KESİN İNANÇLILAR

Siyasetin siyaset öncesi/dışı araçlarla dizayn edilmesi Cumhuriyet tarihinin belki de en düzenlilik arz eden özelliklerinden birisidir. Çok partili hayata geçişin ardından anonimleşmiş kurumsal şiddet gösterimi anlamında takriben her on yılda bir, militarist vesayetin sembolik gösterimi anlamında ise en iyi ihtimalle üç ayda bir gerçekleşen müdahalelerle sosyo-politik yaşam askeri bakış açısının dar çerçevesine sığdırılmıştır. Seçilmiş temsilcilerini, gençlerini öldüren her bir müdahale, siyaset kurumunun özne olma vasfını biraz daha azaltmış, politik varoluşa yönelik ortak bir ethos geliştirilebilme ihtimalini yıkıma uğratmıştır. Böylelikle, siyaset kurumunun işleyişi hususunda demokratik bir konsolidasyona ket vurulmuştur. Bu durum da farklı ideolojik pozisyonların antogonizmalarının nihai çözüm merciinin süngünün ucu olduğuna yönelik demokrasi teorisi bağlamında patolojik bir toplumsal algının görünürleşmesine neden olmuştur
Anahtar Kelimeler:

Kesin İnançlılar

___

  • BARRINGTON Moore Jr., Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri, Çev. Şirin Tekeli, Alaeddin Şenel, İmge Kitabevi, Ankara, 2003.
  • ERIC Hobsbawm, Küreselleşme, Demokrasi ve Terörizm, Çev. Osman Akınhay, Agora Kitaplığı, İstanbul, 2008.
  • ERIC Hoffer, Kesin İnançlılar Kitle Hareketlerinin Anatomisi, Çev. Erkıl Günur, 8. Baskı, İm Yayın Tasarım, İstanbul, 2005.
  • ERIC Jan Zürcher, Modernleşen Türkiye’nin Tarihi, Çev. Yasemin Saner, İletişim Yayınları, İstanbul, 2009.
  • SIGMUND Freud, Uygarlığın Huzursuzluğu, Çev. Haluk Barışcan, 5. Basım, Metis Yayıncılık, İstanbul, 2014.
  • KEMAL Karpat, Osmanlı’dan Günümüze Asker ve Siyaset, Çev Güneş Ayas, Timaş Yayınları, İstanbul, 2010.
  • WILLIAM Hale, Türkiye’de Ordu ve Siyaset, Çev. Ahmet Fethi, Alfa Yayınları, İstanbul, 2014.