profiles.

___

  • Aktaş, R., Karğın, S. ve Karğın, M. (2012). Nakit Akışlarının Sağlandığı Faaliyetler Yöntemi ile İşletmelerin Nakit Akış Profillerinin İncelenmesi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, (56), 101-118.
  • Balyemez, F., Develi, E. ve Bayazıt Şahinoğlu, Z. (2005). Ürün Yaşamı Sürecinde Üretimin Yeniden Yapılandırılması, V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi.
  • Bruwer, S. ve Hamman, W.D. (2005). Cash Flow Patterns in Listed South African Industrial Companies, Meditari Accountancy Research, 13(1), 1-17.
  • Epsteın, B.J. ve Jermakowicz, E. K. (2007). IFRS 2007: Interpretation and Application. New Jersey: John Wiley & Sons