HALKA AÇIK OLMAYAN SERMAYE ŞİRKETLERİNDE KÂR PAYI AVANSININ DAĞITILMASI, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE VERGİLENDİRME BOYUTU

Bir şirkete ortak olmanın başlıca amacı kâr elde etmektir. Türk Ticaret Kanunun değişmesi ile birlikte kanunun kâr dağıtımı ile ilgili hükümleri değişmiştir. Bu değişikliklerden bir tanesi de kâr payı avansı dağıtımıdır. Avans kâr payı, dönemin kâr payından mahsup edilmek üzere ara dönem finansal tablolara göre oluşan kârlar üzerinden hesaplanan tutar olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, avans kar payının ayrılması, muhasebeleştirilmesi ve vergi açısından durumu incelenmiştir.

THE DISTRIBUTION AND ACCOUNTING OF ADVANCE DIVIDENT PAYMENT BY NON PUBLICLY JOINT STOCK AND SIZE OF TAXATION

Prime aim of being a partnership of a company is obtain profit share. With the amendments made to Turkish Commercial Code (TCC), provisions for dividend distribution were revised. One of this provisions is advance divident payment. Advance divident payment is defined that it is the amount calculated over the profits comprising according to the financial tables of interim period, which will be deducted from the profit share. In this study,advance divident payment is examined in terms of accounting and taxation.

___

  • Koca, A. 2013, “Avans Kâr Payı dağıtımının Esasları ve Vergilendirilmesi”, Mali Çözüm Dergisi, Mayıs-Haziran, 191-204
  • Yüce, M. 2012, “Kâr Payı Avansı Dağıtım ve Vergilendirilmesi”, Bilanço Dergisi, Kasım-Aralık, s.18-21
  • Gençtürk M. 2013, “Yeni Türk Ticaret Kanununun Sermaye Şirketleri Açısından İncelenmesi ve Muhasebe Uygulamalarına Etkisi”, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.18, S.1, s.45-60.