Kentsel Kimlik Bileşenleri İle Yerel Kimliğin İzlerini Sürmek: Kapanca Sokak Örneği

Kentin sahip olduğu kültürel ve doğal değerler, kent kimliğini şekillendirirler. Kent kimliğinin oluşması için, bu değerlerin sürekliliğinin sağlanması, kentin geçmişinden gelen mesajları geleceğe aktaran maddi ve manevi değerlerin korunması gerekir. Kent kimliğini yansıtan en önemli unsurlardan biri de o kentin tarihi ve mimari özellikleridir. Geçmişte, toplumun değer yargıları ve geleneksel yaşam biçimlerine göre oluşturulan kent yapısının, günümüzde yeni teknolojik gelişmeler, hızlı kentleşme ve nüfus artışı doğrultusunda kentlerin anlam ve kimliğinin sürekli olarak tahrip edildiği görülmektedir. Bu tahrip edilme süreciyle beraber, kentler aynılaşmakta, kentlere ve kent parçalarına karakterini veren ve diğerlerinden ayıran özellik olan ‘kimlik’ yozlaşmaktadır. Benzer sorunlar Kocaeli kentinde de yaşanmakta; 3000 yıllık tarihi bir geçmişi olan kent, sanayi ve içgöçle beraber kimlik değişimine uğramaktadır. Bu amaçla; çalışmada Kocaeli’nin tarihi kimliğinde önemli bir yer teşkil eden, yüzyılı aşkın tarihi geçmişe sahip olan, özgünlüğünü günümüzde de koruyan ve Kocaeli’nin yerel kimliğinin izlerinin sürülebileceği ender yerleşimlerinden biri olan Kapanca sokağının taşıdığı değerlerin geleceğe iletilebilmesi, kimliğinin ortaya çıkarılması ve kültürel sürekliliğin sağlanabilmesi için kayıt altına alınması gerekliliği düşünülmektedir. Bu çalışmada, Kapanca Sokağının yerel kimliği; doğal, yapay, sosyal çevre ve tarihsel süreç açısından ele alınmış ve incelenmiştir. Böylelikle Kapanca sokağının sahip olduğu özgün tarihsel dokunun gelecek kuşaklara aktarılmasını mümkün kılmak amacıyla, bölgenin değerleri ve geçirdiği değişimler tespit edilmiştir.

Following of Local Identity Traces through Urban Identity Components: The Case of Kapanca Street

The cultural and natural values that the city possesses shape the identity of the city. To be formed of the city identity, it is necessary to maintain the continuity of these values and to protect the material and spiritual values that convey the messages of the city's past to the future. One of the most important elements reflecting the urban identity is the historical and architectural features of the city. In the past, the structure of the city, which was formed according to values of society and traditional life styles, has been constantly destroyed in the direction of new technological developments, rapid urbanization and population increase. Along with this destruction, the cities are become the same, the identity that  gives characters to the cities and that distinguishes  from the others is degenerated. Similar problems are experienced in the city of Kocaeli; The city, which is a historical past of 3000 years, is undergoing identity change with industry and internal migration. Whith this purpose; In order to be able to  find out it's identity and provide it's cultural continuity and communicate to the future of the values of Kapanca Street, which is one of the rare settlements in Kocaeli and  is an important place in the historical identity of Kocaeli and has a history more than a century and  protects its authenticity nowadays and where traces of local identity of Kocaeli can be traced, It is considered necessary to be registered. In this study, local identity of Kapanca Street was investigated in terms of natural, artificial, social environment and historical process. Thus, in order to make it possible to transfer the original historical texture of Kapanca Street to future generations, the values of the region and the changes it has undergone have been determined.

___

  • Adiloğlu, Fatoş, “Space and Place in Cinema”, 4th International Symposium Communication in the Millenium içinde. TÜBİTAK Yayınları, 2006, s. 293–297.
  • Akcan, Nilgün, “Kapanca Sokak ve Sırrı Paşa Sözleşmesinin Gelişimi”, KMİM
  • Dergisi, Eylül-Ekim-Kasım, Sayı 1. Kocaeli 2006, s. 28-29.
  • Alangoya, Kezban Ayça, “Genius Loci” Kavramı ve Mimarlık Eğitiminde Doğal ve Yapılı Çevre İlişkisi, Mimarlık Dergisi, 385, Eylül-Ekim 2015, s.n.y. http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=399&RecID=3760 , Erişim Tarihi: 25.11.2016, Saat: 10:50.
  • Arabulan, Selin, Yer/Mekan Kimliğinin Değişimi: Mezitbey Hamamı ve Yakın Çevresi Alan Çalışması, Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Anabilim Dalı, Edirne 2008.
  • Aytem, Nurdan Meltem, Mimari Mekanda Renk, Form ve Doku Değişkenlerinin Algılanması, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2005.