Bankaların mali bünyeleri ile yasal düzenlemelerin ilişkisi -5411 sayılı bankacılık kanunu çerçevesinde bir analiz

Bankacılık Sektöründe önemli değişiklikler gerçekleştiren 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu 2005’de yayınlanmış olup, bu düzenlemenin bankaların finansal tablolarında değişiklik yaratıp yaratmadığı konusu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Analizin önemli bulguları: Özel sektör yerli sermayeli bankaların sermaye yeterliliklerinde belirgin bir farklılaşma, Yabancı sermayeli mevduat bankalarının pozisyonlarını kapatma, Yerli/yabancı sermayeli kalkınma ve yatırım bankalarının alınan kredilerinde azalıştır. Analiz sonucunda yasal düzenlemelerin bankaların finansal yapısını etkilediği görüşüne ulaşılmıştır

Reviewing of the last Banking Law whether brings a difference or not in the financial statements of banks is the aim of this study. Key findings from the analysis: A clear differentiation in capital adequacy of domestic private banks, Position closings of deposit foreign private banks, Decrease in the credit operations of domestic / foreign-owned development and investment. As a result of analysis it has concluded that the financial structure of banks affected by legal regulations.

___

Abiad, A., Detragiache, E., Tressel, T.,(2010), “A New Database Of Financial Reforms”, Palgrave Macmillan Journals, vol. 57, issue 2, ss: 281-302.

Akgül, A., Çevik, O. (2005).İstatistiksel Analiz Teknikleri “SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları”, Ankara: Mustafa Kitabevi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu. (29 Aralık 2009), Krizden İstikrara Türkiye Tecrübesi Çalışma Tebliği (Gözden Geçirilmiş İkinci Baskı ).

BDDK, (Mart 2007) Yıllık Faaliyet Raporu 2006.

Demirgüç-Kunt A., Laeven,L., and Levine, R. (2003), “The Impact of Bank Regulations, Concentration, and Ins-titutions on Bank Margins”, World Bank Policy Research Working Paper No. 3030.

Er, S. (2007), “Devletin Bankacılık Sektöründeki Düzenleyici ve Denetleyici Görevi ve Türkiye Uygulaması”, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Ana Bilim Dalı Mali İktisat Bilim Dalı Doktora Tezi.

Esin, O. (2002), “Bankacılık Sektöründe Kriz ve Risk Yönetimi: Türkiye Uygulaması”, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim Dalı Doktora Tezi.

Francis, W. and Osborne, M., (2009), “On the Behaviour and Determinants of Risk-Based Capital Requirements: Revisiting the Evidence from UK Banking Institutions”, FSA Occasional Paper 31.

Manthos, D. D., Iftekhar H., Pantelis, K. (2012), “Bank regulations and inequality: Empirical Evidence Bank of Finland”, Research Discussion Papers.

Naceur, S. B., Omran, M.(2010), “The Effects of Bank Regulations, Competition, and Financial Reforms on Banks‘ Performance”, Social Science Research Network.

Özdemir, A. K. (2006), “Bankacılık Reformu Öncesi ve Sonrası Türk Bankacılık Sistemi”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Finansman Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.

Sapienza, P., (2002), “What do State-Owned Firms Maximize? Evidence from Italian Banks”,Working paper. Northwestern University.

Tekin, V. N. (2009), SPSS Uygulamalı İstatistik Teknikleri, Seçkin Yayınevi Ankara.

KANUNLAR, BAKANLAR KURULU KARARLARI VE YÖNETMELİKLER

01.11.2006 tarihli BDDK tarafından çıkarılan “Bankalar ve Konsolide Denetime Tabi Kuruluşlarca Yapılabilecek Bağış ve Yardımlara İlişkin Yönetmelik.

01.11.2006 tarihli BDDK tarafından çıkarılan “Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”.

07.11.2006 tarihli TMFS tarafından çıkarılan “Sigortaya Tabi Mevduat Ve Katılım Fonları İle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca Tahsil Olunacak Primlere Dair Yönetmelik”

1.11.2006 tarihli BDDK tarafından çıkarılan “Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”.

1.11.2006 tarihli BDDK tarafından çıkarılan “Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilme- sine İlişkin Yönetmelik”.

10 Şubat 2001 BDDK tarafından çıkarılan “Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik”.

2002/3707 sayılı “Mevduat ve Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları ile Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında” Bakanlar Kurulu Kararı.

22.11.2006 tarihli “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları İle Özel Cari Hesaplar Dahil Bu İşlemlerde Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkındaki” Bakanlar Kurulu Kararı.

27.06.2001 tarihli BDDK tarafından çıkarılan “Bankaların Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik”.

31.10.2003 tarihli TMSF Primine İlişkin BDDK Kararı.

4389 Sayılı Bankalar Kanunu.

5411 Sayılı Bankacılık Kanunu.

99/13761 sayılı “Bankalarca Karşılık Ayrılacak Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Esas ve Usuller Hakkında” Bakanlar Kurulu Kararı.

TC Merkez Bankası 09 Aralık 2006 tarihli “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları İle Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ”.

TC Merkez Bankası 29.03.2002 tarihli “Mevduat ve Kredi İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları ile Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında” Tebliği.

TCMB 08.08.2000 Tarihli Likidite ve Döviz Pozisyonuna İlişkin Talimatı.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB