BÜYÜK SANAYİ İŞLETMELERİNDE KURUMSAL PERFORMANS ÖLÇÜM VE YÖNETİM UYGULAMALARI

İşletmelerde, performansın etkin olarak ölçülmesi ve dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereklidir. Bu çalışmanınamacı, performans ölçümü ve yönetimi konusunda Türkiye’deki büyük sanayi işletmelerinin hangi durumda olduklarını belirlemektir. Çalışma, Türkiye’deki 500 Büyük Sanayi İşletmesindeki performans ölçüm ve yönetimuygulamaları ile ilgili bir anket çalışmasının sonuçlarını içermektedir

Corporate Performance Measurement and Management Practices in Large Manufacturing Companies

The performance should be effectively measured and carefully managed in any type of organization. Aim of thestudy is to determine the performance measurement and management practices of the biggest Turkish manufacturing companies. The study includes the results of a survey on the implementation of performance measurement and management in the biggest 500 Turkish manufacturing companies

___

  • Akal, Zühal, İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi: Çok Yönlü Performans Göstergeleri, Milli Pro- düktivite Merkezi Yayınları, Ankara, 2002.
  • Barutçugil, İsmet, Performans Yönetimi, Kariyer Yayıncılık, İstanbul, 2002.
  • Carney, Karen, “Successful Performance Measurement: A Checklist”, Harvard Management Update, Kasım Coşkun, Ali, İşletmelerde Performans Yönetimi: Bir Yönetim Muhasebesi Aracı Olarak Performans Kar- nesi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Muhasebe Bilim Dalı Doktora Tezi, İstanbul, 2005.
  • Ergin, Hüseyin ve Orhan Elmacı, “Stratejik Yönetim Muhasebesinin bir İşlevi Olarak Seçilen Stratejinin Değer- lendirilmesi ve Kontrolüne Yönelik Yeni Açılımlar”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C: I, No: 2, 1999.
  • Kaplan, Robert S. ve Anthony A. Atkinson, Advanced Management Accounting, Prentice Hall, New Jersey, Kırım, Armağan, Farklılığınızı Ölçebildiğiniz An …: Kurumsal Başarının Yol Haritası, Sistem Yayıncılık, İs- tanbul. Neely, Andy, John Mills, Ken Platts, Mike Gregory ve Huw Richards, “Performance measurement system de- sign: Should process based approaches be adopted?”, International Journal of Production Economics, No: 46- , 1996.
  • Nursoy, Mustafa ve Muhittin Şimşek, “Toplam Kalite Yönetiminde Performans Değerlendirme”, Standard, C: XL, No: 473, 2001.
  • Parker, Charles, “Performance Measurement”, Work Study, C: XLIX, No: 2, 2000.
  • Wheelen, Thomas L. ve J. David Hunger, Strategic Management and Business Policy, Prentice Hall, New Jer- sey. Williamson, Duncan, Cost & Management Accounting, Prentice Hall, London, 1996.
  • Yücel, Göksel, İşletmelerde İç Raporlama Sistemi, İ.Ü. İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü Yayınları, İstan- bul, 1986.
  • Zaim, Selim, “Hedeflerle Yönetim, Balanced Scorecard ve Stratejik Kalite Yönetimi”, Akademik Araştırmalar Dergisi, C: III, No:12, 2002.