BASEL II VE YENİ TÜRK TİCARET KANUN TASARISI ÇERÇEVESİNDE KOBİ’LERİN UFRS’YE UYUM GEREKLİLİĞİ VE KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin %99.6’sını KOBİ’ler oluşturmaktadır. KOBİ'lerin, AB'ye uyum sürecinde Basel II’nin uygulamaya başlanması ve Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısının yasallaşması süreci ile birlikte finansal raporlarını Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına UFRS göre hazırlamaları da bir zorunluluk olacaktır. KOBİ’lerin finansman sorunlarının başında yetersiz özkaynak kullanımı gelmektedir. Bunun çözümünde kullanılan en önemli kaynak ise banka kredileridir. Basel II ile birlikte, KOBİ’ler banka kredisi alabilmek ve fiyatlama avantajlarından yararlanabilmek amacıyla muhasebe sistemlerini UFRS’ye uygun hale getireceklerdir. Çalışmamızın amacı, UFRS’nin KOBİ’lere uygulanması aşamasında Basel II ve Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde karşılaşabilecekleri sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri getirmektir
Anahtar Kelimeler:

KOBİ, Basel II, UFRS

In The Frame Of Basel II And New Turkish Trade Code The Necessity of SME’s Harmony With IFRS and The Problems Encountered And Solution Proposal

In The Frame Of Basel II And New Turkish Trade Code The Necessity of SME’s Harmony With IFRSand The Problems Encountered And Solution ProposalSmall and medium sized firms SMEs consists 99,6% of all Turkish firms. To prepare financial reports according to International Financial Reporting Standards IFRS will become mandatory for SMEs because of theprospective impacts of implementation of the Basel II Accord in the process of harmonization of the EU rulesand regulations and new Turkish Trade Code. One of the most important financial problems of the SMEs is thelack of equity capital. Bank credits are the solution of this problem. With Basel II Accord, SMEs have to harmonize their accounting and reporting system with the standards of IFRS in order to take bank credits and usethe pricing advantages. The research question of our paper is that to give answers to the problems which mayarise from the process of the using IFRS by the SMEs in the process of Basel II Accord and new Turkish TradeCode
Keywords:

SMEs, Basel II, IFRS,

___

  • Akdoğan, Nalan, “Türkiye Muhasebe / Finansal Raporlama Standartlarının Uygulanma Süreci; Sorunlar; Çözüm Önerileri”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 80, Mart- Nisan 2007, s.107.
  • Aksoy TAMER, Basel I-II Sermaye Yeterliliği Uzlaşıları Işığında Bilanço Varlıklarında Risk- Bazlı Ağır- lıklandırma ve Risk- Odaklı Kredi Fiyatlamasının Çok Yönlü Etkilerine Yönelik Bir İnceleme,Üçüncü Sektör Kooperatifcilik, Ekim Kasım Aralık 2005,s48
  • ATO, BASEL II ‘KOBİ’lerin Kredi Riski ve Derecelendirilmesi, Ankara, 2007.
  • Aydın, İpek ve Asuman Erdem, AB Mevzuatının KOBİ’lere İlişkin Başlıkları ve İlgili Kuruluşlar AB Çalışma Grubu, Ankara, 17 Kasım 2005.
  • Basel Komitesi, Report to G/ Finance Minister and Central Bank Governors on International Accounting Standards. Basel Committee Publications ( NO:96) http:// www. Bis.org/pub1 / bcbs96.pdf, s.28. Coşkun, Yener, Bankalarda Öz Disiplin Süreçlerinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Basılmamış Yüksek Li- sans Tezi, 2007, s.108.
  • Deloitte, Türk Ticaret Kanun Tasarısının KOBİ’ler Alanında Getirdiği Yenilikler. Demir, Volkan, KOBİ’ler İçin UFRS’nin Son Taslağı ve Değerlendirmeler, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 80, Mart- Nisan 2007, s.45.
  • Doyrangöl, Nuran Cömert ve Müge Saltoğlu, Muhasebeci Gözüyle BASEL II, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 80, Mart- Nisan 2007, s.363.
  • Elerman, Ferda, Türk İş Dünyası Şeffaflaşmaya Hazır mı?, 22/02/2007.
  • Korkmaz, Sezer ve Kurt Ganite, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Gelişiminde Risk Sermayesinin Önemi ve Kullanımı Konusunda Ampirik Bir Çalışma, Gazi Kitapevi, Ekim 2003, Ankara.
  • Krylova, Tatiana, UNCTAD / ISAR Project On Accounting By SMES IFAC/ SMP/sme and Devolepment Na- tions Consultative Conferance 10- 11 march 2005, Pregue, Czech Republic.
  • Müftüoğlu, Tamer, Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, 9. Baskı, Turhan Kitabevi, Ankara, 2002.
  • Oktay, Ertan ve Alptekin Güney, Türkiye’de KOBİ’lerin Finansman Sorunu ve Çözüm Önerileri, “21.Yüz- yılda KOBİ’ler: Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri” Sempozyumu, Doğu Akdeniz Üniversitesi, K.K.T.C., 03- Ocak 2002.
  • Sayar, Zafer ve Mehmet Okur, KOBİ Finansal Raporlama Standartları Taslağı ve Ülkemizde Uygulanabi- lirliği, XXVI. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya, 23-27 Mayıs 2007.
  • Yonar, Özlem, Avrupa Birliğinde KOBİ’ler, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu, usak.org.uk.
  • www.gaziantepeic.org; Avrupa Bilgi Merkezi, Avrupa Birliği Küçük ve Orta Boy İşletmeler.
  • www.ikv.org.tr, KOBİ Tanımı Avrupa ile Uyumlaştırıldı.