TÜRKİYE’DEKİ FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ KAPSAMINDA TARIMSAL FAALİYETLERE YÖNELİK DÜZENLEMELER: TMS/TFRS, BOBİ FRS, KÜMİ FRS ve VUK ÇERÇEVESİNDE BİR KARŞILAŞTIRMA

Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) ile başlayan muhasebe alanındaki standartlaşma süreci, Büyük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları (BOBİ FRS) ve Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama standart taslağı (KÜMİ FRS) ile devam etmiştir. Bu çalışmanın amacı, tarımsal faaliyetlere yönelik Finansal Raporlama Çerçevesini oluşturan TMS/TFRS, BOBİ FRS ve KÜMİ FRS taslağı ile Vergi Usul Kanunu (VUK) düzenlemelerindeki benzerlik ve farklılıkların incelenmesidir. Çalışma sonucunda, KÜMİ FRS taslağı ile BOBİ FRS’nin tarımsal faaliyetlere yönelik düzenlemelerde benzeştiği, ancak her iki standart ile TMS/TFRS arasında ve bu üç standart ile VUK arasında farklılıkların bulunduğu tespit edilmiştir.

REGULATIONS FOR AGRICULTURAL ACTIVITIES UNDER THE FINANCIAL REPORTING FRAMEWORK IN TURKEY: A COMPARISON OF TAS/TFRS, BOBI FRS, KUMI FRS AND TAX PROCEDURE LAW

The standardization process in the field of accounting, which started with the Turkish Accounting and Financial Reporting Standards (TMS/TFRS), continued with the Financial Reporting Standards for Large and Medium-Sized Enterprises (BOBI FRS) and the Financial Reporting Standards Draft for Small and Micro Enterprises (KUMI FRS). The objective of this study is to discuss the similarities and differences between Turkish Accounting and Financial Reporting Standards (TAS/TFRS), the Financial Reporting Standards for Large and Medium-Sized Enterprises (BOBI FRS), the Financial Reporting Standards Draft for Small and Micro Enterprises (KUMI FRS) and the Tax Procedure Law (TPL) which provide the Financial Reporting Framework for agricultural activities. The results show that KUMI FRS draft and BOBI FRS have similar regulations for agricultural activities. However, there are differences between both of these standards and TMS/TFRS, and between all three standards and TPL.

___

  • Antepli, A. (2018). Tarımsal Faaliyetlerin Muhasebeleştirilmesi: BOBİ FRS ve TMS 41 Çerçevesinde Teorik İnceleme. Journal of Social and Humanities Science Research, 5(30), 3984-3992.
  • Arslan, S. (2012). Balık Üretim İşletmelerinde Maliyetlerin Muhasebe Standartları ve Vergi Mevzuatı Çerçevesinde Hesaplanması: Bir Vaka Çalışması. [Yayımlanmamış Doktora Tezi, Niğde Üniversitesi], YÖK Ulusal Tez Merkezi.
  • Ataman, B., & Cavlak, H. (2017). Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS ile Tam Sek Türkiye Muhasebe ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının (TMS/TFRS) Karşılaştırılması. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(3), 153-168.
  • Demir, V., & Bahadır, O. (2014). Yeni Avrupa Birliği Yönergesi (2013/34 EU) Kapsamında Bireysel Finansal Tablolar. Mali Çözüm Dergisi, (121), 13-33.
  • BOBİ FRS, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu.
  • Ergüden, E. (2020). Ülkemiz İçin Yeni Finansal Raporlama Standardı: KÜMİ FRS. Erişim Adresi: https://vergialgi.net/ulkemiz-icin-yeni-finansal-raporlama-standardi-kumi-frs, (Erişim Tarihi: 11.05.2021).
  • Gökçen, G., Öztürk, E., & Güleç, Ö.F. (2019). KÜMİ FRS Taslağı, BOBİ FRS Seti ve Tam Set TMS/TFRS’nin Temel Konular Açısından Karşılaştırılması. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(3), 413-430.
  • Greuning, H.V., Scott, D., & Terblanche, S. (2011). International Financial Reporting Standards-A Practical Guide. The World Bank.
  • Gücenme Gençoğlu, Ü. (2020). Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Taslağı’nın BOBİ FRS ve Vergi Uygulamalarımız İle Karşılaştırılması ve Genel Değerlendirme. Business and Economic Research Journal, 11(1), 187-199.
  • Gündüz, A. (2021). 2020 ve 2021 Yılı İçin Bağımsız Denetime Tabi Olma Kriterleri. Erişim Adresi: http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/ahmet/066/, (Erişim Tarihi: 12.05.2021).
  • Kaya, U., & Atasel, Y. (2019, Mayıs 02-04). Büyük Ortay Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Kapsamında Tarımsal Faaliyetlerin Muhasebeleştirilmesi ve İlgili Diğer Düzenlemelerle Karşılaştırılması. 18. Uluslararası İşletmecilik Kongresi, Osmaniye.
  • KGK. (2019). Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Taslağının Kamuoyu Görüşüne Açılması. Erişim Adresi: https://www.kgk.gov.tr/ContentAssignmentDetail /3596/Ku%CC%88c%CC%A7u%CC%88k-ve-Mikro-I%CC%87s%CC%A7letmeler-I%CC%87 c%CC%A7in-Finansal-Raporlama-Standard%C4%B1-Taslag%CC%86%C4%B1-kamuoyu-go%C C%88ru%CC%88s%CC%A7u%CC%88ne-ac%CC%A7%C4%B1lm%C4%B1s%C%A7t%C4% B1r-, (Erişim Tarihi: 11.05.2021).
  • Kıymetli Şen, İ., & Özbirecikli, M. (2020). KÜMİ FRS’nin İş Dünyasına Sağlayabileceği Yararlar: BOBİ FRS, TMS/TFRS ve Mevcut Muhasebe Sistemi İle Mukayeseli Bir İnceleme. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, (Özel Sayı), 1-19. KÜMİ FRS, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu.
  • Lalic, S., Peric, N., & Jovanovic, D. (2012). The Accounting Treatment of the Biological Process of Transformation. Research Journal of Agricultural Science, 44(3), 233-239.
  • Lefter, V., & Roman, A.G. (2007). IAS 41 Agriculture: Fair Value Accounting. Theoretical and Applied Economics, (5), 15-22.
  • TMS 41: Tarımsal Faaliyetler Standardı, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu.
  • TFRS 13: Gerçeğe Uygun Değer Ölçümü Standardı, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu.
  • Tokay, S.H., & Deran, A. (2006). Tarımsal Faaliyetlerin Muhasebeleştirilmesinde Türk Vergi Mevzuatı ile Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından Getirilen Düzenlemelerin Karşılaştırılması-I. Yaklaşım Dergisi, (157), 1-21.
  • Yavuzarslan, T., & Özerhan, Y. (2019). TMS 41 Tarımsal Faaliyetler Standardı Kapsamında Canlı Varlıkların Ölçümü ve Finansal Tablolarda Raporlanması-Borsa İstanbul Örneği. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 54(3), 1207-1220.
  • Yüceli, E. (2021). 2021 Yılı Defter Tutma ve Sınıf Değiştir me Hadleri. Erişim Adresi: https://www.muhasebedr.com/2021-yili-defter-tutma-ve-sinif-degistirme-hadleri”, Erişim Tarihi: 12.05.2021.
Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: MÖDAV Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

KURUMSAL YÖNETİM VE FİNANSAL PERFORMANS İLİŞKİSİ: ULUSLARARASI LİTERATÜR TARAMASI (2000-2019)

Şerafettin ARSLAN, Ebru SAYGILI

TFRS 9 UYGULAMASININ TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KARŞILIK AYIRMA DÜZEYİNE ETKİSİ

Melike AKTAŞ, Ozan GÜLHAN

KORUNMA MUHASEBESİ UYGULAMASININ BELİRLEYİCİLERİ VE KAZANÇ DALGALANMASINDA KORUNMA MUHASEBESİ ETKİSİ

Yusuf KALDIRIM

ERTELENMİŞ VERGİ UNSURLARININ FİNANSAL TABLOLARA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: BORSA İSTANBUL’DA BİR UYGULAMA

Merve KILIÇ KARAMAHMUTOĞLU

HİSSE SENEDİ FİYATLARI İLE ÜLKE RİSK PRİMİ (CDS) ARASINDAKİ İLİŞKİ

İdris KARSLIOĞLU, Uğur SEVİM

MUHASEBE EĞİTİMİNDE ETİK İKİLEM VE ETİK KARAR ALMA KONULARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Erdal YILMAZ, Tunay ASLAN, Cevdet KIZIL

TÜRKİYE’DEKİ FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ KAPSAMINDA TARIMSAL FAALİYETLERE YÖNELİK DÜZENLEMELER: TMS/TFRS, BOBİ FRS, KÜMİ FRS ve VUK ÇERÇEVESİNDE BİR KARŞILAŞTIRMA

Dursun KELEŞ

TERS-YÜZ EDİLMİŞ ÖĞRENME MODELİ İLE DÖNEM SONU İŞLEMLERİ DERSİ ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA

Bilal SOLAK, Fatih FAYDALI

NAKİT - NAKİT AKIŞI DUYARLILIĞI: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÖRNEĞİ

Ömer Faruk TAN, Emin AVCI

TARİHİ FİNANSAL BİLGİLERİN BAĞIMSIZ DENETİMİ VEYA SINIRLI BAĞIMSIZ DENETİMİ DIŞINDAKİ GÜVENCE DENETİMLERİ STANDARDI (GDS 3000) VE BİR UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Nuray URAL, Zeki YANIK