GÜMÜŞHANE’ DEKİ TARİHİ KONAKLARIN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi arasında yer alan Gümüşhane ili geleneksel mimarinin çeşitliliği açısından önemli özelliklere sahiptir. En eski Tunç Çağı döneminden kalıntıların bulunduğu Gümüşhane, üzerinden ipek yolunun geçmesi nedeniyle tarihte önemli bir kültür merkezi olmuştur. Gümüşhane konaklarının mimari özelliklerini zengin tarihi geçmişi, kültürel zenginlikleri, coğrafi koşulları ve iklim şartları biçimlendirmiştir. Kültür mirası olarak gelecek nesillere örnek olması gereken bu yapıların bir kısmı ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olurken, bir kısmı da restorasyon projeleri ile geri kazanılmaktadır. Bu çalışma ile Gümüşhane konaklarının genel özellikleri incelenerek, çağdaş yaşamla bütünleşmesini ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amaçlanmıştır.

ARCHITECTURAL FEATURES OF HISTORICAL MANSION IN GUMUSHANE

Gumushane province has important features in terms of the diversity of traditional architecture located between Eastern Black Sea and Eastern Anatolia region. Gumushane which includes the ruins of the oldest Bronze Age period, has been an important cultural center in history owing to its location on the silk road. The formation of architectural features of Gumushane mansion has been formed by rich in history, cultural diversity, geographical circumstances and climatic conditions. Part of these structures which should be an example to future generations as a cultural heritage are disappearing due to indifference and neglect while some of them are recovered with restoration projects. With this study it is aimed to ensure the integration of contemporary living and to pass on to future generations by examining general characteristics of Gumushane’ s mansion.

___

  • Nazır, B., Saylan, K., “Gumushane History”, Gumushane University Press., s:14-16, 2016
  • Uçar, H., “Plan Typology and Organisational Formation of Traditional Bayburt Houses”, Balıkesir University, Engineering Faculty of Architecture, Department of Architecture, Restoration Department, Balıkesir, s:150, 2009.
  • URL-1, www.gumushane.gen.tr, 5 June 2016.
  • Sözen, M., Eruzun, C., “Anatolia at home and Man”, İstanbul: Emlak Bank, 1992
  • URL-2, -www.gumushane.gov.tr/culture-art 3 June 2016.
  • URL-3, www.gumushane.gov.tr/accent 3 June 2016.
  • URL-4, www.haberler.com, 15 July 2016.
  • Karpuz, H., “Gumushane architectural features of the house”, Past and Present Gumushane, 13-17 Haziran 1990, s:159-176.
  • Şenel, V., “Gumushane Houses”, [1] Governor of Gumushane, Trabzon, 61-78, 2002.
  • URL-5, www.fotokritik.com, 25 May 2016.
  • URL-6, www.gumushane.gen.tr, 10 June 2016.
  • URL-7, www.gumushane.gov.tr/konaklar, 3 June 2016.
Mugla Journal of Science and Technology-Cover
  • ISSN: 2149-3596
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

AHŞAP ÜZERİNE BETİMLEMELER: KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİM ARACI OLAN AHŞABIN “DEĞERLİ BİR NESNE” OLARAK KABUL EDİLİP ÖZÜMSENMESİ (AHŞAP DEĞERLİDİR)

İlker USTA

ÇAM BALINDA FARKLI DNA İZOLASYON TEKNİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bekir ÇÖL, Mehmet KARAALİ

MASİF AHŞABIN DEĞERİNİN YENİDEN ARTMASI

Hızır Volkan GÖRGÜN, Öner ÜNSAL

ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİİ VE DÖNER SERMAYE

Dursun Kemal BAYRAKTAR, Hacı İsmail KESİK

ÇAM KOZLAKLARI (PINUS PINEA L.) KULLANILARAK ÜRETİLEN YONGALEVHALARIN YANGIN PERFORMANS, ÇÜRÜKLÜK DAYANIM VE YÜZEY DÜZGÜNLÜK ÖZELLİKLERİ

Uğur ARAS, Hülya KALAYCIOĞLU, Hüsnü YEL, Sefa DURMAZ

OFİS MOBİLYASI ÜRETİMİNDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Cevdet SÖĞÜTLÜ, Hamza ÇINAR, Rıza Selçuk ULUADA

APIS MELLIFERA ÜZERİNDE POLİVİNİLFERROSEN DESTEKLİ PLATİN (PT/PVF+) NANOPARTİKÜLLERİNİN AKUT TOKSİK ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ

Yeşim DAĞLIOĞLU, Dilek KABAKCI, Gökhan AKDENİZ, Mutlu Sönmez ÇELEBİ

TÜRKİYE EV MOBİLYA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN MOBİLYA VE AKSESUAR ÜRETİCİSİ FİRMALARIN YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME SÜREÇLERİNDEKİ İLİŞKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Enver TATLISU, Özlem ER

YAPAY SİNİR AĞLARI İLE PV MODÜL YÜZEY SICAKLIĞININ TAHMİNİ

Can COSKUN, Necati Koçyiğit, Zuhal OKTAY

TÜRKİYE’DE AHŞAP YAPI RESTORASYONU UYGULAMALARI

Cevdet Söğütlü, Kemal Yıldırım, Abdullah TOGAY, Nihat Döngel, Derya Söylemez Özköse