FAALİYET TABANLI MALİYETLEME VE BİR HASTANE İŞLETMESİNDE UYGULAMA

Gelişen teknolojiye cevap verebilecek maliyet stratejilerinin geliştirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Ürünlerin maliyetinin tespitinde kullanılan, geleneksel maliyetleme, maliyetler ile mamul arasında direkt bir ilişki kurmaya çalışır. Geçmişte, direkt işçilik ve direkt hammadde giderlerine kıyasla, genel üretim giderlerinin üretim maliyeti içerisindeki payı çok azdı; ancak teknolojideki gelişmelerle birlikte, genel üretim giderlerinin çeşitlenmesine dolayısıyla üretim maliyeti içerisindeki payının artmasına yol açmıştır. Bu gelişmeler geleneksel maliyetlemeye alternatif olarak, faaliyete dayalı maliyetlemenin gelişmesine yol açmıştır. Bu maliyetleme, faaliyetlerin maliyetleri, mamullerinde faaliyetleri tükettiği üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin bir hastane işletmesinde uygulanması ve sonuçların geleneksel maliyetleme ile karşılaştırılması ve faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin geleneksel maliyetleme yöntemine tercih edilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur.

___

  • Arzova, B. S. 2002. Faaliyet Tabanlı Maliyet Yönetimi, Türkmen Kitapevi, İstanbul.
  • Atmaca M., Terzi S.(2007). Zaman Etkenli Faaliyet Tabanlı Maliyet saptamahttp://dergipark.ulakbim.gov.tr/kmusekad/article/view/5000134494 (Erişim Tarihi:21.02.2018)
  • Eker, Ç.M. 2002. Genel Üretim Giderlerinin Faaliyete Dayalı Maliyet Yöntemine Göre Dağıtımı ve Muhasebeleştirilmesinde 8 Nolu Ana Hesap Grubunun Kullanımı, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Cilt XXI, Sayı 1, s. 237-256.
  • Erden, A. S. 2004. Üretim Ortamları Maliyet Yönetim Sistemleri İlişkisi ve Stratejik Maliyet Yönetimi, Türkmen Kitapevi, İstanbul.Hacırüstemoğlu, R. ve Şakrak, M. 2002. Maliyet Muhasebesinde Güncel Yaklaşımlar, Türkmen Kitapevi, İstanbul.
  • Helmi, M. A. ve Tanju, M. N. 1991. Activity-Based Costing May Reduce Costs, Aid Planning. Healthcare Financial Management: Journal of The Healthcare Financial Management Association, 45(11), 95.
  • Ildır, A. 2008. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ile Sağlık İşletmelerinde Maliyet Analizi ve Performans Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Parlakkaya, R. 2004. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Ortamında Esnek Bütçeleme ve Sapma Analizi, SDÜ İİBF, C.9, S.1,s. 229-243.
  • Ülker, Y. ve İskender, H. 2005. Doğru Maliyet Hesaplamada Güvenilir Bir Sistem: Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve John Deere Örneği. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(13), 189-217.
Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: MÖDAV Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

NAKİT AKIŞI İLE KARLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TAŞIT ARAÇLARI SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Hasan UYGURTÜRK, Hakan VARGÜN

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇIKLAMALARI KAPSAMINDA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUĞUN KÂRLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİNDE BİR ARAŞTIRMA

Şükran GÜNGÖR TANÇ, Azzem ÖZKAN, Bahşende TAŞDEMİR

A DESCRIPTIVE RESEARCH ON TURKISH LISTED MANUFACTURING COMPANIES’ INDEPENDENT AUDIT CHARACTERISTICS

Gökberk CAN

EXPECTED CREDIT LOSS MODEL BY IFRS 9 AND ITS POSSIBLE EARLY IMPACTS ON EUROPEAN AND TURKISH BANKING SECTOR

Banu SULTANOĞLU

FAALİYET TABANLI MALİYETLEME VE BİR HASTANE İŞLETMESİNDE UYGULAMA

İlhan EGE, Murat KURTLAR

ORTAK KONTROLE TABİ İŞLETME BİRLEŞMELERİNDEKİ FİNANSAL RAPORLAMA FARKLILIKLARINA İLİŞKİN BIST 100 VE KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ ŞİRKETLERİNİN İNCELEMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Samet BÜLBÜL, Nalan AKDOĞAN

IPSAS VS. ULUSAL GAAP: ARNAVUTLUK KAMU SEKTÖRÜ İLE UYGULANAN ULUSLARARASI KAMU SEKTÖRÜ MUHASEBE YÖNETMELİKLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR VE ZORLUKLAR

Dritan FINO, Kesjana HALILI, Erisa RODHANI

IPSAS VS. NATIONAL GAAP: DIFFERENCES AND CHALLENGES IN IMPLEMENTING IPSAS IN ALBANIAN PUBLIC SECTOR

Dritan FINO, Kesjana HALILI, Erisa RODHANI

STRATEGIC PLANNING AS A TOOL FOR ACCOUNTABILITY IN TURKISH PUBLIC ADMINISTRATION

Ahmet TANER

FİNANSAL HİZMETLER SEKTÖRÜNDE FİNANSAL OLMAYAN BİLGİLERİN RAPORLANMASI: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLARI ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Nuray DEMİREL ARICI, Nihal ALTUN