BASEL II - STANDART YÖNTEME GÖRE KREDİ DERECELENDİRMESİ VE BİR ŞİRKET ÜZERİNDE UYGULANMASI

Basel II ile birlikte bankaların risk yönetiminde çeşitlilik gelmiştir. Kredi riskinin ölçülmesi ile ilgili yöntemlerden birisi olan standart yöntemle derecelendirme şirketlerinin önemi artmıştır. Derecelendirme şirketlerine yöneltilen eleştirilerden birisi de bir derecelendirme kriterinin, derecenin tamamını ne oranda etkilediğinin belirsizolmasıdır. Bu çalışmada Basel II ve derecelendirme şirketlerine kısaca değinildikten sonra, finansal ve finansal olmayananaliz yönetimi ile belirlenen kriterlerin derecelendirme içindeki yerini belirlemek amaçlanmıştır. Bunun içinanalitik hiyerarşi yöntemi kullanılarak bir şirket derecelendirmesi yapılmıştır

CREDIT RATING ACCORDING TO STANDART METHOD IN BASEL II AND A PRACTICE ON THE COMPANY

THE COMPANYThere has been a diversity in the risk management of banks by the help of Basel II. The importance of ratingfirms has increased with a standart method which is one of the medhods related with the measurement of creditrisk. One of the criticize towards rating firms is how a rating criteria can effect the whole rate is unknown.In this study, after a brief knowledge given about Basel II and rating firms, we aim to identify the place of criteria determined with financial and nonfinancial analysis method, in the rating. For this reason, by using theanalytic hiyerarsi method, hierarchy method, rating of a firms has been done

___

  • Akdoğan, N. Ve Tenker, N., Finansal Tablolar Ve Mali Analiz Teknikleri. Ankara: Gazi Kitapevi, 2007.
  • BCBS. (Basel Committee On Banking Supervision). (2004/A). “International Convergence Of Capital Measure- ment And Capital Standarts”. Bank For İnternational Settlements Http://Www.Bis.Org/Publ/Bcbs107.Pdf Ad- resinden 09 Aralık 2006 Tarihinde Alınmıştır.
  • Çolpan, U., “Kredi Derecelendirme Ve Finansal Piyasalar Üzerindeki Etkileri”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Muhasebe Finansman Bilim Da- lı, 2001.
  • Hançerli, M. Ve Gökgönül, E., “Basel Iı Uygulamalarının Kobi’lere Etkileri”. Şekerbank. Haziran. Konya. (2006, Mart 12)
  • Özdemir, S. M., Bir İşletmede Analitik Hiyerarşi Süreci Kullanılarak Performans Değerleme Sistemi Tasa- rımı, 2002, Http://Www.Mmo.Org.Tr/, 15 Mart 2007.
  • Saaty, L. T., The Analytic Hierarchy Process, Mcgraw-Hill Comp., Usa, 1980.
  • Sekreter, S.; Akyüz, G., İpekçi Çetin E.(2004) “Şirketlerin Derecelendirilmesine İlişkin Bir Model Önerisi: Gıda Sektörüne Yönelik Bir Uygulama”. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 2004, Http://Www.Akdeniz.Edu.Tr/iibf/Yeni/, 05 Ocak 2007.
  • Saltık, A.G., “İşletmelerde Risk Derecelendirmesi ve Türkiye’de Uygulaması”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996.
  • Yüksel, A., “Basel II Kobi Kredilerine Muhtemel Etkileri”. Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Araştırma Dairesi Araştırma Raporları 2005-4. Http://Www.Bddk.Org.Tr/Turkce/Basel/, 17 Şubat 2006.