Kurumsal sürdürülenilirlik için muhasebe ve raporlama

Ekonomik ve teknolojik gelismeye katkı sagladıgı düsünülen isletmelerin aynı zamanda sosyal ve çevresel sorunlara da neden oldugu düsünülmektedir. Özellikle söz konusu durumun müsterinin satın alma tercihini etkilemesi, isletmelerin son zamanlarda sosyal sorumluluk kampanyaları ve çevresel raporlama gibi faaliyetlerde bulunmalarını gerekli kılmıstır. Tüm bu gelismeler kurumsal sürdürülebilirlik kavramını gündeme getirmis ve bununla birlikte hesap verilebilirlik ve seffaflık önem kazanmıstır. Bu süreçte muhasebenin görevi, isletmelerin sosyal ve çevresel performanslarını gösterebilecekleri standart bir rapor olusturmak ve isletmenin özellikle sosyal ve çevresel performansları ile ilgili olarak seffaflıgı artırmaktır. Bu nedenle çalısmada kurumsal sürdürülebilirlik sürecindeki muhasebe ve raporlama yapısı incelenmektedir.

Enterprises that they though to contribute to economic and technological development are also thought to be cause social and environmental problems. Affect the customer’s purchase preference to a particular situation, it necessary are operating such as social responsibility campaigns and environmental reporting in recent times. All of these developments brought the concept of corporate sustainablity and concepts of accountability and transparency gained importance. This process is task of accounting, to create a standart report to show social and environmental performance of the business and particularly they increase transparency in relation to social and environmental performance. Therefore this study examined the structure accounting and reporting in corporate sustainability process.

___

Accounting for Sustainability , A Report From the Accounting for Sustainability Group Convened by HRH The Prince of Wales, 2006.

Anouk Van Heeren, Management Accounting for Sustainable Development, Institute for Environmental Management, Work Paper.

Asaf Murat Altug, “Çevre Kalitesi ve Çevre Muhasebesi”, Marmara Üniversitesi I.I.B.F Dergisi, Yıl: 2008, Cilt: XXIV, Sayı 1.

Collins C. Ngwakwe, “Renthinking The Accounting Stance on Sustainable Development”,2010.

Durmus Acar, Küresel Rekabette Maliyet Yönetimi ve Yaklasımları, Asil Yayınları, Isparta, 2005.

Halil Emre Akbas, “Çevresel Yönetim Muhasebesi: Özellikleri, Unsurları ve Kullanım Alanları”, Muhasebe Bilin Dünyası Dergisi, Cilt/Volume:13, Sayı: 3, Eylül, 2011.

Mert Topoyan, “Yeniden Üretim Sistemleri Için Sürdürülebilir Ürün Tasarımlarının Olusturulması”, VI. Ulusal Üretim Arastırmaları Sempozyumu, Istanbul Ticaret Üniversitesi Sempozyumu, 25-27 Kasım, Konya.

Mustafa Gersil, Aydın Gersil, Mert Soysal, “Ürün Tasarımı ve Çevresel Yönetim Muhasebesi”, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl:2009, Cilt: 7, Sayı:2.

Nuray Tokgöz, Saime Önce, “Sirket Sürdürülebilirligi: Geleneksel Yönetim Anlayısına Alternatif”, Afyon Kocatepe Üniversitesi I.IB.F. Dergisi, Cilt: X, Sayı:I, 2009.

Oana Raluca Ivan, “Sustainability Accounting Basis: A Conceptual Framework” Annales Universitatis Apulensis Series Oeconomica, 11(1), 2009.

Stefan Schategger, Martin Bennett, Roger Burrıtt, Sustainability Accounting and Reporting: Development, Linkages and Reflection, 2006.

Sustainability Reporting Guidelines, www.globalreporting.org/.../G3_GuidlinesTURKISHFINAL278201 (09.11.2011).

Süleyman Yükçü, Maliyet Muhasebesi, Izmir, 2007.

Volkan Demir, “Yönetim Muhasebesindeki Degisim ve Degisimi Etkileyen Faktörler”, Muhasebe ve Denetime Bakıs Dergisi, Yıl:8, Sayı:26, Ekim 2008.

A.Banu Basar, Mehmet Basar, “Sosyal Sorumluluk Raporlaması ve Türkiye’deki Durumu”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2006/2.

Alessia Damato, Sybil Henderson, Sue Florence, “Corporate Social Responsibility and Sustanaible Business”, http://www.ccl.org/leadership/pdf/research/CorporateSocialResponsibility.pdf (20.10.2011).

Asaf Murat Altug, “Çevre Kalitesi ve Çevre Muhasebesi”, Marmara Üniversitesi I.I.B.F Dergisi, Yıl: 2008, Cilt: XXIV, Sayı 1.

Begüm Tatarı, Sirketlerin Toplumla Iliskisinde Yükselen Deger: Kurumsal sosyal Sorumluluk, Izmir Ticaret Odası, Aralık 2003.

Coskun Can Aktan, Kurumsal Yönetim, http://www.sobiadacademy.net/sobem/e-yonetim/kurumsal-yonetim/aktan- kurumsal.pdf (06.12.2011).

Deegan, C., Newson, M., “Environmental Performance Evaluation and Reporting for Private and Public Organizations”, Sydney: Environmental Protection Authority, 1996. Durmus Acar, Nilüfer Tetik, Genel Muhasebe, Detay Yayıncılık, 9. Baskı, Ankara, 2010.

Edward Freeman, Strategic Management: A Stakeholder Approach, Cambridge University Press, 2010.

Fatih Güner, “Bir Stratejik Yönetim Modeli Olarak Balanced ScoreCard”, Gazi Üniversitesi Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10/1, 2008.

Fatmanur Ertugrul, “Paydas Teorisi ve Isletmenin Paydasları ile Iliskilerinin Yönetimi”, Erciyes Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 31, Temmuz-Aralık 2008.

Geoff Lamberton, Accounting Forum,(29), 2005 Gray Robb “ Reporting For Sustainable Development: Accounting for Sustainability in 2000 AD”, Environmental Values, 1994.

Güler Aras, “Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Muhasebe ve Denetim Uygulamalarına Yansımaları”, Iç Denetim Dergisi, Sayı:20, 2007.

http://www.imkb.gov.tr/datum/surdurulebilirlik/SURDURULEBILIRLIK_OZET_BILGILER.pdf.

Inan Özalp, Zümrüt Tonus Ve Muammer Sarıkaya, “Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögrencilerinin Kurumsal

Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Arastırma”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 8, Sayı 1, 2008.

M. de Souza Riberio, L. N. De Carvalho, The Accounting Information As a Support to Sustainable Development, http:// www.witpress.com. (21.11.2011).

Mathews M R, Socially Responsible Accounting, Chapman&Hall, London, 1993.

Mehdi Moradzadehfard, Mohammad Moshashaei, “The Accountant’s Role In Organizations’ Sustainability”, European Journal of Scientific Research, Vol:59, No:3, 2011.

Mert Topoyan, “Yeniden Üretim Sistemleri Için Sürdürülebilir Ürün Tasarımlarının Olusturulması”, VI. Ulusal Üretim Arastırmaları Sempozyumu, Istanbul Ticaret Üniversitesi Sempozyumu, 25-27 Kasım, Konya.

Muammer Sarıkaya, “Kurumsal Sosyal Sorumluluk”, Yönetim Yaklasımlarıyla Kurumsal Sürdürülebilirlik, Ed: Senem Besler, Beta, Istanbul, 2009.

Muammer Sarıkaya, F.Zisan Kara, “Sürdürülebilir Kalkınmada Isletmelerin Rolü: Kurumsal Vatandaslık”, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Yıl:2007, Cilt:14, Sayı:2, Manisa.

Murat Çetin, “Dogal Sermaye ve Sürdürülebilir Kalkınma”, Süleyman Demirel Üniversitesi I.I.B.F Dergisi, Yıl: 2005, Cilt: 10, Sayı:1.

Murat Ertugrul, Muammer Sarıkaya, Aytül Ayse Özdemir, Metin Kılıç, Sinan Yılmaz, Yönetim Yaklasımıyla Kurumsal Sürdürülebilirlik, Beta Yayınları, Istanbul, 2009.

Orhan Sevilengül, Genel Muhasebe, Gazi Kitapevi, 12.Baskı, Ankara, 2005.

Russell S., Haign N. And GriffIths A., “Understanding Corporate Sustainability”, Corporate Governance and Sustainability, 2007.

Selami Yıldız, Yalçın Karagöz, Muammer Karagöz, “Performans Degerlendirme ve Süreç Yönetim Aracı Balanced ScoreCard’ın Kartın Boyutlarına Katılım Düzeyi: Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Isletmelerinde Bir Arastırma”, Ankara Üniveristesi Iktisadi Idari Bilimler Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 3, 2010.

Senem Besler, Muammer Sarıkaya, “Kurumsal Itibarı Yaratmada Kurumsal Paydas Yönetimi ve Medya ile Iliskilerin Önemi”, 2008 Muhan Soysal Isletmecilik Konferansı: Isletmecilikte Yeni Gelismeler ve Fırsatlar, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, 2008.

Stefan Schategger, Martin Bennett, Roger Burrıtt, Sustainability Accounting and Reporting: Development, Linkages and Reflection, 2006.

Sustainability accounting, www.cocstructingexcellence.org.uk (10.11.2011).

Tunç Köse, “Isletmelerde Stratejik Maliyet Yönetim Teknigi”, Istanbul Serbest Muhasebeci Mali Müsavir Odası Yayın Organı Mali Çözüm Dergisi, 13(63), Nisan-Mayıs-Haziran, 2003.

Türkiye’de Sosyal Sorumluluk Degerlendirme Raporu, Mart 2008, Ankara, www.unglobalcodocs/.../CSR_Report_ in_Turkish.pdf (09.10.2011).

United Nations Development Programme (UNDP), “Glossary of Key Terms”, Governance for Sustainable Human Development