BORSA İSTANBUL’DA KAYITLI ŞİRKETLERİN 2015-2019 YILLARINA AİT NAKİT AKIŞ TABLOLARININ SEKTÖRLER İTİBARİYLE İNCELENMESİ VE SEKTÖRLERİN NAKİT HAREKETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Finansal tabloların en önemlilerden bir tanesi de işletmenin nakit akışlarını raporlayan nakit akış tablolarıdır. İşletmelerin kendi işletme faaliyetlerinden ne kadar nakit yarattıkları, bu nakitle ne kadar yatırım yaptıkları, ortaklarına ne kadar temettü ödedikleri ne kadar borç ödedikleri, aynı şekilde ne kadar borçlandıkları ya da sermaye artırımı ile nakit yarattıkları bu tablodaki bilgilerden elde edilir. Bu makalede sermaye araçları Borsa İstanbul’da işlem gören 444 şirket 13 sektör olarak gruplanmış ve bu sektörlerin 2015-2019 dönemine ilişkin 2200 adet finansal tablo ve dipnotları incelenmiştir. Analize dahil edilen beş yıllık dönem için işletme, yatırım ve finansman faaliyetleriyle ilgili nakit akışları ve bunları oluşturan alt kalemler incelenerek sektörlerin nakit hareketleri değerlendirilmiştir.

THE INVESTIGATION OF CASH FLOW STATEMENTS OF THE COMPANIES REGISTERED IN BORSA ISTANBUL BY 2015-2019 AND THE EVALUATION OF THE CASH MOVEMENTS OF THE SECTORS

One of the most important financial statement is the Cash Flow Statement which reports firms’ cash flow movements in a period. This statement gives important information about the firm such as how much cash created in a period, how much investment have made by this created cash, how much dividend paid in related year, the level of debt paid or borrowed and the amount of cash acquired by increasing capital. In this article, 444 firms whose capital instruments are traded on Istanbul Stock Exchange are grouped into 13 sectors and investigated. 2200 financial statements and footnotes of these sectors between 2015 and 2019 period have been examined. Cash flows of the sectors were evaluated by examining the cash flows related to operations, investing and financing activities and the sub-items that compose them for the five-year period included in the analysis.

___

  • Akdoğan, N. ve Tenker N. (2007). Finansal Tablolar ve Mali Analizi Teknikleri (11. Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti.
  • www.kgk.gov.tr ; TMS 7 Nakit Akış Tablosu Standardı, Türkiye Muhasebe Standartları.
  • www.kap.gov.tr; Şirketlerin Bağımsız Denetim Raporları ve Finansal Tabloları. Karapınar, A. ve Zaif, F. (2018). Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile Uyumlu Finansal Analiz (5. Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti; 2018.
  • Yılmaz, H. (1999) “İşletmelerin Finansal Yönetiminde Nakit Akış Rasyo Analizi” Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(1): 185-198.
  • Azgın, N. ve Başar, A.B. (2016) “İşletme Performansının Ölçülmesinde Nakit Akış Analizlerinin Esasları ve Borsa İstanbul Perakende Sektöründe Bir Araştırma” Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(23): 779-804.
  • Karğın, M. ve Aktaş, R. (2011) “Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Raporlanmış Nakit Akış Tablosu ve Analizi, Muhasebe ve Finansman Dergisi” Muhasebe ve Finansman Dergisi, 52: 1-24.
  • Orhan, A. ve Başar, B. (2015), “İşletmelerde Nakit Akış Profilleri ve Analizi: BİST 100 İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 8 (2): 107-122.
  • Karadeniz, E. (2017), “Halka Açık Konaklama İşletmelerinin Nakit Akış Profillerinin Analizi: Uluslararası Bir Karşılaştırma”, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi,14 (3): 167-185.
  • Aktaş, R., Karğın, S. ve Karğın, M. (2012), “Nakit Akışlarının Sağlandığı Faaliyetler Yöntemi ile İşletmelerin Nakit Akış Profillerinin İncelenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 56: 101-118
  • Karadeniz, E., Günay, F., Dalak, S. ve Beyazgül, M. (2018), “Halka Açık Restoran İşletmelerinde Nakit Akış Profillerinin Firma Yaşam Döngüsü Açısından İncelenmesi: Uluslararası Bir Karşılaştırma”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27(1): 139-156.
  • Vargün, H. ve Uygurtürk, H. (2016), “Finansal Performans Ölçüm Aracı Olarak Nakit Akım Odaklı Finansal Analiz: İnşaat ve Bayındırlık Sektörü Üzerine Bir Uygulama”, Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, -: 358-369.
  • Sakarya, Ş. ve Akkuş, H.T. (2015), “Finansal Performansın Ölçülmesinde Geleneksel Oranlar ile Nakit Akım Oranlarının Karşılaştırmalı Analizi: BİST Çimento Şirketleri Üzerine TOPSİS Yöntemi ile Bir Uygulama”, AKÜ İİBF Dergisi, 17(1): 109-123.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

BORSA İSTANBUL’DA KAYITLI ŞİRKETLERİN 2015-2019 YILLARINA AİT NAKİT AKIŞ TABLOLARININ SEKTÖRLER İTİBARİYLE İNCELENMESİ VE SEKTÖRLERİN NAKİT HAREKETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Nalan AKDOĞAN, Fatma Beyza KÜÇÜKTOP, Türker AÇIKGÖZ

BÜYÜK TEMİZLİK MUHASEBESİ: BİST İMALAT SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

Özlem ÜNVER KİRACI, Duygu Şengül ÇELİKAY

COVID-19’UN TFRS KAPSAMINDAKİ FİNANSAL RAPORLAMAYA OLAN ETKİLERİ VE TMS KAPSAMINDA DENETÇİNİN DİKKATE ALMASI GEREKEN HUSUSLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Zekeriya DEMİR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ DENETİM TEKNİKLERİNİN DENETİM RİSKİNE ETKİLERİ: İSTANBUL’DA FAALİYET GÖSTEREN BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARINDA BİR UYGULAMA

Selçuk BAKAN, Adem DURSUN

BAĞIMSIZ DENETİM KAPSAMINDA TÜRKİYE’DE YAPILAN YASAL DÜZENLEMELERİN BAĞIMSIZ DENETİM ÜZERİNE ETKİLERİ

Abdulaziz ERTAŞ, TUĞRUL KANDEMİR

BORSA İSTANBUL’DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERİN FİNANSAL PERFORMANSININ TOPSIS YÖNTEMİYLE ANALİZİ

Beliz KARA, Cevdet Yiğit ÖZBEK

MUHASEBE TEORİSİNİN ULUSLARARASI GELİŞİMİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE MUHASEBE TEORİSİ LİTERATÜRÜ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Burak ÖZDOĞAN

DEĞİŞİM YÖNETİMİNDE İÇ DENETÇİNİN ROLÜ

Banu Tarhan MENGİ, Sibel DOĞAN, Bengi AYRANCI

KOŞULLU VE KOŞULSUZ MUHAFAZAKÂRLIĞIN KAZANÇ KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ: BİST100’DE BİR ARAŞTIRMA

Darioush AZARIFAR, Yıldız AYANOGLU

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MESLEĞİ BIRAKMA NİYETİ ÜZERİNDE İŞ STRESİNİN ETKİSİ: KARİYER MEMNUNİYETİNİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ

Ozan BÜYÜKYILMAZ, Hakan VARGÜN, Hasan UYGURTÜRK