DERNEKLERE BAĞLI YARDIMLAŞMA SANDIKLARINDA MUHASEBE UYGULAMALARI; ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MENSUPLARI YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ YARDIMLAŞMA SANDIĞI ÖRNEĞİ

Yardımlaşma Sandıkları, derneklerin bünyesinde kurulan ve derneğe üye kişilerin kendi aralarında bazı zaruri ihtiyaçlarını uygun koşullarda temin etmek amacıyla oluşturdukları tüzel kişiliğe haiz olmayan topluluklardır. Derneklere bağlı sandıklar, 5253 sayılı Dernekler Kanunun 12. maddesine istinaden kurulurlar. Yardımlaşma Sandıkları, muhasebe uygulamaları açısından mali büyüklükleri ne olursa olsun bilanço esasına göre defter tutarlar. Bu defterlerin tutulma usulü ve mali raporlanması, Vergi Usul Kanunu ile Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır. Bu çalışmada derneklere bağlı yardımlaşma sandıklarında muhasebe uygulamalarının ne şekilde yapılacağı üzerinde durulmuş olup Erzurum’daki Üniversite Mensupları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yardımlaşma Sandığındaki muhasebe uygulamalarına yer verilmiştir.

___

  • Dernekler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 01/06/2012 tarih ve 28310 sayılı Resmi Gazete.
  • İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme (11. Protokol İle Değiştirilen Metni), Roma, 4.XI.1950.
  • T. C. Anayasası, 09.11.1982 tarih ve 17863 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete.