Muhasebe bilgi sisteminde bilgi güvenilirliğinin incelenmesi: Göller bölgesinde faaliyette bulunan muhasebe meslek mensupları üzerine bir araştırma

Teknolojik gelişmelerin etkisiyle birçok alanda değişimler yaşanmıştır. Muhasebe bilgi sistemi içerisindeki bü- tün unsurların da bu gelişmelerden etkilendiği görülmektedir. Yaşanan bu gelişmeler muhasebe bilgi sistemin- de üretilen bilgilerin güvenliğini de etkilemiş dolayısıyla muhasebe bilgi sisteminde değişimi zorunlu hale ge- tirmiştir. Muhasebe bilgi sistemindeki bilgi güvenilirliğine ilişkin bu çalışmada muhasebe meslek mensupları- nın esas alındığı görülmektedir. Çalışmanın odak noktası ise muhasebe mesleğinin bir fiil içerisinde yer alan meslek mensuplarının muhasebe bilgi sistemindeki bilgi güvenilirliğine bakış açılarının değerlendirilmesidir. Bu çalışma ile küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin muhasebe bilgi sistemine etkileri, muhasebe bilgi sistemi ile bilgi güvenilirliği ilişkisi, güvenilir muhasebe bilgilerinin etkileri, muhasebe bilgi sisteminin güvenilirliğini tehdit eden unsurlar ve yöneticiler ile muhasebe bilgi sisteminin güvenilirliği ilişkisine yönelik sonuçlara ula- şılmıştır.

Investigation of accounting information system reliability data: Research on professional accountants in lakes region

Many changes occurred in many areas by the effect of technological developments. All elements within the ac- counting information system were affected by these developments. These developments occurred in accounting information systems also affected the reliability of the information produced, so changes occurred in accoun- ting information systems. In this study related to information reliability of accounting information system pro- fessional accountants are the main groups. The focus of study is evaluating the point of view of the group on information reliability in the system. In this study, following results were found; effects of global and techno- logical developments to the accounting information system, the relationship of accounting information system and information reliability, effects of reliable accounting informations, elements threatening the accounting in- formation system reliability and reliability relationship between managers and information system reliability.

___

AKBULUT Yıldız, Sermaye Piyasasının Gelişmesinde Muhasebe Bilgilerinin Önemi, Mevzuat Dergisi, Yıl:4, Sayı: 41, Mayıs 2001.

AKDOĞAN Nalan - TENKER Nejat, Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri, Gazi Kitabevi, Ankara, 2007.

ÇÖMLEKÇİ Ferruh - ERDOĞAN Nurten vd., Muhasebe Denetimi ve Mali Analiz, Açıköğretim Fakültesi Yayı- nı, Eskişehir, 2004.

DEMİR Berna, Muhasebe Bilgi Sistemlerinde Bilgi Güvenliği, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:26, Ni- san 2005.

DUMANOĞLU Sezai, Hata ve Hile Ayrımı: Hile Denetimi, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, , Cilt XX, Sayı:1, 2005.

EROL Mikail, İşletmelerde Yaşanan Yolsuzluklara (Hata ve Hileler) Karşı Denetimden Beklentiler, Süley- man Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 1, 2008. http://

www.tdkterim.gov.tr/bts/, 05.07.2010.

POLAT Necip, Yönetim Bilgi Sistemi ve Sayıştay’da Yürütülen Çalışmalar, Sayıştay Dergisi, Sayı: 65 (Özel), Ankara, Nisan-Haziran 2007.

SÜRMELİ Fevzi, Muhasebe Bilgi Sistemi, Açıköğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir 2006.

SÜRMELİ Fevzi - ERDOĞAN Melih - ERDOĞAN Nurten - BANAR Kerim - ÖNCE Saime, Muhasebe Bilgi Sistemi, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 532, Ünite 1-17, 1. Baskı, Kasım 1996.