Finansal raporlama standartlarını öğrenme sürecinde serbest muhasebeci mali müşavirlerin durumları: Samsun'da ampirik bir araştırma

Muhasebe mesleği yalnızca meslek yasasının değişiminden değil, işletme çevresindeki değişikliklerden de etkilenmektedir. Finansal raporlamanın çerçevesindeki gelişim ve değişim bunlardan biridir. Nitekim Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nden Finansal Raporlama Standartları Seti’ne yöneliş son 10 yılda meslek mensuplarını etkileyen en önemli gelişmedir. Bu gelişme, öteden beri Tekdüzen Muhasebe Sistemini öğrenmiş ve uygulayagelmiş olan meslek mensuplarını paradigmaları farklı yeni bir sistemi de beraberinde öğrenmek zorunda bırakmıştır. Fakat ampirik araştırmalar meslek mensuplarının bu süreci kolay tamamlayamadıklarını göstermektedir. Dolayısıyla meslek mensuplarının standartları öğrenme sürecini hızlı ve başarılı biçimde tamamlayamamalarının nedenleri ve çözüm önerileri konusunda isabetli görüşlere olan gereklilik devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı da muhasebe meslek mensuplarının finansal raporlama standartlarını öğrenmenin gerekliliği ve önemliliğine inanmışlıkları, öğrenmiş olmanın sağlayacağı faydalar konusundaki beklentileri, öğrenmeye yönelik ilgileri ve öğrenme süreçlerini etkileyen unsurlar çerçevesinde, cinsiyet, öğrenim düzeyi, yaş ve çalışma biçimleri doğrultusunda oluşturulan gruplar ararsında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olup olmadığını değerlendirmektir.

Position of certified public accountants in the process of learning financial reporting standards: an emprical resarch in Samsun

Accounting profession has been affected not only from accounting profession act, but also changes in business world, i.e. the development and change in financial reporting environment. Moreover trend towards from uniform accounting system to the set of financial reporting standards becomes the most important advance which has affected accountants in the last decade. This advancement forces accountants who have been applying uniform accounting system so far to learn a new system which has different paradigms. However empirical studies show that accountants could not accomplish this process easily. Consequently there is a necessity to explore why accountants could not be rapid and successful through the learning process of standards. The aim of this empirical study is to elaborate if there are any statistical significant differences among groups which are formed depending on gender, education, age and working models within the context of accountants beliefs on essentiality and materiality of learning of financial reporting standards, their expectations about the benefits of learning of financial reporting standards, their interest for learning, and the factors that influence learning processes.

___

Arlı, M. ve H. Nazik, Bilimsel Araştırmaya Giriş, Ankara, Gazi Kitabevi, 2001.

Babaoğlu, İ., “KOBİ’ler İçin UFRS’nin İncelenmesi ve Ülkemizdeki Muhasebe Mesleği Mensupları Tarafından Benimsenme Durumuna Yönelik Bir Araştırma (Mardin Örneği)”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme ABD Yüksek Lisans Tezi, 2012.

Bekçi, İ, “Muhasebe Meslek Mensuplarının Türkiye Muhasebe Standartları Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Mayıs 2007, Sayı 22, ss. 27-40.

Can, İ. ve Y. Gör, “Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının Meslek Mensupları Arasında Bilinirlik Düzeyini Ölçmeye Yönelik Bir Araştırma (Ankara ve Çankırı İlleri Örneği)”, World of IFRS Dergisi, Ekim 2011, ss. 5: 1-10

Civan, M. ve E. Kara, “Muhasebe Standartlarının Muhasebe Mesleğinde Uygulanmasına Yönelik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan 2002, Sayı 14, ss. 74-81.

Çankaya F. ve E. Dinç, “Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının Uygulama Başarısını Etkileyen Faktörler: Bağımsız Denetçiler Üzerine Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2012, Cilt 17, Sayı 1, ss. 81-102.

Çankaya, F. ve O. Hatipoğlu, “Türkiye’de Uluslararası Muhasebe Standartları’nın Uygulanabilirliğini Etkileyen Faktörlerin Meslek Mensuplarınca Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 2011, Sayı 7, ss. 61-88.

Dinç, E. Ve E. Atabay, “Muhasebe Meslek Mensuplarının TFRS’ye Yönelik Düşünceleri ve Uygulama Başarısına Etki Etmesi Muhtemel Faktörlere Yönelik Bir Araştırma – Trabzon Alt Bölgesi Örneği”, World of IFRS Dergisi, Ekim 2011, ss. 20: 1-13.

Elitaş, C., M. Karakoç ve S. Özdemir, “Muhasebe Meslek Mensupları Perspektifinden Türkiye Muhasebe Standartları”, World of IFRS Dergisi, Ekim 2011, ss. 8: 1-14.

Erdoğan, M. ve E. Dinç, “Türkiye Muhasebe Standartları ve Muhasebe Meslek Mensuplarının Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 2009, Sayı 43, ss. 154-169.

Erol Fidan, M. ve H. Cinit, “Türkiye Finansal Raporlama Standartları Çerçevesinde KOBİ Muhasebe Standartlarının Muhasebe Meslek Mensupları Tarafından Algı Düzeylerinin Tespitine Yönelik Uygulama (Eskişehir İli Örneği)”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Temmuz 2013, Sayı 59, ss. 39-60.

Evci, S, “Türkiye Muhasebe (Finansal Raporlama) Standartları ve Uygulanmasında Yaşanan Sorunlar”, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2008.

Güneş R., A. F. Durmuş ve B. Solak, 2011, “Muhasebe Meslek Mensuplarının KOBİ TFRS’ye Yönelik Bilgi Düzeyleri ve Uygulamaya Yönelik Beklentileri: Elazığ ve Malatya İlleri Örneği”, World of IFRS Dergisi, ss. 6: 1- 14.

Hatipoğlu, O., “Türkiye’de Uluslararası Muhasebe Standartları’nın Gelişimi, Gerekliliği ve Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma” Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme ABD Yüksek Lisans Tezi, 2009.

Kurcan, F., S. Uyar ve N. Tetik, “Meslek Mensuplarının UFRS’ye Bakış Açıları ve Farkındalık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (MUVU) Dergisi, 2011, Cilt 4, Sayı 3, ss. 15-28.

Özdemir, F. S, 2012, “KOBİ’ler İçin Finansal Raporlama Standardı ve Mali Müşavirlerin Uygulama Öncesi İlgi Düzeylerine Yönelik Ampirik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Ekim 2012, Sayı 38, ss. 57-84.

Özkan, A. ve F. Özşahin, “Muhasebe Meslek Mensuplarının KOBİ TFRS’ye Yönelik Bilgi Düzeyleri Finansal Raporlama Standartları Hakkındaki Görüşlerinin Tespitine Yönelik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Eylül 2012, Sayı 37, ss. 47-68.

Poroy Arsoy, A. ve T. Bora, “KOBİ Muhasebe Standartlarının Gelişimi ve Türkiye Uygulaması Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim 2012, Sayı 56, ss. 17-27.

Ülkü, S, “KOBİ’ler İçin UFRS Taslağının Muhasebe Meslek Mensupları Tarafından Algılanışına Yönelik Bir Araştırma (İstanbul Örneği)” Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme ABD Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2008.

Yazıcıoğlu, Y. ve S. Erdoğan, SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara, Detay Yayıncılık,2004.