ORHAN KEMAL’İN ROMANLARINDA KADINLARIN BEDEN YAPILARI, BEDENSEL DAVRANIŞLARI VE KİŞİLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR İNCELEME -Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde, Bir Filiz Vardı, Kötü Yol-

Bu makalede, Orhan Kemal’in romanlarında öne çıkan kadın karakterlerin kişilikleriyle bedenleri arasında nasıl ilişkiler kurulduğu tespit edilecektir. Kişinin kendini ifade etmede bedenini nasıl kullandığı, yazar tarafından bunların nasıl anlamlandırıldığı incelenecektir. Yapılacak inceleme için yazarın kadın karakterleri ön plana çıkardığı dört roman seçilmiştir. Bu romanlar Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde, Bir Filiz Vardı ve Kötü Yol’dur. Bahsi geçen bu dört romanda ön planda olduğunu gördüğümüz, yukarıda saydığımız roman isimlerindeki sıraya göre, Cemile, Fatma, Filiz ve Nuran’ı merkeze alarak bu inceleme yapılacaktır. Sözü edilen romanlardaki kişilerle ilgili yapılan tasvirlerden bu kişilerin karakterleriyle ilgili bazı noktaları tespit etmek mümkündür. Orhan Kemal, bahsi geçen bu dört romanda kadın karakterlerine çeşitli roller verir ve bu toplumsal nitelikli roller onların toplumdaki yeriyle ilgili ipuçları barındırır. Bu bilgiler bir yandan da onların psikolojik durumlarıyla ilgili çeşitli ipuçları vererek roman karakterlerinin ruh durumlarını ortaya koyar. Yani yazar, bu bedensel tasvirleri, o kadınlarla ilgili çeşitli ipuçları edinmemiz ve onları daha iyi anlayabilmemiz için kullanmıştır, denilebilir. Fatma’yla Cemile birbirine benzer şartlarda yaşar. Biri hayat karşısında yanlış tercihler yaparak yenik düşen, diğeri ise hayat karşısında direnen işçi kadınlardır. Aynı yolun iki farkı alternatifi gibidirler. Benzer ilgi Filiz’le Nuran için de kurulabilir. Filiz, Nuran’ın kötü sonla biten hikâyesinin iyi alternatifidir. Bu romanları seçme sebebimiz de tespit ettiğimiz bu benzerliklerdir.

ON THE RELATIONSHIP BETWEEN THE BODY STRUCTURES, PHYSICAL BEHAVIOR AND PERSONALITY OF ORHAN KEMAL'S NOVELS -Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde, Bir Filiz Vardı, Kötü Yol-

In this article, it will be determined how the relationships between the personalities and bodies of the prominent female characters in Orhan Kemal's novels are established. How the person uses his body to express himself and how these are interpreted by the author will be examined. Four novels in which the author featured female characters were selected for the examination. These novels are Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde, Bir Filiz Vardı and Kötü Yol. This examination will be made by centered on Cemile, Fatma, Filiz and Nuran, in the order of the names of the novels mentioned above, which we see in the foreground in these four novels. It is possible to determine some points about the characters of these people from the descriptions made about the people in the mentioned novels. Orhan Kemal gives various roles to female characters in these four novels and these social roles contain clues about their place in society. This information, on the other hand, reveals the mood of the novel characters by giving various clues about their psychological state. In other words, it can be said that the author used these bodily descriptions in order to obtain various clues about those women and to better understand them. Fatma and Cemile live in similar conditions. One is the worker women who succumb by making wrong choices in the face of life, and the other is the women who resist against life. They are like two different alternatives of the same road. A similar interest can be established for Filiz and Nuran. Filiz is a good alternative to Nuran's story with a bad ending. These similarities are the reason why we chose these novels.

___

  • Corbin, A.- Courtine, J. J.- Vigarello, G. (2011). Bedenin tarihi II. (Çev.: Orçun Türkay), İstanbul: Yapı Kredi.
  • Eliuz, Ü. (2010). Orhan Kemal romanlarında kadının nesne olarak kullanımı: Cinsel taciz. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (13), 96-103.
  • Erbil, P. (2007). Kibele’den Pandora’ya kadının tarihsel yenilgisi. Ankara: Arkadaş.
  • Narlı, M. (2002). Orhan Kemal’in romanları üzerine bir inceleme. Ankara: Kültür Bakanlığı.
  • Orhan Kemal. (1981). Kötü yol. İstanbul: Tekin.
  • Orhan Kemal. (2000). Bir Filiz vardı. İstanbul: Tekin.
  • Orhan Kemal. (2001). Cemile. İstanbul: Tekin.
  • Orhan Kemal. (2009). Bereketli topraklar üzerinde. İstanbul: Everest.