Mesleki Kıdem, Cinsiyet ve Öğrenim Durumlarının, Eğitimde ve Okulda, İç Paydaşlar Arası Etkisi ve Önemi

Öğrenen okula ulaşmada ilk adım yüreğinde eğitim meşalesi harlı olarak yanan, kıdemli ve liyakat sahibi yönetim ve öğretim kadrosuna bağlıdır. Bu durum öğrenci başarısı üzerinde önemlidir. Bu birliktelik, okulun varlık nedeni öğrencinin başarılı bir şekilde yetişmesini sağlamak olduğu unutulmamalıdır. Çok iki önemli unsur olan, okul yöneticileri ve öğretmeler arasında, iletişimi olumlu ya da olumsuz yönleri ile etkileyecek, katma değer sağlayacak durumlar üzerinde cinsiyet, mesleki kıdem, öğretim durumunun tespiti ve analizi merak konusu olmuştur. Çünkü fark edilen durumun açığa kavuşması halinde, eğitim ve öğretimin daha nitelikli olacağı, öğrencilerin akademik başarıları ve kişisel başarıları üzerinde olumlu etkisi olacağı yadsınamayacak bir gerçektir. Bu çalışmanın amacı, yöneticilerin ve öğretmenlerin, cinsiyet, mesleki kıdem, öğretim durumu üzerinden karşılıklı ilişkileri ve bakış açısını tespit etmektir. Nicel bir araştırma kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini ve örneklemini Gaziantep ili Şehitkâmil ilçe merkezindeki devlet ortaokullarında, görev yapmakta olan 630 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre genel olarak; hizmet yılı değişkeni bakımından; hizmet yılı artan öğretmenlerin okul yöneticilerini daha yetkin ve etkili gördükleri sonucuna varılabilir. Cinsiyet, değişkeni bakımından; öğretmenlerin cinsiyetlerinin belirleyici olmadığı sonucunu vermektedir. Öğrenim durumu, değişkeni bakımından; öğretmenlerin öğrenim düzeyi arttıkça okul yöneticilerine daha az ihtiyaç duydukları şeklinde yorumlanabilir.

___

  • Balay, R. (2003). 2000'li Yıllarda Sınıf Yönetimi, Sandal Yayınları, 272.
  • Bursalıoğlu, Z. (2002). Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış, Pegem Yayıncılık, 250.
  • Çelik, V. (2003). Eğitimsel Liderlik, Pegem Yayınları, 285. Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayınları, 292.
  • Şişman, M., Turan, S. (Ed.), (2011). Can, N. Sınıf Yönetimi, Pegem Yayıncılık, 250.
  • Şişman, M. (1997). Geleceğin Liderinin Yetiştirilmesi ve Eğitimde Liderlik, 21.Yüzyılda Liderlik Sempozyumu, (1), Deniz Harp Okulu, 214.
  • (2004). Öğretim Liderliği, Pegem Yayıncılık, 173.
  • (2007). Okul Yönetimi ve Öğretim Liderliği, Eğitime Bakış Dergisi, (8), 3-14.
  • Yıldırım, C. (1966). Eğitimde Araştırma Metotları, Ak yıldız Yayınları, 230.