HEDEF MALİYETYÖNTEMİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA

Bugünün yüksek rekabetçi ortamında faaliyet gösteren işletmelerin varlığını sürdürmesi ve büyümesi, hedef pazarın beklediği fiyat ve kalitede üretim yapabilmesine bağlıdır. Hedef Maliyet Yöntemi bir ürünün yaşam döneminde bütün üretim maliyetlerini düşürmek için kullanılan bir maliyet azaltma tekniğidir. Bu yöntemle tüketicileri hem fiyat hem de kalite yönünden tatmin edecek ve işletmeye makul bir kar marjı sağlayacak bir ürün pazara sunulmuş olacaktır. Bu çalışmanın amacı, günümüzde gittikçe yaygınlaşan maliyet azaltma tekniklerindenbiri olan Hedef Maliyet Yöntemini uygulamalı olarak incelemektir

In today’s highly competitive environments firms which want to survive or growth has to produce at the priceand quality the target market expects. Target cost management is a cost reduction technique which is used allthrough out a products life cycle. In use of this technique a satisfactory product in pricing and quality is offeredto the customer although obtaining a acceptable profit margin to the firm. The aim of this study is to analyze inuse with a example a new generation cost reduction technique called target costing management

___

  • Aksoylu, Semra ve Yunus Dursun; “Pazarda Rekabetçi Üstünlük Olarak Hedef Maliyetleme”, Erciyes Üniver- sitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:11, 2001. Bahşi, Gökhan ve Vecdi Can; “Hedef Maliyetleme”, Muhasebe ve Denetime Bakış, TÜRMOB Yayını, Sayı:4, Mayıs 2001.
  • Bilginoğlu, Fahir; “Hedef Maliyetleme (Target Costing) Yeni Bir Yönetim Aracı”, Yönetim Dergisi, Yıl:6, Sa- yı:21, Haziran 1995.
  • Cooper, Robin and Regine Slagmulder; “Develop Profitable New Products with Target Costing”, Sloan Mana- gement Review, Summer 1999.
  • Coşkun Ali, “Stratejik Maliyet Yönetimi Aracı Olarak Hedef Maliyetleme”, Akademik Araştırmalar Dergisi/ Journal of Academic Studies, Yıl:4, Sayı:15, Kasım 2002-Ocak 2003, 25-34.
  • Ergun, Ülkü; “Ürünün Tasarım Aşamasında Uygulanan Stratejik Maliyet Yönetimi Teknikleri”, Muhasebe ve Denetime Bakış, TÜRMOB Yayını, Sayı:6, Şubat 2002.
  • Hacırüstemoğlu, Rüstem ve Münir Şakrak; Maliyet Muhasebesinde Güncel Yaklaşımlar, Türkmen Kitabevi, İstanbul, 2002.
  • Kato, Yutako and Germain Boer; “Target Costing: An İntegrative Management Process”, Journal of Cost Ma- nagement, Spring 1995, Vol.9, Issue 1, p. 39-52.
  • Kutay, Nilgün ve G. Cenk Akkaya; “Stratejik Maliyet Yönetimi Aracı Olarak Hedef Maliyetleme”, Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt:15, Sayı:2, 2000.
  • Monden, Yasuhiro and Kazuki Hamada; “Target Costing and Kaizen Costing in Japanese Automobile Compani- es”, Journal of Management Accounting Research, 1991, Fall 91, Vol.3, p. 16-35.
  • Pfaff D., Stefani U ve Gathge D., “Zielkostenmanagement (Target Costing)”, in Jenny,H.: Controller-Leitfa- den,Weka Verlag,Zürich,Juli 2004, Kapitel 12. Saban, Metin; “Yeni Ürün Geliştirme Sürecinde Hedef Maliyetleme”, Endüstri Mühendisliği Dergisi, Cilt:11, Sayı:4, Aralık 2000.
  • Shank, John K. and Joseph Fisher; “Target Costin as a Strategic Tool”, Sloan Management Review, Fall 1999. Şakrak, Münir; “Geleneksel Maliyetlemeden Hedef Maliyetlemeye “Maliyet Bir Çıktı (Sonuç) Değil Girdidir””, 6. Ulusal İşletmecilik Kongresi, Antalya, 12-14 Kasım 1998, 293-305.
  • Tanaka, M.; “Cost Planning and Control Systems in the Design Phase of a Product, Ed. Monden, Y., M. Sakurai: Japanese Management Accounting, 1989, 56-71.
  • Yükçü, Süleyman; Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi, 4. Baskı, Cem Ofset, İzmir, 1999.