BOLOGNA SÜRECİNİN MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİSİ: DÜNYA UYGULAMALARI İLE TÜRKİYE UYGULAMASININ KARŞILAŞTIRILMASI

Yükseköğretim eğitiminde standartlaşma ve genel bir etki alanı oluşturmak amacıyla başlatılan Bologna sürecinin ders programlarına nasıl yansıdığı sorununu “muhasebe temelli” dersler açısından ele almaya çalışan bu çalışmada 13 ulusal üniversitenin ders programları incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda programlarda çok az sayıda muhasebe dersi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa ülkelerinde mali müşavir olabilmenin genel ve özel şartları Türkiye ile kıyaslanmıştır. Türkiye’de mali müşavir olabilmenin şartları arasında belli bir miktarda muhasebe dersi alma kriterinin olmayışı ve yasal olarak belli fakültelerden mezun olabilmenin mali müşavirlik sürecinin başlatılması için yeterli olması bu mesleği icra edeceklerin kalite sorununu gündeme getirmektedir.

THE EFFECT OF BOLOGNA PROCESS ON ACCOUNTING PROFESSION: COMPARISON BETWEEN GLOBAL PRACTICES AND TURKEY’S PRACTICE

Started to achieve standardization in higher education and to influence a general area; the issue of how Bologna Process effects curriculums is addressed in this paper in terms of “accounting based” lectures and 13 national university curriculums are analyzed. As a result of this analyze; it is seen that veryfew accounting lectures are in the curriculum of the programs. In this paper, the general and specialterms of becoming a certified accountant in the USA and European countries are compared with Turkey. In Turkey, taking specified credits in accounting to become a certified accountant is not required and graduating from particular faculties is legally enough to start becoming a certified accountant process raises a quality issue of the profession.

___

  • Avrupa Komisyonu, Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlığı. 2007. “Yükseköğretim Yapısı 2006/07 Bologna Sürecinde Ulusal Eğilimler”, Ankara: Du&Se Ajans, Eurydice Avrupa Eğitim Bilgi Ağı.
  • Başara, Hayriye. 2010. “Bologna Sürecinin “Güzel Sanatlar ve Tasarım Eğitiminde” Bir Model Olarak Kritiği”, International Conference on New Trends in Education and TheirImplications, 11-13 November 2010, Antalya-Turkey.
  • Çelik, Zafer. 2012. “Bologna Süreci’nin Avrupa Yükseköğretim Sistemi Üzerine Etkileri”, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 2.
  • Görkem, Hilal. 2014. “Bologna Sürecinde Maliye Bölümleri ve Maliye Eğitimi: Öğrenci Görüşleri”, Journal of Life Economics, DOI : 10.15637/jlecon.201416988.
  • Gümrükçü, Harun. 2010. “Bologna Süreci’nin Tarihi Gelişimi ve Bologna Toplantılarında Alınan Kararların Analizleri Bologna Süreci ve Türkiye”, Antalya: Yorum Yayın.
  • Gümüş, Adnan ve Kurul, Nejla. 2011. “Üniversitelerde Bologna Sğreci Neye Hizmet Ediyor?”, Ankara: Eğitim-Sen Yayınları.
  • Güneş, Firdevs. 2012. “Bologna Süreci ile Yükseköğretimde Öngörülen Beceri ve Yetkinlikler”, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 1.
  • Korkut, Fidan ve Mızıkacı, Fatma. 2008. “Avrupa Birliği, Bologna Süreci ve Türkiye’de Psikolojik Danışman Eğitimi”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, Sayı: 53.
  • Sağlam, Mustafa, Özüdoğru, Fatma ve Çıray, Funda. 2011. “Avrupa Birliği Eğitim Politikaları ve Türk Eğitim Sistemi’ne Etkileri”, Yüzüncü yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 1.
  • Serbest Muhasebeci Malî Müşavirlik ve Yeminli Malî Müşavirlik Kanunu, 3568 Sayılı Kanun,13.06.1989 tarih ve 20194 sayılı Resmi Gazete.
  • Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 16.05.2015 tarih ve 29357 Sayılı Resmi Gazete.
  • Terzi, Serkan, Şen Kıymetli, İlker ve Solak, Bilal. 2013. “Bologna Sürecinin Muhasebe Eğitimine Etkisi: Üniversitelerin İşletme Bölümlerinin Ders Programları Üzerine Bir İnceleme”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 59.
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK). 2007. “Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi”, Ankara: Meteksan A.Ş., Yayın No. 2007-1.
Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: MÖDAV Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA:ANTAKYA ÖRNEĞİ*

Mehmet ÖZBİRECİKLİ, Kayahan TÜM, İrem KESKİN

ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE GÖZALTI PAZARI ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL PERFORMANSLARININ BELİRLENMESİ*

Emre KAPLANOĞLU, Süleyman YÜKÇÜ

BAĞIMSIZ DENETİMDE MESLEKİ MUHAKEME BECERİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN TESPİT EDİLMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA*

Ahmet TANÇ, Abdurrahman GÜMRAH

BAĞIMSIZ DENETİMDE MESLEKİ MUHAKEME BECERİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN TESPİT EDİLMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Ahmet TANÇ, Abdurrahman GÜMRAH

ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ

Mehmet ÖZBİRECİKLİ, Kayahan TÜM, İrem KESKİN

MALİYET LİDERLİĞİ STRATEJİSİ BOYUTUNDA DEMONTAJ ANALİZİ YÖNTEMİ İLE MALİYET MİNİMİZASYONUNUN SAĞLANMASI

Ata KAHVECİ, Ercüment OKUTMUŞ

AVUSTRALYA’DAKİ KADEMELİ FİNANSAL RAPORLAMANIN YENİ ÇERÇEVESİ VE TÜRKİYE’DEKİ KADEMELİ FİNANSAL RAPORLAMA İÇİN BİR ÖNERİ

Can ÖZTÜRK

MUHASEBE MESLEK MENSUBU ADAYLARININ ETİK EĞİTİMİ GÖRÜŞLERİ

Şerife SUBAŞI, Meral EROL FİDAN

RAPORLAMA DÖNEMİNDEN SONRAKİ OLAYLARIN İNCELENMESİ: PAYLARI BORSADA İŞLEM GÖREN İŞLETMELER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Zehra ÖZDEMİR, Başak ATAMAN GÖKÇEN

BOLOGNA SÜRECİNİN MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİSİ: DÜNYA UYGULAMALARI İLE TÜRKİYE UYGULAMASININ KARŞILAŞTIRILMASI

Beyhan MARŞAP, Mahmut Kadir İŞGÜVEN, Cemal ELİTAŞ