ESKİ BİR FOTOĞRAFIN PEŞİNDE KENTİN OTOETNOGRAFİK İZİNİ SÜRMEK: YENİDEN FOTOĞRAFLANAN ÇUKURÇARŞI’DAN GERİYE KALANLAR

Bu çalışmada görsel sosyolojinin kente bakışına dair bir yöntem önerilmektedir. Bu yöntemi merkeze alan/dayalı ve uygulayan bir araştırma tasarımı gerçekleştirilmektedir. Kentin eski fotoğraflarından birini seçip, o fotoğrafın izini sürmek ile başlayan üç aşamalı bu araştırmada ilk bölüm otoetnografik bir bakışla sahayı deneyimlemek ve yazmak üzerine kuruludur. İkinci aşamada ise fotoğrafın çekildiği yeri bularak aynı açıdan ve yerden fotoğraf çekilmesi gerekir. Bu aşamada yeniden fotoğraflama tekniği kullanılmaktadır. Araştırma kapsamında sanat olarak tasarlanan son aşamada ise, arşivin derinliklerinde dolaşarak, Eskişehir Köprübaşı ve Çukurçarşı’yı anlatan, gösteren imgeleri, gazete kupürlerini, yerli fotoğrafçıların çektiklerini, haritaları, katalogları, kitapçıkları bir araya getiren bir foto kolaj tasarlanmaktadır. Buradaki sanatsal teknik araştırmacı/fotoğrafçının sanatsal becerisi ve yeterlilikleri ile planlanmaktadır. Geçmişte Eskişehir’in düğüm noktalarından biri olarak niteleyebileceğimiz meşhur Çukurçarşı fotoğrafı ile başlanan araştırma, kişisel ve toplumsal bellek ve tarihsel bir arka plan ile kentin değişim ve dönüşümünü özne-mekân ilişkisi çerçevesinde anlatan bir çalışmadır.

TRACING A CITY AFTER AN OLD PHOTOGRAPH THROUGH AN AUTOETHNOGRAPHIC LENS: REMNANTS OF ÇUKURÇARŞI VIA REPHOTOGRAPHY TECHNIQUE

This study, which started with a well-known photograph of the famous Çukurçarşı, one of the vital spots in the history of Eskişehir, seeks to narrate the change and transformation of the city within the subject-space relationship based on personal and social memory with a historical background. In this study, a particular method is proposed with regards to the perspective of visual sociology toward urban space, and a research based on this method is designed and carried out. This research is designed in three phases that initiate with selecting an old photograph of the city and tracing its path. The first phase consists of experiencing the field through an autoethnographic lens and taking notes. In the second phase, the researcher finds the location where the photo was taken and takes a new photo of it from the exact angle and spot using the rephotography technique. In the last phase, which is designed as 'art within the scope of the research', a photo collage is designed by wandering through the depths of the archive and bringing together the images, newspaper clippings, photos taken by local photographers, maps, catalogs and booklets that depict and describe Eskişehir Köprübaşı and Çukurçarşı. The art technique in this phase is reflected through the artistic skills and competencies of the researcher/photographer.

___

  • Referans 1: Adams, T. E., Jones, S. H., Ellis, C. (2015). Autoethnography. Oxford: Oxford University Press.
  • Referans 2: Adams, T. E., Ellis, C. (2012). Trekking Through Autoethnography. Quartaroli. MaryLynn T., Riemer, Frances J., Lapan, Stephen D.(Ed.), içinde Qualitative research: an introduction to methods and designs (s. 189-212). San Francisco: Jossey-Bass.
  • Referans 3: Aydoğan, F. (2000). Medya ve Serbest Zaman. İstanbul: Om Yayınevi.
  • Referans 4: Baudrillard, J. (2008). Nesneler Sistemi. (O. Adanır vd. Çev.). İstanbul: Boğaziçi Yayınları.
  • Referans 5: Berg, B. L. (2008). Visual ethnography, The Sage Encyclopedia of Qualitative Method. London: SAGE.
  • Referans 6: Halbwachs, M. (2017). Kolektif hafıza. (B. Barış, Çev.). Ankara: Heretik Yayınları.
  • Referans 7: Lefebvre, H. (2014). Mekânın Üretimi. (I. Ergüden, çev.). İstanbul: Sel Yayınları.
  • Referans 8: Lev, M. (2020). Art as a mediator for intimacy: Reflections of an art-based research study. Journal of Applied Arts & Health, 11 (3), 299-313 (15).
  • Referans 9: Lynch, K. (2014). Kent İmgesi. (İ. Başaran, çev.). İstanbul: İş Bankası Yayınları.
  • Referans 10: Karmaz, Ezgi (2021), Mekânın Gündelik Yaşam İçinde Kurgulanışı: Özne-mekân Etkileşim Süreci. Deniz Yıldırım vd. (Der.), içinde Mekânı Düşünmek, Ankara: Nika Yayınları.
  • Referans 11: Nora, P. (2006). Hafıza mekânları. (M. E. Özcan, Çev.). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • Referans 12: Özdamar Akarçay, G. (2015). Fotoğraf sahaya İniyor, Özdüşünümsellik Yükseliyor. Kültür ve İletişim, 34 (17), 76-99.
  • Referans 13: Özden, P. P. (2016). Kentsel yenileme, Yasal-Yönetsel Boyut, Planlama ve Uygulama. İstanbul: İmge Kitabevi.
  • Referans 14: Rieger, J. H. (2011), Rephotography for Documenting Social Change. Eric Margolis ve Luc Pauwels (Ed.), içinde The SAGE HAndbook of Visual research Methods (s. 132-149)London: The SAGE.
  • Referans 15: Simith, T. (2007). Repeat photography as a method in visual antropology. Visual Antropology. New York: Routladge Taylor&Francis Group.
  • Referans 16: Wang, Qingchun, Coemans, Sara, Siegesmund, Richard, Hannes, Karin (2017). Arts-Based Methods in Socially Engaged Research Practice: A Classifıcatıon Framework. Art/Research International: A Transdisciplinary Journal, 2(2), 5-39.
  • Referans 17: Zeybek, H. A. (2011), Bir Aile Mekânında Cinsiyet, Cinsellik ve Güvenlik. Cenk Özbay (Der.) içinde, Neoliberalizm ve Mahremiyet. İstanbul: Metis.
Moment Dergi-Cover
  • ISSN: 2148-970X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ESKİ BİR FOTOĞRAFIN PEŞİNDE KENTİN OTOETNOGRAFİK İZİNİ SÜRMEK: YENİDEN FOTOĞRAFLANAN ÇUKURÇARŞI’DAN GERİYE KALANLAR

Gülbin ÖZDAMAR AKARÇAY

FLÖRT UYGULAMALARINDAKİ İMAJLAR DÜNYASI: “KLİŞELERİN DİKTATÖRLÜĞÜ”NE KARŞI DOĞALLIK

Gözde CÖBEK

MEDYATİK EĞLENCE, DİJİTAL GÖRÜNTÜ, YENİ BELGESEL: 360 DERECE VİDEO ÜZERİNE BİR İNCELEME

Sezer Ahmet KINA

ARŞİV İMGESİNİN FİLM ORTAMINDA İNŞASI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Duygu Hazal BEZAZOĞLU

Evaluation of Risk Groups for the Prediction of Biochemical Progression in Patients Undergoing Radical Prostatectomy

Serdar MADENDERE, Görkem TÜRKKAN, Ersan ARDA, Vuslat YÜRÜT ÇALOĞLU, Uğur KUYUMCUOĞLU

DİJİTALİN DÖNÜŞTÜRDÜKLERİ: ANALOGDAN DİJİTAL FOTOĞRAFA SÜREKLİLİK VE KOPUŞ

Uğur ÇETİN

İNSANSIZ HAVA ARACI GÖRÜNTÜLERİ VE BARIŞ GAZETECİLİĞİ: İKİNCİ KARABAĞ SAVAŞI ÖRNEĞİ

Can ERTUNA

WALTER BENJAMIN NFT'LERE TANIKLIK ETSEYDİ: KRİPTO SANATA ONUN GÖZÜNDEN BAKMAK

Esra BOZKANAT

SİNEMADA MODERNİZM VE POSTMODERNİZMİN İLERİ DÖNÜŞÜMÜ: KAÇIK PORNO FİLMİNDE METAMODERN DUYGU YAPISI

Mehmet SARI

Effects of the COVID-19 Pandemic on Bladder Cancer Diagnosis and Treatment Processes; A Turkish Multicenter Study

Ünal ÖZTEKİN, Cemil BAYRAKTAR, Abdullah GÜREL, Burhan BAYLAN, İbrahim KELEŞ, Arif DEMİRBAŞ, Mustafa KARALAR, Osman GERÇEK, Ata ÖZEN, İsmail ULUS, Salih Zeki SÖNMEZ, Erol ERŞEKERCİ, Ali ÇİFT, Ahmet Emin DOĞAN, Berk Yasin EKENCİ, Mert Ali KARADAĞ