MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MESLEKİ FAALİYETLERE İLİŞKİN ANKET SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırmanın amacı,muhasebe meslek mensuplarının muhasebe alanında mesleki faaliyetlerine yönelik tutumlarını yerel bir çalışma ile ortaya koymaktır. Bunun için 18 maddeden oluşan anket soruları Erzurum, Erzincanve Ağrı’da faal olarak çalışan 98 muhasebe meslek mensubuna uygulanmıştır.Verilerin analizinde istatistikselanalizler kullanılmıştır.. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre,Tekdüzen Muhasebe Sisteminin başarılı olduğu, mali tatil beklentisininyüksek olduğu,staj işlemlerinin TÜRMOB veya meslek odaları bünyesinde yapılmasının daha sağlıklı olduğu,erkek meslek mensuplarının kadınlara nazaran stresli olduğu bu meslekte daha fazla çalışmak istedikleri belirlenmiştir. Bununla birlikte kadın meslek mensuplarının muhasebe alanından başka bir işte çalışmayı düşündükleri tespit edilmiştir. Ayrıca, erkek meslek mensupları kadınlara nazaran daha fazla müşterilerine finansal konularda danışmanlık yaptığı da ortaya çıkmıştır

The Evaluation of the Questionnaire Results Related With the Professional Activities of Accounting Profession Staff

The aim of this Study is to find out the views of accounting profession staff about professional activities in accounting. So questionnaire questions consist of 18 items was applied on the 98 accounting profession staff currently working in Erzurum, Erzincan and Ağrı. Statistical analyses were used while analyzing the data.According to the results of the study; Uniform Accounting System is successful, Fiscal holiday expectation ishigh, Apprenticeship should be done by TURMOB Union Chambers of Certified Public Accounts of Turkey or profession chambers, Although this profession is stressful, male staff prefer this profession more than female staff and female staff think to do another profession if possible, besides male staff make consultancy to theircostumers about financial subjects more than female staff

___

  • Arıkan, Yahya, “Muhasebe meslek Mensuplarının Vergi Uygulamalarındaki Sorunlarına İlişkin Çözüm Önerileri- miz”, İSMMMO Mali Çözüm, Sayı 75 (Nisan Mayıs 2006): s.13-18.2006.
  • Aysan, Mustafa A., “Ekonomik Kalkınmada Muhasebe Denetimin Rolü”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 27, Temmuz 2005, (ss.6-17), 2005.
  • Çetiner, Ertuğrul, Genel Muhasebe Teori ve Uygulama, Gazi Kitabevi, Ankara,2006.
  • Güvemli, Oktay, “3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nda De- ğişiklik Teklifi Üzerine”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:10, Nisan 2001 ss.33-36, 2001.
  • Kaptan, S.,Bilimsel Araştırma ve Bilimsel Teknikleri, Tekışık Web Ofset tesisleri, Ankara, 1998.
  • Karasioğlu Fehmi, “Üniversite-Sanayi İşbirliği(USİ) Kapsamında Staj Uygulaması Sürecinin Değerlendirilmesi- ne İlişkin Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:10, Nisan 2001 ss.49-59,2001.
  • Karasioğlu, Fehmi ve Altan, Mikail “Ülkemiz Muhasebe Meslek Mensuplarının Toplumun Çeşitli Katmanları Ta- rafından Algılanma Biçimi Üzerine Bir Araştırma” http://www.muhasebenet.net/muhasebe%20meslek%20men- suplari%20uzerine%20bir%20arastirma.html.06.09.2006.
  • Özkol, A.Erdal-Çelik, Muhsin veGönen, Selçuk,”Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramı ve Muhasebenin Sosyal Sorumluluğu”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:27, Temmuz 2005.
  • Pekdemir, “Türkiye’de Muhasebe Mesleği ve Meslek Ahlakı” Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:4, Ekim 1999, ss.18-26.1999.
  • Sürmen, Yusuf- Kaya Uğur ve Daştan Abdulkerim, “Tekdüzen Muhasebe Sisteminin On Yıllık Uygulama So- nuçlarının Değerlendirilmesi: Doğu Karadeniz Bölgesinde Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:19, Temmuz 2003 ss.74-81,2003.
  • Uçkaç, Mustafa, Muhasebe Meslek Hukuku, Dilara Yayınevi,Trabzon,2004.
  • Yıldız, Fehmi, “Tekdüzen Hesap Çerçevesi ve Hesap Planı’nın Yedi Yıllık Uygulama Sonuçlarının Değerlendiril- mesi-Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:15, Temmuz 2002 ss.64-70,2002.
  • Yükçü, Süleyman ve Tektüfekçi, Fatma “Yönetim Danışmanlığı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yemin- li Mali Müşavirlerin İşi mi?”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Yıl 1, Say:4, Mayıs 2001, ss.11-24, 2001. Maliye Postası, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mevzuatı.
  • Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu,Ka- nun No:3568, 13 Haziran 1989 tarih ve 20194 sayılı Resmi Gazete.